Ο Νικολά Ντιμιτρόφ, με την επικύρωση και από την ελληνική πλευρά, της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζητά και το κάτι παραπάνω.
Έτσι δήλωσε ότι η χώρα του νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μέχρι να κυρώσει η ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
«Τη στιγμή εκείνη τίθενται σε ισχύ οι συνταγματικές τροποποιήσεις και στη συνέχεια το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” θα γίνει το συνταγματικό όνομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Αλλωστε, ο Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί στις αναρτήσεις του στο Twitter να κάνει λόγο για «Μακεδονία».
Στο θέμα αναφέρθηκε την Τρίτη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δήλωσε κι εκείνος ότι τυπικά ο Ζάεφ έχει ακόμη αυτό το δικαίωμα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες!
Ετοιμάζεται ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ
Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ετοιμάζουν συνάντηση το προσεχές διάστημα, όπως διαρρέουν άνθρωποι από το περιβάλλον τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών για την συνάντηση που αναμένεται να γίνει κατά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στα μέσα Φεβρουαρίου.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών μετά την κοινή επικύρωση της .
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει ειδική μνεία στην υποχρέωση των γειτόνων να χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία της χώρας τους βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία», και όχι «Μακεδονία».
Άλλα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ανδρών είναι η γενικότερη εφαρμογή της συμφωνίας όπως η απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών, προξενικά θέματα που έχουν να κάνουν με ταξιδιωτικά έγγραφα,εμπορικά σήματα, η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Σερβία και η υλοποίηση των οικονομικών συμφωνιών.
Ουράνιο Τόξο:Ζητείστε συγνώμη!
Την ίδια στιγμή, να ζητήσει συγγνώμη για τα «οργανωμένα εγκλήματα που διέπραξαν εδώ και 120 σχεδόν χρόνια εναντίον του ‘’μακεδονικού λαού’’ με στόχο τη φυσική του εξόντωση, τη βίαιη αφομοίωση του και τον πολιτιστικό του αφανισμό» καλεί τη «νεοελληνική πολιτεία» και τοπικούς παράγοντες το .