Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Ιταλία κατηγορούν την ηγεσία της Ουγγαρίας πως σαμποτάρει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, με το να μην υποστηρίζει την βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία. Θυμίζουμε δε, πως η Ουγγαρία πριν 2 εβδομάδες υπέγραψε νέα στρατηγική συμφωνία "παντός καιρού" με την Κίνα, καθώς η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που είναι μέλος της πρωτοβουλίας "μιας ζώνης και ενός δρόμου" - "Belt and Road Initiative" της Κίνας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κατήγγειλε ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει τις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους και εκείνες που αφορούν την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, και δήλωσε ότι η Ένωση πρέπει να βρει τρόπο για να παρακάμπτει το βέτο της Βουδαπέστης.
Η δριμύτητα των δηλώσεών του απηχεί την όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την στάση της Βουδαπέστης. Η Εσθονία και η Ιταλία εξέφρασαν επίσης την δυσαρέσκειά τους για την ουγγρική τακτική.
«Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με την στάση που τηρεί σήμερα η Ουγγαρία», δήλωσε ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
«Σχεδόν όλες οι συζητήσεις μας και οι αναγκαίες λύσεις και αποφάσεις στην ΕΕ μπλοκάρονται από την χώρα αυτή. Κατά συνέπεια, πρέπει να αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε ως συστηματική προσέγγιση προς οποιαδήποτε προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχει ουσιαστικό ρόλο στις εξωτερικές υποθέσεις».
Μέχρι σήμερα, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτούν ομοφωνία και των 27 κρατών μελών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην σύνοδο. Η Ουγγαρία δεν χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και υποστηρίζει ότι η προμήθεια όπλων στο Κίεβο είναι εσφαλμένη και ότι θα παρατείνει τον πόλεμο.
Ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει την ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ενωσης με το Κίεβο και τις αποφάσεις σχετικά με την Γεωργία και την Αρμενία. Η στάση της Ουγγαρίας είναι συνήθως εναρμονισμένη με τα συμφέροντα της Ρωσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
«Το εξετάσαμε και όπως φαίνεται περί το 41% των αποφάσεων της ΕΕ για την Ουκρανία έχουν μπλοκαριστεί από την Ουγγαρία», δήλωσε ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών. «Εχει παρατραβήξει. Οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο, ως κοινότητα, για να το παρακάμψουμε».
Η δυσαρέσκεια απέναντι στην Ουγγαρία συνήθως εκφράζεται πίσω από κλειστές πόρτες και σε off-the-record συζητήσεις.
«Κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ, πρέπει να πείσουμε την Ουγγαρία να μην μπλοκάρει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες», δήλωσε σε ηπιότερο τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάκνα.
Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι η Βουδαπέστη μπλοκάρει σειρά μέτρων που συνδέονται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (European Peace Facility (EPF)) για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Η χρησιμοποίηση αυτών των πόρων του EPF είναι κρίσιμη για την Ουκρανία και επίσης για την Ευρώπη», δήλωσε ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών.
«Είμαστε αντίθετοι με το βέτο. Θέλουμε να προχωρήσουμε», δήλωσε επίσης ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Υψηλόβαθμος διπλωματικός αξιωματούχος άλλης ευρωπαϊκής χώρας δήλωσε χωρίς να κατονομασθεί: «Αυτό που συμβαίνει είναι εξοργιστικό. Κάθε φορά...οι Ούγγροι πλήττουν την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί κατά μίας δύναμης επίθεσης».