Mπορεί να έχει αρχίσει η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στο Βόρειο Κόσσοβο ,ωστόσο το θέμα της ύπαρξης σε αυτό των ορθοδόξων δοκιμάζεται για μία ακόμη φορά καθώς η κυβέρνηση της Πρίστινα εμποδίζει την παρουσία στην περιοχή του Σέρβου Πατριάρχη Πορφύριου.
Πριν από λίγες μέρες απαγορεύτηκε στον Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο να επισκεφθεί την περιοχή για την εορτή των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου 2023 (με το παλαιό εορτολόγιο).Οι αρχές του Κοσσόβου προχώρησαν στην κίνηση αυτή ρίχοντας λάδι στη φωτιά με μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ.Πορφύριος επρόκειτο να μεταβεί α στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Πεκίου (Πετς), την πρώτη και ιστορική πρώτη έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας.
Με ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Σερβίας κάνει γνωστό ότι ο Μακαριώτατος δέχθηκε με έκπληξη την είδηση της απαγόρευσης και δεν εγκαταλείπει την πρόθεσή του να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στη Μονή, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία για ανάκληση αυτής της μεροληπτικής απόφασης. Παράλληλα γίνεται λόγος για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των Σέρβων Ορθοδόξων που ζουν στην περιοχή, «στη γη των προγόνων τους» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, όπου ο Σερβικός λαός ζει για τουλάχιστον χίλια πεντακόσια χρόνια.
«Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος προσεύχεται στον Θεό για ειρήνη και καλή θέληση μεταξύ όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα προσεύχεται να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπου ζουν μαζί για αιώνες», καταλήγει η ανακοίνωση.
Από το περιβάλλον του Πατριάρχη ,αφήνεται να εννοηθεί οτι οι αρχές του Κοσσόβου έχουν στραφεί κατά του κ.Πορφύριου καθώς ο Πατριάρχης κατά το παρελθόν έχει υποστηρίξει οτι για τους Σέρβους το Κόσοβο και τα Μετόχια είναι η πνευματική τους Ιερουσαλήμ.
Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας σε παλαιότερες δηλώσεις του ανέφερε οτι, "όπως επί χιλιετίες μετά την Έξοδο οι Εβραίοι της Διασποράς έλεγαν, «και του χρόνου στην Ιερουσαλήμ», έτσι και οι Σέρβοι νέοι χαιρετούν ο ένας τον άλλο με τα λόγια «και του χρόνου στην Πριζρένη», υποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι διατηρούν τη μνήμη για το ότι η Πριζρένη είναι η πόλη των Σέρβων βασιλέων, η πρωτεύουσα, η πόλη του βασιλιά Ντούσαν. «Για να μάθουν όλοι ότι λ.χ. η αξία του ναού της Παναγίας Λεβίσκι, που πήρε το όνομά του από το μεσαιωνικό τοπωνύμιο, δεν μπορεί να μετρηθεί με κανένα επίγειο θησαυρό".
Προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις είχε ξεκαθαρίσει οτι ότι σε αυτόν τον χαιρετισμό δεν υπάρχει προτροπή σε σύγκρουση ή κάποια επίθεση: «Η οδός μας, η οδός του κράτους μας, του λαού μας και της Εκκλησίας είναι η οδός του διαλόγου, της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού έναντι κάθε ανθρώπου, έναντι κάθε θετικής ανθρώπινης πεποιθήσεως. Αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία δείχνει κάποιο σχετικισμό στο ζήτημα αυτό. Επί του θέματος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, της σερβικής γης της επαγγελίας, η Εκκλησία – και ο Πατριάρχης προσωπικά – επιδιώκει ευθέως, συστηματικά, με διάφορους τρόπους να επηρεάσει το πνεύμα των καιρών, την ίδια την υπόσταση του λαού, τις συλλογικές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες στο κράτος, έτσι ώστε ο χαρακτήρας των συλλογισμών των νέων γενεών, που εκφράζεται στον αφορισμό “και του χρόνου στην Πριζρένη” να παραμένει ένα συνεχές παράδειγμα».