Εορτολόγιο-Βίοι αγίων σήμερα 16 Απριλίου: Πάσχα, Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία, Άγιος Μιχαήλ ο Βουρλιώτης, Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής της Ιεράς Νήσου Πάτμου, Άγιοι Φήλιξ ο επίσκοπος, Ιανουάριος ο πρεσβύτερος, Φορτουνάτος και Σεπτεμίνος, Άγιος Λεωνίδης και οι Αγίες Χάρισσα, Νίκη, Γαλήνη, Καλλίδα, Νουνεχία, Βασίλισσα και Θεοδώρα, Αγία Ειρήνη, Άγιος Χριστόφορος ο Οσιομάρτυρας, Άγιοι Αγάθων, Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα οι Ομολογητές, Οσία Θεοδώρα η πριγκίπισσα, Άγιος Ιωάννης ο διά Χριστόν σαλός, Άγιος Αμβρόσιος ο Ομολογητής Πατριάρχης Γεωργίας, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γεθσημανή εν Ρωσία, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ταμπώφ εν Ρωσία.
Γιορτάζουν οι Αναστάσιος, Ανέστης, Αναστασία, Πασχάλης, Πασχαλίνα, Λίνα Λάμπρος, Λαμπρινή, Λαμπρίνα, Έσπερος, Εσπέρα, Εσπερία, Αυγερινός, Γαληνός, Γαλήνη, Νίκη, Καλλίς Χιονία.
Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής
Ο Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής έζησε την περίοδο 1889-1970.Ο πατέρας του καταγόταν από τους Λειψούς και η μητέρα του από την Πάτμο. Στην Πάτμο γνώρισε τον Μικρασιάτη ασκητή Θεόκτιστο και διαδάχθηκε πνευματικά από αυτόν. Το 1913 εκάρη μοναχός από τον ιερομόναχο Μακάριο τον Σάμιο. Το 1935 εξελέγη Ηγούμενος στην Ιερά Μονή της Πάτμου και το 1937 ίδρυσε την Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού. Κατά τα έτη 1939 - 1940 διακόνησε εφημέριος στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Διασωζούσης.
Μετά την άνοδο του φασισμού στην Ιταλία, οι Ιταλοί κατακτητές των Δωδεκανήσων ακολούθησαν πολιτική "εξιταλισμού" των νησιών. Ένα από τα πιο ακραία μέτρα τους ήταν η απαγόρευση διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας. Σε όλα τα Δωδεκάνησα οι κληρικοί της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας προσέφεραν τεράστιο πνευματικό, αλλά και εθνικό έργο, αναβιώνοντας το κρυφό σχολειό · χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της κατήχησης δίδασκαν στα παιδιά την Ελληνική γλώσσα μέσα από τα ιερά κείμενα της εκκλησίας. Στην Πάτμο το έργο αυτό ανέλαβε ο πρώην ηγούμενος της μεγάλης Μονής Πάτμου, Αμφιλόχιος Μακρής, καθώς το 1937 ίδρυσε τη γυναικεία Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου που λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό. Η Γερμανική Κατοχή διήρκεσε από τα τέλη του 1943 ως το Μάιο του 1945 και ο τόπος γνώρισε την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση. Μετά από μια διετή περίοδο Βρετανικής διοίκησης τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό κράτος.
Συνδέθηκε πνευματικά με τον Άγιο Δανιήλ Κατουνακιώτη τον Σμυρναίο και τον Άγιο Νεκτάριο.