Η ακροδεξιά παράταξη «Εθνικός Συναγερμός» βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στο προοδευτικό μέτωπο της Γαλλίας.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, επιδιώκουν να βρουν τρόπο ώστε στον β' γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών να εμποδίσουν τον Ζορντάν Μπαρντελά, να εξασφαλίσει την πλειψοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος θα πρέπει το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο να αποσύρει τους υποψηφίους του στις περιφέρειες όπου τερμάτισε τρίτο και να υποστηρίξει πρόσωπα με καλύτερα ποσοστά, που τάσσονται κατά της ακροδεξιάς.
Οι πολιτικοί επιστήμονες ονομάζουν αυτή την τακτική «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο».
Κινητοποίηση των ψηφοφόρων
Ο αριστερός συνασπισμός, ο οποίος αποτελείται από το Κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές, θα πρέπει να βασιστεί σε πρακτικές τακτικής ψηφοφορίας.
«Το ad-hoc Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο είναι το κλειδί για τον δεύτερο γύρο. Από αυτό θα εξαρτηθεί η πλειοψηφία του Εθνικού Συναγερμού», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρλιέρ, καθηγητής γαλλικής πολιτικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Όμως για να είναι αποτελεσματικό αυτό το «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο», απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι.
Από την πλευρά του, ο Ερβάν Λοσέρ, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός για θέματα που αφορούν την ακροδεξιά, πιστεύει ότι η κινητοποίηση δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο τα προηγούμενα χρόνια, διότι «μεγάλο μέρος του αριστερού εκλογικού σώματος έχει βαρεθεί να του ζητείται να κάνει θυσίες και να ψηφίζει ενάντια στις πεποιθήσεις του».
Αυτή η εκλογική κόπωση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ψηφοφορία της Κυριακής
Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν θα μπορούσε να αποδυναμώσει το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο
Όσον αφορά το προεδρικό στρατόπεδο, οι οδηγίες που έδωσε ο Μακρόν προς τον κόσμο, σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν λιγότερο σαφείς συγκριτικά με εκείνες της αριστεράς.
Ορισμένοι από τους υποψηφίους του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν Εντουάρ Φιλίπ, ζητούν από τους υποψηφίους να μην παραιτηθούν, ακόμη και αν ένας υποψήφιος της αριστερής συμμαχίας έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει έναν ακροδεξιό βουλευτή.
Ο γάλλος πρόεδρος, τις τελευταίες εβδομάδες ηγείται μιας εκστρατείας, υποστηρίζοντας ότι εκτός από τις ακροδεξιές παρατάξεις, και τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα του αριστερού συνασπισμού, όπως το LFI, είναι εξίσου επικίνδυνα για τη δημοκρατία.
«Θα είναι πολύ δύσκολο για το στρατόπεδο του Μακρόν να κάνει πίσω στην επικοινωνιακή του στρατηγική».
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί μια συμμαχία έως το τέλος της εβδομάδας.
«Οι μεγάλες διαφορές και η αντιπαλότητα μεταξύ του Μακρόν, των Ρεπουμπλικάνων και του Νέου Λαϊκού Μετώπου, καθιστούν απίθανη τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας η οποία θα καθοδηγείται από το κέντρο», δήλωσε η Σίλια Μπελίν, ανώτερη συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).
Ο Ερβάν Λοσέρ πιστεύει ότι για το κόμμα του Μακρόν υπάρχουν πλέον μόνο δύο λύσεις. Η μία είναι να αποδεχθεί ο Μακρόν μια κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Μπαρντελά, η οποία όμως θα αποδυναμώσει τις προεδρικές εξουσίες.
Η δεύτερη λύση είναι διορίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών αν ο Εθνικός Συναγερμός δεν πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία. Όμως, ο έμπειρος αναλυτής τονίζει ότι αυτή η λύση δεν θα κρατήσει για πολύ.
Διχασμός στους συντηρητικούς
Το παραδοσιακό συντηρητικό δεξιό κόμμα Les Républicains (LR) κέρδισε το 10,2% των ψήφων την περασμένη Κυριακή.
Κατέλαβε την τέταρτη θέση και συνεχίζει να είναι διχασμένο ως προς τη στάση που θα υιοθετήσει έναντι του Εθνικού Συναγερμού.
Το κόμμα αρνήθηκε να δώσει σαφείς οδηγίεςστους ψηφοφόρους του για τον δεύτερο γύρο.
Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής Φρανσουά Ξαβιέρ Μπελαμί, δήλωσε σε γαλλικά ΜΜΕ ότι «ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά»
Η Φλοράνς Πορτελί, αντιπρόεδρος του LR, από την πλευρά της, δήλωσε ότι «θα ψηφίσει λευκό».
Σύμφωνα με τον αναλυτή Ερβάν Λοσέρ, τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι το κόμμα τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν: «Το LR είναι σχεδόν ανύπαρκτο σε εθνικό επίπεδο, αλλά όπως και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι πολύ δυνατό σε πιο τοπικό επίπεδο».