Μια ακόμη περιοχή διχάζεται για την ίδρυση μιας νέας μητρόπολης. Αγρίνιο και Μεσολόγγι βρίσκονται στα χαρακώματα τις τελευταίες μέρες όχι τόσο για εκκλησιαστικούς λόγους αλλά για τοπικιστικούς και ενδεχομένως μικροπολιτικούς.
Την ίδια ώρα η Εκκλησία αν και προβληματίζεται από το γεγονός οτι η μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας είναι χαοτική ως προς την έκταση δεν έχει πάρει ακόμη σαφή θέση. Το 2005 είχε ζητήσει την διχοτόμηση της μητρόπολης με εισήγηση του μητροπολίτη Πειραιώς αλλά τότε είχε αντιδράσει η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου ως υπουργός Παιδείας. Μετά τον θάνατο του μακαριστού Κοσμά το θέμα της διχοτόμηση επανήλθε .Η Σύνοδος το επόμενο διάστημα θα εξετάσει και πάλι το θέμα κάτι που σημαίνει οτι οι εκλογές για την πλήρωση της κενής θέσης ,εκτός απροόπτου, τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ο δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, σε δηλώσεις του ανέφερε:Η έδρα και το "Επισκοπείο της μητρόπολης βρίσκεται στο Μεσολόγγι, το οποίο δεν επιθυμεί ν᾿ αλλάξει κάτι από την ήδη επικρατούσα κατάσταση, ενώ το Αγρίνιο, η 8η πόλη σε πληθυσμό της Ελλάδος, με 100.000 κατοίκους, διεκδικεί τη μετεγκατάσταση της έδρας της μητρόπολης στη γεωγραφική δικαιοδοσία του, μιας και πληθυσμιακά η πόλη επικαλύπτει τις γύρω περιοχές και πόλεις του Νομού'.
Πιο επιθετικός και απόλυτος είναι ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος ο οποίος ζητά να μπεί τέλος σε κάθε συζήτηση. «Το Μεσολόγγι είναι σύμβολο και ιδέα πάνω και πέρα από κάθε μέτρο. Μετουσιώνει με τον πιο δυνατό τρόπο τα μηνύματα της εκκλησίας και της πίστης μας. Ας σταματήσει εδώ κάθε κουβέντα που κινείται εκτός αρμοδιοτήτων και ας επικεντρωθεί ο καθένας στα μείζονα».
Από την πλευρά του κ.Ιερόθεος ανέφερε σε πρόσφατη συνενετευξή του : «Ως Μητροπολίτης Ναυπακτίας, η θέση μου είναι λεπτή. Δεν θα αναφερθώ δημοσίως στο θέμα και έδωσα εντολή κανείς από όσους εργάζονται στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην εκφράζουν απόψεις. Το θέμα με ενδιαφέρει άμεσα, αλλά επισήμως δεν γίνεται συζήτηση συνοδικά. Αρμόδια όργανα είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας και όχι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος».
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για την εξέλιξη του θέματος με τον μητροπολίτη Ναυπάκτου, τα γεωγραφικά όρια της μητροπόλεως του οποίου σχετίζονται άμεσα σε μια πιθανή διχοτόμηση της μητρόπολης Αιτωλίας, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια έκτακτη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αμέσως μετά το Πάσχα, οπότε και, εκτός απροόπτου, θα συζητηθεί το θέμα της πιθανής διχοτόμησης αλλά και της εκλογής του νέου μητροπολίτη.
Στην υπόθεση διχοτόμησης ενεπλάκη και το Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων το οποίο με ανοικτή επιστολή προς τους τοπικούς βουλευτές ζητά την ίδρυση μητρόπολης Αγρινίου με έδρα το Αγρνίνιο.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή τα προβλήματα του νομού είναι πάρα πολλά και φαίνονται ξεκάθαρα στο σχέδιοτης πρότασής μας. Υπάρχει μια τεράστια σε έκταση Μητρόπολη, αυτή του Μεσολογγίου, που διαποιμαίνει το 75,86% του νομού (δηλαδή τα ¾) και το υπόλοιπο 24,14% (δηλαδή το ¼) που διαποιμαίνεται από τη Μητρόπολη Ναυπακτίας.
Παραμένει ως έχει και διαποιμαίνει τώρα 10 Αρχιερατικές Περιφέρειες, (έναντι 19 που έχει) και καλύπτει τώρα όλο το δυτικό τμήμα του νομού με τις Αρχιερατικές Περιφέρειες: Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Οινιάδων, Αστακού, Φυτειών Αγγελοκάστρου , Αλυζίας, Μεδεώνος, Παλαίρου και Ανακτορίου, καλύπτοντας τώρα το 34,4% της έκτασης του Νομού, έναντι του 75,86% που είχε.Λόγω της μεγάλης έκτασης του νομού Αιτωλ/νίας, θα πρέπει να σημειωθεί, πως υπάρχουν χωριά στο νομό, που δεν είδαν ποτέ… δεσπότη στο ναό τους".