Η απάντηση της Μόσχας στα χτυπήματα με βλήματα μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος θα είναι κατάλληλη και σταθερή, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
"Η χρήση βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς από το καθεστώς του Κιέβου για επιθέσεις στο έδαφός μας θα σημάνει την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους στη μάχη κατά της Ρωσίας, καθώς και μια ριζική αλλαγή στην ουσία και τη φύση της σύγκρουσης. Σε αυτή την περίπτωση, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι κατάλληλο και απτό», σημείωσε
Ανέφεραι ότι «δεν είναι ακόμη σαφές εάν τέτοιες ειδήσεις βασίζονται σε επίσημες πηγές». «Ένα πράγμα είναι προφανές: εν μέσω των αποτυχιών του καθεστώτος του Κιέβου, οι δυτικοί διαχειριστές του βασίζονται στη μέγιστη κλιμάκωση του υβριδικού πολέμου που εξαπολύθηκε κατά της Ρωσίας, προσπαθώντας να επιτύχουν τον απατηλό στόχο της «στρατηγικής νίκης της Μόσχας». Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο ο Ζελένσκι και οι κολλητοί του ελπίζουν και προσεύχονται για αυτό, δεν υπάρχει κανένα «θαύμα-όπλο» ικανό να επηρεάσει την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε η Ζαχάροβα.
Οι New York Times ανέφεραν στις 17 Νοεμβρίου ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε εξουσιοδοτήσει τη χρήση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για χτυπήματα εντός της Ρωσίας. Αργότερα, η γαλλική Le Figaro ανέφερε ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησαν το παράδειγμά τους και επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους SCALP και Storm Shadow για αυτούς τους σκοπούς. Ωστόσο, η εφημερίδα αφαίρεσε αργότερα το άρθρο από τον ιστότοπό της, χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι το Παρίσι δεν άλλαξε τη θέση του για τα χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει το Βερολίνο για την απόφαση του Μπάιντεν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι η πιθανή απόφαση για χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτό το βήμα θα άλλαζε την ίδια τη φύση της σύγκρουσης και η Ρωσία θα πρέπει να λάβει σχετικές αποφάσεις βάσει των απειλών που θα αντιμετωπίσει, προειδοποίησε ο πρόεδρος. Σημείωσε, εν τω μεταξύ, ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να χτυπήσει εντός της Ρωσίας χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, διότι αυτό θα απαιτούσε δεδομένα πληροφοριών από δορυφόρους και αναθέσεις πτήσεων.