Ζελένσκι: Τα ρωσικά στρατεύματα γελούν και «κυνηγούν» τους Ουκρανούς

 
ζελενσκι

Ενημερώθηκε: 31/05/24 - 12:12

Συνέντευξη στο Gurdian παραχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτοξεύοντας αιχμές προς την Δύση, όσον αφορά την καθυστέρηση παροχής στρατιωτικού υλικού, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση του πολέμου με την Ρωσία και έδωσε λεπτομέριες της προσωπικής του ζωής.

Η καθυστέρηση του Τζο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις στη χρήση δυτικών όπλων εναντίον στόχων στη Ρωσία άφησε τις δυνάμεις του Κρεμλίνου να γελούν με την Ουκρανία και να μπορούν να «κυνηγούν» τον λαό της, δήλωσε ο Volodymyr Zelenskiy στον Guardian.

Σε μια εκτενή συνέντευξη στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η διγλωσσία του Λευκού Οίκου έχει κοστίσει ζωές και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να ξεπεράσει τις αιώνιες ανησυχίες του για πιθανή πυρηνική «κλιμάκωση» με τη Μόσχα.

Το βράδυ της Πέμπτης προέκυψε ότι, μετά από μήνες πιέσεων, οι ΗΠΑ έκαναν ένα μικρό αλλά συμβολικό βήμα - και για πρώτη φορά θα επιτρέψουν σε ορισμένα αμερικανικής κατασκευής όπλα να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό του Κιέβου για πυρά στο εσωτερικό της Ρωσίας κατά την υπεράσπιση της πόλης του Χάρκοβο.

Όμως, στη συνέντευξή του στον Guardian, ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί «ισχυρά» όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους μέσα στο βαθύ ρωσικό έδαφος - μια κόκκινη γραμμή που ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να άρει.

Οι ΗΠΑ, είπε, πρέπει να «πιστέψουν περισσότερο σε εμάς».

Χωρίς αυτό το πράσινο φως, ο Zelenskiy δήλωσε ότι άλλοι σύμμαχοι, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ούτε τα δικά τους όπλα μεγάλου βεληνεκούς. «Πιστέψτε μας, πρέπει να ανταποκριθούμε. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα άλλο εκτός από τη δύναμη. Δεν είμαστε ο πρώτος και ούτε ο τελευταίος στόχος", είπε για τη Ρωσία.

«Νομίζω ότι είναι απολύτως παράλογο να έχουμε [δυτικά] όπλα και να βλέπουμε τους δολοφόνους, τους τρομοκράτες, που μας σκοτώνουν από τη ρωσική πλευρά. Νομίζω ότι μερικές φορές απλά γελούν με αυτή την κατάσταση", δήλωσε. «Είναι σαν να πηγαίνουμε για κυνήγι γι' αυτούς. Κυνηγώντας ανθρώπους. Καταλαβαίνουν ότι μπορούμε να τους δούμε, αλλά δεν μπορούμε να τους φτάσουμε».

Τα νέα αμερικανικά όπλα δεν έχουν ακόμη φθάσει σε επαρκείς ποσότητες για να εξοπλίσουν πρόσθετες ουκρανικές ταξιαρχίες στα βορειοανατολικά, όπου η Ρωσία προελαύνει.

Σύγκρινε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ, λέγοντας: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν παρόμοιος με τον Αδόλφο Χίτλερ: «Ο Πούτιν δεν είναι τρελός. Είναι επικίνδυνος, το οποίο είναι πολύ πιο τρομακτικό».

Είχε ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να ασκήσει πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της ψηφοφορίας στο αμερικανικό Κογκρέσο τον Απρίλιο για την έγκριση βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, στην οποία είχαν αντιταχθεί οι σκληροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι.
Ο ηγέτης των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, τον οποίο συνάντησε στο Κίεβο πέρυσι, ήταν «καλό παιδί». Πρόσθεσε, μετά από μια παύση: «Ο Rishi [Sunak] είναι επίσης καλό παιδί».

Οι δηλώσεις του Ζελένσκι ήρθαν καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν χαλάρωσε την Πέμπτη την πάγια πολιτική της που απαγόρευε στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας. Έδωσε την άδεια στην Ουκρανία να ανταποδώσει τα πυρά - αλλά μόνο κοντά στο Χάρκοβο, όπου η Μόσχα διεξάγει νέα επίθεση.

Αλλά ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η πολιτική του που απαγορεύει βαθύτερα πλήγματα δεν είχε αλλάξει. Η Ουκρανία εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Atacms εντός της Ρωσίας, είπε.

Μιλώντας μέσα στο προεδρικό του αρχηγείο, ο Zelenskiy κατέστησε σαφές ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Storm Shadow βρετανικής κατασκευής.

Η τελική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων εταίρων εξαρτάται από τη «συναίνεση», με τη θέση της Ουάσινγκτον να είναι κρίσιμη, πρότεινε. «Ξέρετε πώς λειτουργεί», είπε.

Ο Μπάιντεν ανησυχεί εδώ και καιρό για τους κινδύνους μιας άμεσης πυρηνικής σύγκρουσης με τη Μόσχα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πιθανό να παραλείψει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία τον επόμενο μήνα, την οποία έχει οργανώσει ο Ζελένσκι. Ερωτηθείς αν αισθάνεται απογοητευμένος από τις ΗΠΑ και την ηγεσία τους, απάντησε: «Νομίζω ότι πρέπει να πιστέψουν περισσότερο σε εμάς».

Δέκα χώρες είχαν δηλώσει ότι υποστηρίζουν την κατάργηση των «κόκκινων γραμμών». Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έδειξε την Τετάρτη την υποστήριξή του, λέγοντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει γαλλικούς πυραύλους Scalp μεγάλου βεληνεκούς εναντίον εχθρικών ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενες βόμβες για να σκοτώσει τουλάχιστον 25 πολίτες στο Χάρκοβο. Ωστόσο, η Ουκρανία δεν είχε τη δυνατότητα να πυροβολήσει προς τη Ρωσία, δήλωσε ο Zelenskiy. Ούτε διέθετε αρκετά συμβατικά όπλα για να εξοπλίσει εφεδρικές ταξιαρχίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να απωθήσουν τους Ρώσους.

«Κανείς δεν κατηγορεί κανέναν», είπε. «Είμαστε εκεί που είμαστε. Πολεμάμε και βρισκόμαστε σε πόλεμο και όχι στην αρχή. Γι' αυτό πρέπει να βρίσκουμε κάθε μέρα μια διέξοδο από την κατάσταση».

Ο Zelenskiy σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες που βρίσκονται σε ειρήνη έχουν «διαφορετικές προτεραιότητες» και, όπως είναι λογικό, δεν συμμερίζονται την αίσθηση υπαρξιακού επείγοντος της Ουκρανίας. Αυτό σήμαινε ότι ο «διάλογος» και όχι η δράση θα μπορούσε να είναι απογοητευτικός. «Για εμάς, ο χρόνος είναι η ζωή μας», είπε. «Αν δεν κατέβεις σε ένα λεπτό [σε ένα καταφύγιο για βόμβες] μπορεί να είσαι νεκρός. Επομένως, η στάση απέναντι στον χρόνο είναι εντελώς διαφορετική».

Είπε ότι η Ρωσία «κινείται ταχύτερα» από τη Δύση όσον αφορά την κατασκευή και την προμήθεια όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της. Ο Zelenskiy παρομοίασε την Ουκρανία με ένα πλοίο - «όχι ένα πλοίο που βυθίζεται» - το οποίο έπρεπε να φτάσει στον προορισμό του «δίκαια» και ακέραιο, σώζοντας «όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».

Μίλησε, επίσης, για το συναισθηματικό και προσωπικό τίμημα που ο πόλεμος είχε επιφέρει στον λαό της χώρας του. «Δεν ξέρεις τι είναι ο πόλεμος μέχρι να έρθει στο σπίτι σου, στο δρόμο σου, σε έναν φίλο σου, σε κάποιον που σπούδασες μαζί του ή σε κάποιον που αγαπάς», είπε. «Μέχρι να το έχεις αυτό, ο πόλεμος είναι κάπου μακριά».

Αναφερόμενος στον Τζόνσον, τον περιέγραψε ως «καλό φίλο» που «βοήθησε πραγματικά την Ουκρανία». Ερωτηθείς αν του έλειπε ο πρώην πρωθυπουργός, ο Zelenskiy αστειεύτηκε: «Δεν μου δίνει την ευκαιρία να μου λείψει. Είναι πάντα εδώ».

Ο Ζελένσκι είπε ότι χρησιμοποίησε τον Τζόνσον ως «μέσο» για να προσεγγίσει τον Τραμπ, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο πέρασαν έξι μήνες εμποδίζοντας τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο Τζόνσον είχε μια παραγωγική «συζήτηση» με τον Τραμπ, δήλωσε ο Zelenskiy. Ήταν μία από τις πολλές πρωτοβουλίες για να φτάσει στους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.

Σχετικά με τη Βρετανία, ο Zelenskiy δήλωσε ότι οι καλές σχέσεις θα συνεχιστούν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου. «Αυτός [ο Keir Starmer] είναι καλός άνθρωπος … Ο Rishi είναι επίσης καλός άνθρωπος», είπε.

«Μου φαίνεται ότι η πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχει αλλάξει ποτέ σε σχέση με την Ουκρανία. Και μου φαίνεται τόσο σημαντικό, επειδή οι ηγέτες μπορεί να αλλάξουν σε διάφορες χώρες, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην αλλάξουν ποτέ οι αξίες … Θα εργαστούμε με την επιλογή του βρετανικού λαού, με τον πρωθυπουργό που θα εκλεγεί από τον λαό της Βρετανίας».

Καθώς δεν διαφαίνεται τέλος του πολέμου, ο Zelenskiy δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι μη ρεαλιστικές. Είπε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα ήταν μια «παγίδα», καθώς ο Πούτιν θα παραβίαζε οποιαδήποτε συμφωνία και «δεν θα μπορούσε να γίνει πιστευτός».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία το 2022 επειδή η Δύση είχε αντιδράσει αδύναμα στην προσάρτηση της Κριμαίας και την κατάληψη τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας το 2014, δήλωσε ο Zelenskiy.

Η Ρωσία επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί τα νέα εδαφικά δεδομένα. Ο Zelenskiy δήλωσε ότι η Μόσχα θα εκμεταλλευτεί κάθε παύση στις μάχες για να «ενισχύσει τους μυς της στο πεδίο της μάχης» και θα ξαναχτυπήσει, αργά ή γρήγορα. Είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μοιάζει με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αν και σε μικρότερη κλίμακα, λόγω της «ιδεολογίας του ρωσικού φασισμού». Η βάναυση «μεθοδολογία» του Πούτιν ήταν η ίδια με εκείνη της ναζιστικής Γερμανίας, δήλωσε. Περιείχε «μαζικές εκτελέσεις, ταφές και βιασμούς».

Οι Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν ακόμη και τις «ίδιες διαδρομές» με το στρατό του Χίτλερ στην εκστρατεία τους για την κατάληψη του Κιέβου και την κυριαρχία στη χώρα, είπε. Εάν η Ρωσία κέρδιζε στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα προσπαθούσε να αναδιαμορφώσει περαιτέρω τα όρια της Ευρώπης επιτιθέμενος σε άλλα έθνη, , δήλωσε ο Zelenskiy. «Αυτός είναι ο πραγματικός τρίτος παγκόσμιος πόλεμος». Τόνισε: «Δεν νομίζω ότι ο Πούτιν είναι τρελός. Είναι επικίνδυνος. Είναι πολύ πιο τρομακτικός. Βλέπετε, δεν πρόκειται να σταματήσει».

Πηγή: theguardian.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ