Αφού η Ουκρανία και η Μολδαβία άνοιξαν επίσημα τις ενταξιακές τους συνομιλίες την Τρίτη (25 Ιουνίου) και αναμένεται να ξεκινήσουν μια διαδικασία περαιτέρω ευθυγράμμισης της νομοθεσίας τους με το μπλοκ, το Euractiv μίλησε με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο χωρών σχετικά με τις προσδοκίες τους για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.
Δύο χρόνια μετά την αίτησή τους, οι δύο χώρες ξεκίνησαν τελικά επίσημα τις ενταξιακές τους συνομιλίες, ύστερα από δύο ξεχωριστές «διακυβερνητικές διασκέψεις» (ΔΔΣ) στο Λουξεμβούργο.
Τα διαπραγματευτικά πλαίσια, που καταρτίστηκαν για να καθοδηγήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες και εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, έχουν πλέον παρουσιαστεί και στις δύο χώρες.
Τα επόμενα βήματα
Παράλληλα, και οι δύο χώρες θα υποβληθούν σε ενδελεχή διμερή διαδικασία ελέγχου για να προσδιοριστεί σε ποιο βαθμό η αντίστοιχη νομοθεσία τους συμμορφώνεται ήδη με τα πρότυπα της ΕΕ και πόσο μεταρρυθμιστικό έργο απαιτείται.
Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να θέτει τους όρους διαπραγμάτευσης. Ο έλεγχος συνήθως διαρκεί ένα έως δύο χρόνια, αλλά, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πολύ ταχύτερα σε αυτή την περίπτωση.
Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το νομοθετικό σύνολο της ΕΕ, χωρίζεται σε 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια, τα οποία χωρίζονται σε έξι ομάδες, ενώ οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν και ολοκληρώνονται με τα «θεμελιώδη» που αφορούν το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για το άνοιγμα ή το κλείσιμο αυτών των κεφαλαίων, γεγονός που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να ζητήσουν περισσότερη επεξεργασία ή ενδεχομένως να καθυστερήσουν τις διαδικασίες.
Παρά το ότι η διαδικασία να διαρκέσει πιθανότατα χρόνια, ο επίτροπος Διεύρυνσης Olivér Várhelyi δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει πως «η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει να είναι μια Επιτροπή Διεύρυνσης».
Τα νέα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να ενταχθούν μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας, έως τις 31 Οκτωβρίου 2029, δήλωσε ο Várhelyi.
Η «τόνωση του ηθικού» της Ουκρανίας
Ερωτηθείς σχετικά με το ποιες προσδοκίες θα έχει η Ουκρανία από τα επόμενα βήματα, η Stefanishyna από την πλευρά της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Κίεβο «θα θέσει ως προτεραιότητα το θεμελιώδες σύμπλεγμα και ό,τι σχετίζεται με το κράτος δικαίου».
«Έχουμε επίσης ήδη καλή πρόοδο σε διάφορους τομεακούς τομείς, για παράδειγμα, στις δημόσιες συμβάσεις ή στα οικονομικά κριτήρια», είπε.
Ενώ η επερχόμενη ουγγρική προεδρία της ΕΕ έχει περιορισμένη πολιτική επιρροή, Ουκρανοί και αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν για πιθανά εμπόδια στα επόμενα στάδια της διαδικασίας από τη Βουδαπέστη λόγω ανησυχιών για τις εθνικές μειονότητες.
Για τις ανησυχίες αυτές, η Stefanishyna απάντησε πως «τίποτα στην ενταξιακή διαδικασία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερο εμπόδιο από τον πόλεμο».
«Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για διμερές ζήτημα, οπότε θα πρέπει να το επιλύσουμε διμερώς, και άρα σκοπεύουμε να επενδύσουμε στον διάλογό μας για τις εθνικές μειονότητες, το εμπόριο, τις συνοριακές διαβάσεις, την ανάπτυξη και πολλά άλλα συναφή ζητήματα», δήλωσε η Stefanishyna.
«Ο κύριος πρωταγωνιστής που έκανε την Ευρώπη ξανά μεγάλη ήταν η Ουκρανία», δήλωσε η Stefanishyna σχετικά με το επίσημο σύνθημα της προεδρίας.
«Κάναμε την ΕΕ να ξαναβρεί τον εαυτό της ως γεωπολιτική ένωση, αναζωογονήσαμε τη διαδικασία διεύρυνσης, δώσαμε ώθηση στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και αφυπνίσαμε την ΕΕ να σκεφτεί για την ασφάλεια και την αμυντική πολιτική», πρόσθεσε.
Ελπίδες για μεγαλύτερη πρόσβαση
Ταυτόχρονα, και οι δύο χώρες ελπίζουν σε σημαντικά οφέλη για τους πολίτες πριν από την πραγματική ένταξη στο μπλοκ, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
«Η οικονομία μας έχει επηρεαστεί πολύ από τον ανηλεή πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και όσο περισσότερο μπορούμε να επωφεληθούμε από την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά θα είναι εξαιρετικά επωφελές για τους πολίτες μας, για τους παραγωγούς μας και για την οικονομία μας», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Μολδαβίας Cristina Gherasimov στο Euractiv.
Ενώ η Ουκρανία συμμετέχει ήδη σε πολιτικό επίπεδο στις συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Gherasimov τόνισε ότι αυτό θα είναι και η φιλοδοξία του Chișinău.
«Η συμμετοχή σε φόρουμ όπως η FAC ή η GAC θα ήταν πολύ χρήσιμη, διότι έχουμε τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούμε ήδη με τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τις προτεραιότητες, την ευρωπαϊκή ατζέντα, και μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για το τι να περιμένουμε όταν γίνουμε πλήρες κράτος μέλος», δήλωσε η ίδια.
«Θα είναι μια διαδικασία κοινωνικοποίησης για τα θεσμικά μας όργανα, για τους δημόσιους υπαλλήλους μας, οι οποίοι βλέπουν πώς λειτουργούν οι διαδικασίες και βλέπουν μια διαφορετική εργασιακή κουλτούρα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα σχετικά με την ικανότητα της δημόσιας διοίκησης της Μολδαβίας να αντεπεξέλθει στο φόρτο εργασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Gherasimov δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα διερευνήσει πώς θα δημιουργήσει την τεχνογνωσία που λείπει σήμερα.
«Εντοπίζουμε διάφορα κεφάλαια όπου χρειαζόμαστε περισσότερη εμπειρογνωμοσύνη που δεν διαθέτει η δική μας δημόσια διοίκηση», δήλωσε η Gherasimov, προσθέτοντας ότι αυτό θα περιλαμβάνει τομείς πολιτικής όπως η γεωργία και το περιβάλλον.
«Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσουμε στον σχεδιασμό μέσων που θα μας παράσχουν την τεχνογνωσία που μας λείπει», πρόσθεσε.
Προς μια ψηφοφορία τον Οκτωβρίου στη Μολδαβία
Η Μολδαβία, βέβαια, αντιμετωπίζει μια σειρά από απειλές στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής της ένταξης.
Οι προοπτικές ένταξης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του δημοψηφίσματος της 20ής Οκτωβρίου, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει τη μελλοντική κατεύθυνση της χώρας, με το ερώτημα εάν η ευρωπαϊκή της φιλοδοξία θα ενσωματωθεί στο σύνταγμά της.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 56% του πληθυσμού υποστηρίζει το δημοψήφισμα, γεγονός που υποδηλώνει ισχυρή εντολή για την ατζέντα της κυβέρνησης υπέρ της ΕΕ. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για φιλορωσική ανάμειξη στην εκλογική διαδικασία.
Η Gherasimov δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών την Τρίτη θα ενισχύσει την ψήφο στο δημοψήφισμα.
«Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ο χώρος των πληροφοριών μας έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό από παραπληροφόρηση και προπαγάνδα με στόχο την ΕΕ, με στόχο τις αξίες της ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το μέλλον μας στην ΕΕ ως τέτοιο», δήλωσε η Gherasimov.
«Καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες στο επίπεδο της κυβέρνησης, αλλά και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να μεταφέρουμε στους απλούς πολίτες και στους διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνίας μας, που μπορεί να έχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την ΕΕ, το πώς [η ένταξη] θα τους επηρεάσει άμεσα», δήλωσε.
Η Gherasimov δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα επιδιώξει να συμπεριλάβει τους ενδιαφερόμενους φορείς στις 35 ομάδες εργασίας για κάθε κεφάλαιο της προσχώρησης.
«Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο περιεκτικοί και διαφανείς, έχοντας μια πολύ ενεργητική προσέγγιση καθώς πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα της ΕΕ», δήλωσε.