Εκλογή Αρχιεπισκόπου Κύπρου: Mετά τα Χριστούγεννα η εκλογή - Προηγείται ο Πάφου

 
Εκλογή Αρχιεπισκόπου Κύπρου: Mετά τα Χριστούγεννα η εκλογή - Προηγείται ο Πάφου

Ενημερώθηκε: 20/12/22 - 12:05

Πριν την πρωτοχρονιά, εκτός απροόπτου θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετά την κατάρτιση με την ψήφο του λαού του τριπρόσωπου.

Οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος (συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους) ο δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων Πάφου Γεώργιος και ο τρίτος Ταμασσού Ησαΐας θα διεκδικήσουν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο την τελική επιλογή για τον οποίο την έχουν τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Τα μέλη της Συνόδου δεν δεσμεύονται από την ψήφου του λαού και αυτό είναι που προβληματίζει ιδιαίτερα τον μητροπολίτη Λεμεσού ,  οποίος στις εκλογές του 2006 αν και είχε έρθει πρώτος τελικά έχασε τη μάχη για τον θρόνο από τον μακαριστό Χρυσόστομο ο οποίος με το ζόρι μπήκε στο τριπρόσωπο.

Αυτό το γνωρίζει καλά ο κ.Αθανάσιος ο οποίος έχει ζητήσει από τη Σύνοδο να γίνει σεβαστή η λαϊκή βούληση. Επίσης,ο κ.Αθανάσιος γνωρίζει ότι τον έχουν κατατάξει στους «φιλορώσους» και στους μητροπολίτες εκείνους οι οποίοι είχαν «στεναχωρήσει» τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο.

Οι Ρώσοι θα ήταν ευτυχείς αν εκλεγόταν ο Λεμεσού αφού ήταν από τους πρώτους που καταδίκασε την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Φανάρι. Η στάση του αυτή όμως έχει προβληματίσει το Φανάρι, τις ΗΠΑ αλλά και την Αθήνα οι οποίοι δεν θέλουν η Εκκλησία της Κύπρου να στηρίζει τη Μόσχα.

Από την πλευρά του ο Πάφου είναι ο άνθρωπος που στήριξε όσο κανείς τον μακαριστό Χρυσόστομο. Θεωρείται άνθρωπος  πολύ κοντά στο Φανάρι και έχει αρκετές συμπάθειες   στη Σύνοδο. Ο ίδιος μετά τις εκλογές τόνισε πως δεν έχει καμία σημασία ποιος ήρθε πρώτος και ποιος δεύτερος ,αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Σύνοδος είναι το κυρίαρχο σώμα για την τελική επιλογή.

Ο Ταμασσού Ησαΐας θεωρούνταν «φιλορώσος» καθώς έχει σπουδάσει στη Μόσχα, είχε καλές σχέσεις με επιχειρηματίες ,ενώ ήταν αντίθετος και με την αναγνώριση της Ουκρανίας.Μετά την εισβολή των Ρώσων επιχείρησε να έρθει πιο κοντά στη «Δύση» καταδικάζοντας τον πόλεμο ,ενώ επισκέφτηκε το Φανάρι δύο φορές εκθειάζοντας το έργο του Βαρθολομαίου.

Το γεγονός ότι ήρθε τρίτος ,έστω και οριακά, πίσω από τον Πάφου έχει «αδυνατίσει» τη θέση του έναντι των άλλων αλλά δεν παύει να είναι στο τριπρόσωπο.

Αν και ακόμη οι διεργασίες συνεχίζονται με σκοπό την εξασφάλιση κρυφών και φανερών συμμαχιών  και οι τρεις έχουν δεδομένους υποστηρικτές.

Στο πλευρό του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου φαίνεται πως είναι οι Επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος,  Νεαπόλεως Πορφύριος και  Λήδρας Επιφάνιος. 

Τον μητροπολίτη  Πάφου Γεώργιο στηρίζουν οι επίσκοποι  Χύτρων Λεόντιος,   Αρσινόης Νεκτάριος,  Καρπασίας Χριστοφόρος, και οι  Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομος, Τριμυθούντος Βαρνάβας,   ΚυρηνείαςΧρυσόστομος, Κωνσταντίας Βασίλειος και πιθανόν ο Μόρφου Νεόφυτος.

Στο πλευρό του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα είναι μόνο ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Με αυτό το σενάριο ο Μητροπολίτης Πάφου εκλέγεται από την πρώτη ψηφοφορία με 9 ψήφους.Ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι στις τελικές επιλογές των μητροπολιτών Κυρηνείας, Μόρφου και Κωνσταντίας δεν έχουν ξεκαθαρίσεις τις προθέσεις τους.

Υπάρχει και το δεύτερο σενάριο , λιγότερο πιθανό, υπέρ του μητροπολίτη Λεμεσού στην περίπτωση που οι μητροπολίτες Μόρφου, Κωνσταντίας και Κυρηνείας  τον επιλέξουν σε συνδυασμό , με την στήριξη των Κύκκου και Ταμμασού.

Σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρχει ισοψηφία και την Ιερά Σύνοδο να οδηγείται στη λύση της κλήρωσης. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ