Τουρκία: Σε τροχιά πολιτικής σύγκρουσης

 
Τουρκία: Σε τροχιά πολιτικής σύγκρουσης

Ενημερώθηκε: 03/04/17 - 10:33

Ενα τυχαίο περιστατικό, αυτό της εξεύρεσης όπλων στο τζαμί του χωριού Ηλιόπετρα στον Νομό Ξάνθης, έφερε ξανά στην επιφάνεια την παραδοσιακή νευρικότητα που υπάρχει στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, αλλά και την υπόγεια μεν, υπαρκτή δε συζήτηση περί του αν στο εσωτερικό της μουσουλμανικής μειονότητας υπήρξαν –και σε τι εύρος έδρασαν– οι γκιουλενιστές.

Η κατάσταση δεν ανησυχεί την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις, αλλά είναι αναγκασμένη να αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν αφενός υπό το πρίσμα της πολιτικής έντασης που αναμένεται να κλιμακωθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα, αφετέρου λόγω της αντικειμενικά υπαρκτής στρατηγικής της Αγκυρας στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης αλλά και στα Βαλκάνια.

Στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή παραμένει η Αλβανία, αλλά και το αλβανικό στοιχείο εν γένει. Ενδεικτική της ουσιαστικής σημασίας που αποδίδει η Αγκυρα στη σχέση με το αλβανικό στοιχείο είναι η ασυνήθιστη, για τα τουρκικά δεδομένα, αδιαφορία που δείχνει έναντι σημαντικών αμιγώς τουρκικών μειονοτήτων, όπως εκείνη του Κοσόβου. Αλλοτε ήταν μια μειονότητα περίπου 50.000 ευημερούντων κατοίκων, όμως πλέον οι Τούρκοι του Κοσόβου έχουν περιθωριοποιηθεί και αφεθεί στην αλβανική επιρροή και στη σταδιακή αφομοίωση. Ανάλογα περιθωριακή θέση για τους σχεδιασμούς της Αγκυρας στα Βαλκάνια έχει και η μικρή –αλλά γεωγραφικά ευρισκόμενη στη βορειοδυτική πλευρά της ΠΓΔΜ όπου υφίσταται αλβανική πλειοψηφία– τουρκική μειονότητα.

Η τουρκική βαλκανική πολιτική είναι ίσως υποδόρια σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν στη Γερμανία, όπου τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγεται μια πραγματική πολιτική σύγκρουση με εθνικά χαρακτηριστικά. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι γερμανικές αρχές αντιμετωπίζουν πλέον την κατάσταση που έχει επικρατήσει ως πρόβλημα εσωτερικής ασφαλείας. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στη στάση υπέρ του Ερντογάν, που εκτιμάται ότι έχει το 60% της τουρκικής μειονότητας στη Γερμανία, όσο στην γκετοποίησή της.

Η συγκεκριμένη κατάσταση θεωρείται από έμπειρους παρατηρητές συνειδητή επιλογή του προέδρου της Τουρκίας προκειμένου να αποκτήσει δυνατότητα παρέμβασης στο γερμανικό πολιτικό σύστημα. Δεν είναι διόλου τυχαίες οι κατά καιρούς δηλώσεις μελών της τουρκικής κοινότητας που δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα, λέγοντας δημοσίως ότι αναγνωρίζουν ως ηγέτη τον Ερντογάν και όχι την Αγκελα Μέρκελ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά αιτιολογείται λόγω της πλήρους αποτυχίας της ενσωμάτωσης του τουρκικού στοιχείου στη σύγχρονη γερμανική κοινωνία. Ακόμα και εκπρόσωποι της δεύτερης ή της τρίτης γενιάς Τούρκων της Γερμανίας αντιμετωπίζουν μια κρίση ταυτότητας στην οποία τελικά υπερτερεί ο ψυχικός δεσμός με την Τουρκία. Η σχέση αυτή αποδεικνύεται με διάφορους τρόπους. Ουκ ολίγοι νέοι Τούρκοι της Γερμανίας επιλέγουν τη λύση της «εισαγωγής νυφών» από την Ανατολία προκειμένου να παντρευτούν, αγνοώντας ή ακόμη και ερχόμενοι σε πλήρη σύγκρουση με τα διαδεδομένα ήθη σε μια δυτικοευρωπαϊκή κοινωνία όπως η Γερμανία.

Πολλές παράμετροι

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η στρατηγική της Τουρκίας σε αυτούς τους πληθυσμούς έχει διάφορες παραμέτρους. Η πρώτη αφορά την εκμετάλλευση της αντιπαράθεσης των Τούρκων με τους Κούρδους στη Γερμανία, προκειμένου να προωθήσουν τις προεδρικές θέσεις τόσο εναντίον του ΡΚΚ όσο και κατά της οργάνωσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος είχε αρκετά εκτεταμένη (αν και μειοψηφική) επιρροή και στη Γερμανία.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι ιμάμηδες, που στέλνονταν στη Γερμανία απευθείας διορισμένοι από την Τουρκία, κατέδιδαν «επιλήψιμες συμπεριφορές», κορωνίδα των οποίων θεωρείται η υποψία για σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν. Σε αυτή την πολύ καλά δομημένη αλυσίδα πληροφοριών, κρίσιμος είναι ο ρόλος του εκτεταμένου τουρκικού προξενικού δικτύου στη Γερμανία (Βερολίνο, Στουτγάρδη, Νυρεμβέργη, Μίνστερ, Μόναχο, Μάιντζ, Καρλσρούη, Αννόβερο, Αμβούργο, Φρανκφούρτη, Εσση, Ντίσελντορφ, Kολωνία).

Περιττό να τονιστεί ότι, σε αυτή την πολύ σκληρή πολιτική μάχη, η τουρκική κυβέρνηση παρέχει σημαντικότατες διευκολύνσεις μετακίνησης προς την Τουρκία για τις 16 Απριλίου σε όσους ψηφοφόρους κατοικούν στη Γερμανία και... αποδεδειγμένα διατηρούν φιλικά προς τον πρόεδρο αισθήματα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ 3/4/2017: Συννεφιά με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια