Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της χώρας είναι παράνομο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου και ότι η ίδια δεν δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη θέση της όταν λήξει η θητεία της τον Δεκέμβριο. Η Ζουραμπιτσβίλι υποστήριξε ότι η προεδρία παραμένει ο μόνος νόμιμος θεσμός στη χώρα.
Η πρόεδρος μιλούσε εν μέσω διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Τιφλίδα και σε άλλες πόλεις, που ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ιρακλί Κομπαχίντζε αυτή την εβδομάδα ότι η Γεωργία εγκατέλειψε τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συλλήψεις
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Γεωργία, τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τις συνομιλίες της χώρας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεσούσης της μετεκλογικής κρίσης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Οι 107 συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση για «ανυπακοή στις διαταγές της αστυνομίας» και για «ενέργειες χουλικανισμού» κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης χθες το βράδυ, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.
Χθες, η αστυνομία αποκατάστασης της τάξης έκανε εκ νέου χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι, από την πλευρά τους, πέταξαν αυγά και έριξαν πυροτεχνήματα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο.
«Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας (…) οι διαδηλωτές πέταγαν διάφορα αντικείμενα, ιδίως πέτρες, βόμβες μολότοφ, γυάλινα μπουκάλια και μεταλλικά αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου», ανέφερε το υπουργείο προσθέτοντας ότι «10 εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών τραυματίστηκαν».
Σχετικά με τη διαδήλωση της Πέμπτης, έκανε λόγο για 32 αστυνομικούς τραυματίες και 43 διαδηλωτές που συνελήφθησαν.
Η Γεωργία διανύει περίοδο κρίσης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, στις οποίες αναδείχθηκε πρώτο κόμμα το κυβερνών Γεωργιανό Όνειρο. Η φιλοδυτική αντιπολίτευση και η πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι κατήγγειλαν παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.
Η κυβέρνηση, που κατηγορείται για αυταρχική, φιλορωσική στροφή, πυροδότησε την Πέμπτη ένα νέο κύμα κινητοποιήσεων ανακοινώνοντας πως θα αναβάλει έως το 2028 κάθε διαπραγμάτευση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας μακροχρόνιος στόχος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Διαβεβαίωσε, εντούτοις, ότι προτίθεται να ενταχθεί στην ΕΕ το 2030.
Χθες το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκ νέου μπροστά από το κοινοβούλιο στην Τιφλίδα έπειτα από κάλεσμα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, παρά τη βίαιη διάλυση της διαδήλωσης μία ημέρα πριν.
Το ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο Pirveli επιβεβαίωσε πως μία από τις δημοσιογράφους του νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα αφότου η αστυνομία τη χτύπησε μαζί με τον εικονολήπτη της.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις της χώρας χθες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Mtavari. Τουλάχιστον 8 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας, το Μπατούμι, σύμφωνα με γεωργιανά ΜΜΕ.
«Το κίνημα αντίστασης ξεκίνησε. (…) Δηλώνω την αλληλεγγύη μου», δήλωσε χθες το βράδυ σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι. «Θα παραμείνουμε ενωμένοι εωσότου η Γεωργία εκπληρώσει τους στόχους της: να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή οδό και να προχωρήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών».
Βίαια απόπειρα αναταραχής λαμβάνει χώρα στη Γεωργία
Οι αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στην Τιφλίδα κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου αποδεικνύουν ότι μια βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος λαμβάνει χώρα στη γεωργιανή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας.
"Οι εξελίξεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα δείχνουν ότι πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καταστροφικές διεργασίες σύμφωνα με τις πραγματικές συνθήκες που γίνονται γνωστές στην Κρατική Ασφάλεια στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης βίαιης αναταραχής. Ενημερώσαμε εκ των προτέρων την κοινωνία σχετικά." είπε η Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις ενδιαφέρονται για το βίαιο πραξικόπημα, σημείωσε η Υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις διερευνώνται βάσει του άρθρου 315 του Γεωργιανού Ποινικού Κώδικα (Συνωμοσία ή ανταρσία για σκοπούς βίαιης αλλαγής της συνταγματικής τάξης της Γεωργίας).