Και ενώ οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία δίνουν οριακό προβάδισμα στο «ναι» προέκυψε απειλητική κρίση στο στρατόπεδο που το υποστηρίζουν.
Κρίση μεταξύ του κόμματος του Ερντογάν και των ακροδεξιών συμμάχων του, του ΜΗΡ με αφορμή άρθρο συμβούλου του Τούρκου Προέδρου για "σύστημα ομοσπονδιακο". Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του αρχηγού της ακροδεξιάς Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο Μπαχτελί θα ψηφίσει τελικά 'όχι' κάτι που διαψεύστηκε από το ΜΗΡ.
Ο σύμβουλος του Ερντογάν, Σουκρού Καράτεπε γράφει στο άρθρο του ότι το προεδρικό σύστημα είναι αρχή για την αλλαγΑυτό εξόργισε τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο τουρκικό κανάλι Σταρ, επέκρινε τον Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση έπειδή δεν αντέδρασαν στο άρθρο του Καράτεπε. "Ένας σύμβουλος λέει θα φέρουμε το ομοσπονδο σύστημα. Εάν και ο Πρόεδρος το αποδέχεται τότε ποια μπορεί να είναι η απόφαση των εθνικόφρονων για εκείνους που αμφισβητούν την ενιαία δομή μέσα σε δύο μέρες; Αν είχα εγώ τέτοιο σύμβουλο θα τον είχα απομακρύνει αμέσως", είπε ο Μπαχτσελί.
Αυτό που προκάλεσε την αντίδραση του Μπαχτσελί, είναι η πιθανότητα δημιουργίας μιας κουρδικής πολιτείας εντός της Τουρκίας κάτι που εκτιμά ότι οδηγεί στον διαμελισμό της χώρας.
Άμεση ήταη η απάντηση του Ερντοφάν στις δηλώσει Μπαχτσελί. Σε συνέντευξή στην τουρκική τηλεόραση TGRT είπε ότι έχουν διαστρεβλώσει αυτά που έγραψε ο σύμβουλός του λέγοντας μάλιστα ότι ο Καράτεπε έκανε και διορθωτικές δηλώσεις στη συνέχεια. Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν στήριξε τον σύμβουλό του και δεν άφησε κανένα περιθώριο για απομάκρυνσή του όπως ζήτησε ο Μπαχτσελί: "Τι λέω εγώ! Εσύ αυτό να κοιτάξεις.Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Ακούσατε κάτι τέτοιο από εμένα;", είπε ο Τούρκος απευθυνόμενος στον Μπαχτσελί.
Αμέσως μετά τη δήλωση Ερντογάν «φούντωσε» η συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας και πολλοί σχολιαζαν ότι ο Μπαχτσελί θα ψηφίσει οχι τελικά στο δημοψήφισμα και οι τωρινές δηλώσεις συνδυάστηκαν με τη δήλωση που είχε κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος στις 29 Μαρτίου 2013: "Μια ισχυρή Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται ποτέ από ένα ομοσπονδο σύστημα", ωστόσο έλεγε ότι αυτό δεν ήταν ζήτημα που αφορούσε το τότε αλλά το 2023.
Γεγονός είναι ότι το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Τέτοιες που ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε δήλωση λέγοντας "αν υπάρχει τέτοιο άρθρο είμαι έτοιμος να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου. Φέρτε αυτό το σύνταγμα και δείξτε μου που έχει ομοσπονδιακο σύστημα, αποδείξτε το, κι εγώ θα παραιτηθώ σήμερα. Κι Εσείς θα κάνετε το ίδιο. Όσο έχουν ευαισθησίες οι εθνικόφρονες αδελφοί μας έχουμε κι εμείς άλλες τόσες τουλάχιστον".
Οσο αναφορά τη στάση του κόμματος Μπαχτσελί στο δημοψήφισμα, ο αντιπρόεδρος του ΜΗΡ Σεμίχ Γιαλτσίν αναγκάστηκε να βγει και να δηλώσει ότι "ο Μπαχτελί δεν είναι άνθρωπος που ανακαλει" και πως αυτό που ήθελε να πει ειναι πως οι σύμβουλοι δηλητηριάζουν τη διαδικασία. Το ΜΗΡ και μέσω του τουίτερ επαναβεβαίωσε ότι: "Εμείς στις 16 Απριλίου θα πούμε ναι για το έθνος, ναι για το κράτος και ναι για τη συνέχιση του τουρκισμού".
Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές πιθανολογούν, ασχέτως διάψευσης του ΜΗΡ ότι θα πουν «όχι», πως η όλη κουβέντα που προκλήθηκε από το άρθρο του προεδρικού συμβούλου μπορεί να ακυρώσει τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα.