Τουρκικές έρευνες στ' ανοιχτά της Κρήτης - Τί συμφώνησε ο Ερντογάν με τον Σαράτζ

 
Τουρκικές έρευνες στ' ανοιχτά της Κρήτης - Τί συμφώνησε ο Ερντογάν με τον Σαράτζ

Ενημερώθηκε: 06/06/20 - 20:40

Τουρκία: Το ακριβές προκλητικό σχέδιο της Άγκυρας για γεωτρήσεις και έρευνες στα ανοιχτά της Κρήτης φέρνει στη δημοσιότητα, δημοσίευμα της τουρκικής φυλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι έρευνες αυτές είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Ερντογάν και Σάρατζ κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Όπως αναφέρει ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ, η «Γενί Σαφάκ» παραθέτει χάρτη που δημοσιεύει χάρτη με τα 2 οικόπεδα, με το όνομα 15 και 20, στα οποία σύντομα –όπως αναφέρεται- τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο καθώς οι περιοχές αυτές «ανήκουν» –σύμφωνα με την Άγκυρα- στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα.

Τουρκικές έρευνες στ' ανοιχτά της Κρήτης - Τί συμφώνησε ο Ερντογάν με τον Σαράτζ

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ ες Σαράζ, στην Άγκυρα την προηγούμενη Πέμπτη, ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν στον τομέα της έρευνας και των γεωτρήσεων. Μετά τη συνάντηση, τα μάτια όλων στράφηκαν στις περιοχές, όπου είχε ήδη καταλάβει η Ελλάδα εκδίδοντας σχετικές άδειες για έρευνες και γεωτρήσεις, εκμεταλλευόμενη τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης», υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ».

Η οποία συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας είχε κηρύξει το 2011 το Ιόνιο πέλαγος και τη θάλασσα νότια της Κρήτης σε περιοχές για έρευνες φυσικού αερίου, ενώ το 2014 όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη και δεν μπορούσε να αντιδράσει με ενστάσεις, ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για την αδειοδότηση των περιοχών. Η ανακοίνωση σχετικά με το διαγωνισμό ανακοινώθηκε μόνο σε χώρες της ΕΕ», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

«Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης», ισχυρίζεται η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ποιες περιοχές περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Λίβυου πρωθυπουργού.

«Η θαλάσσια περιοχή, η οποία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Σαράζ με τον Ερντογάν, καλύπτει τα τεμάχια 15 και 20 που προσπαθεί να καπηλευτεί η Αθήνα. Ένα κομμάτι του τεμαχίου 15, που η Ελλάδα προσπαθεί να κλέψει, βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας (ΑΟΖ) και το τεμάχιο 20 βρίσκεται ολόκληρο εντός της ΑΟΖ πεδίο της Λιβύης. Η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: sigmalive.com