Έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η Unesco στην Τουρκία για να υποβάλει σχετική έκθεση για τα προβλήματα στο μνημείο λόγω της μετατροπής της χρήσης του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro,ηΤουρκία δεν έχει απαντήσει για την κατάσταση που επικρατεί η οποία δεν είναι καλή. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων είναι η αδυναμία των επισκεπτών να δουν ορισμένα από τα ψηφιδωτά του ναού, όπως εκείνα της Αψίδας και του επάνω ορόφου, της λεγόμενης γκαλερί.
Συγκεκριμένα, τα ψηφιδωτά της Αψίδας κρύβονται πίσω από πέπλα, τα οποία το τουρκικό καθεστώς είχε δεσμευτεί ότι θα έκλειναν μόνον την ώρα της προσευχής.
Από την πλευρά τους οι Τούρκοι αποδίδουν την τοποθέτηση των κουρτινών επειδή τα ψηφιδωτά βρίσκονται στην πλευρά της Μέκκας οπότε και εμποδίζουν τους πιστούς να προσευχηθούν, ενώ κρατικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να υπόσχονται ότι τα εμπόδια θα απομακρυνθούν.
Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός οτι οι επισκέπτες είναι αποκλεισμένοι και από την γκαλερί με τα καλύτερα διατηρημένα ψηφιδωτά που παραμένει κλειστή, ενώ οι υπηρεσίες του δηλώνουν πως εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές ώστε να μην υποστεί ζημιά.
Παρά τα προβλήματα οι Τούρκοι επιμένουν δεν υπάρχουν «μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις», αλλά εκτιμά ότι σίγουρα γίνονται λάθη λόγω προτεραιότητας στη λειτουργία του τζαμιού.
Στο μεταξύ κατεπείγουσα ερώτηση προς Κομισιόν για την προστασία της Αγίας Σοφίας κατέθεσε η τέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Η κ. Βόζεμπεργκ υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι επισκέπτες «αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την επίσκεψή τους στην Αγία Σοφία, καθώς εξαιτίας της αλλαγής χρήσης του μνημείου δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα ψηφιδωτά του ναού» και για το λόγο αυτό ζητά από την Κομισιόν -σε συνεργασία με την UNESCO- να αντιδράσουν άμεσα για να προστατεύσουν τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οικουμενικού Συμβόλου της Ορθοδοξίας.
Η Αγία Σοφία έχει εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1985, ως σύνολο, μέσα στις ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1934 με διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Η αλλαγή καθεστώτος της σε τζαμί έγινε με απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Ιουλίου του 2020,
ReplyForward