Συρία: Πολύνεκρες συγκρούσεις με ένοπλους πιστούς στον Άσαντ - Οργισμένες διαδηλώσεις Αλαουιτών

 
fff

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 26/12/24 - 09:38

Τουλάχιστον 14 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του νέου καθεστώτος της Συρίας σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε μάχες με ενόπλους που παραμένουν πιστοί στο προηγούμενο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το περιστατικό συνέβη στην επαρχία Ταρτούς στα δυτικά της χώρας κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης αξιωματούχου του καθεστώτος Άσαντ που φέρεται να διοικούσε τη διαβόητη φυλακή Σαϊντνάγια, όπως ανακοίνωσε η de facto κυβέρνηση.

«Δεκατέσσερα μέλη του υπουργείου Εσωτερικών σκοτώθηκαν και άλλα 10 τραυματίστηκαν (...) σε δόλια ενέδρα που έστησαν άνθρωποι του προηγούμενου εγκληματικού καθεστώτος» στην επαρχία Ταρτούς (δυτικά), καθώς «εκτελούσαν τα καθήκοντά τους για τη διατήρηση της ασφάλειας», ανακοίνωσε ο Μοχάμεντ Άμπντελ Ραχμάν, ο υπουργός Εσωτερικών της de facto συριακής κυβέρνησης.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πλευρά της αναφέρθηκε σε 17 νεκρούς σε ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε ενόπλους και μελών των δυνάμεων ασφαλείας που προσπάθησαν να συλλάβουν στην Ταρτούς αξιωματούχο του προηγούμενου καθεστώτος, που κατηγορείται πως ήταν «ανάμεσα στους υπεύθυνους για εγκλήματα στη φυλακή Σαϊντνάγια», κοντά στη Δαμασκό.

Εξήγησε πως επρόκειτο για 14 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και «τρεις ένοπλους» που προφύλασσαν τον πρώην αξιωματούχο στο Χίρμπετ αλ Μάζα (δυτικά).

Κατά τη ΜΚΟ, ο άνδρας που καταζητείται είναι πρώην διευθυντής της στρατιωτικής δικαιοσύνης, ο Μοχάμεντ Κάντζο Χασάν, και φέρεται να ήταν «ένας από τους υπεύθυνους για τα εγκλήματα στη φυλακή Σαϊντνάγια», διαβόητη για τις απάνθρωπες συνθήκες και τον ρόλο της στην βίαιη καταστολή που ασκούσε το καθεστώς των Άσαντ.

Ο πρώην αξιωματούχος φέρεται να είχε «απαγγείλει καταδίκες σε θάνατο και αυθαίρετες καταδίκες σε βάρος χιλιάδων φυλακισμένων», πάντα κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν «κάτοικοι αρνήθηκαν» να επιτρέψουν να «γίνουν έρευνες στα σπίτια τους», σημείωσε η ΜΚΟ, κάνοντας ακόμη λόγο για «δεκάδες» συλλήψεις.

Αδελφός του αξιωματικού και ένοπλοι εμπόδισαν τις δυνάμεις ασφαλείας και «έστησαν ενέδρα κοντά στο χωριό» βάζοντας στο στόχαστρο «ένα από τα οχήματα περιπόλου», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η φυλακή Σαϊντνάγια, βόρεια της Δαμασκού, θεωρείτο σύμβολο της καταστολής του προηγούμενου καθεστώτος, ιδιαίτερα αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011.

Χιλιάδες κρατούμενοι στη φυλακή, που η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει «σφαγείο ανθρώπων», αφέθηκαν ελεύθεροι όταν συμμαχία οργανώσεων ισλαμιστών ανταρτών με κυρίαρχη τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) κατέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό την 8η Δεκεμβρίου, ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ, έπειτα από έφοδο-αστραπή που εξαπέλυσαν από την επαρχία Ιντλίμπ.

Διαδηλώσεις χιλιάδων Αλαουιτών - Απαγόρευση κυκλοφορίας

Βίντεο με ασαφή ημερομηνία λήψης, το οποίο κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη και στο οποίο φέρεται να καταγράφεται επίθεση σε χώρο λατρείας Αλαουιτών, προκάλεσε την οργή των μελών της θρησκευτικής μεινότητας της Συρίας, από την οποία προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Χιλιάδες Αλαουίτες διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Συρίας για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ από έναν συνασπισμό ένοπλων οργανώσεων υπό την ηγεσία της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) που κατέλαβε τη Δαμασκό στις 8 Δεκεμβρίου μετά από 11 ημέρες προέλασης, παίρνοντας τον έλεγχο της χώρας.

Σύμφωνα με την de facto κυβέρνηση, που έσπευσε να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στις πόλεις Χομς και Τζαμπλέ, το βίντεο είναι «ετεροχρονισμένο».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πρωτοφανείς διαδηλώσεις από την μειονότητα των Αλαουιτών σε πολλές πόλεις της Συρίας, μετά τη κυκλοφορία του βίντεο.

Τρεις μάρτυρες είπαν από το Γαλλικό Πρακτορείο ότι διαδηλώσεις έγιναν στις παράκτιες πόλεις Ταρτούς, Τζαμπλέχ και Λαττάκεια στη δυτική Συρία, όπου κυριαρχεί η κοινότητα των Αλαουιτών από την οποία προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε παρόμοιες διαδηλώσεις στη Μπάνιας και τη Χομς - την μεγάλη πόλη στη κεντρική Συρία, όπου εκεί η αστυνομία κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 6:00 τα ξημερώματα, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χομς επεβλήθη μετά από αναταραχές που συνδέονται με διαδηλώσεις που οι κάτοικοι είπαν ότι καθοδηγούνταν από μέλη της μειονότητας Αλαουιτών και σιιτών θρησκευτικών κοινοτήτων, σύμφωνα με το SANA. Ορισμένοι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι διαδηλώσεις συνδέονται με πιέσεις και βία που ασκείται τις τελευταίες ημέρες κατά μελών της μειονότητας των Αλαουιτών.

Η οργή των Αλαουιτών ξέσπασε μετά από την κυκλοφορία βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει «μια επίθεση από μαχητές» εναντίον ενός χώρου λατρείας Αλαουιτών στη συνοικία Μαϊσαλούν στη βόρεια μητρόπολη του Χαλεπιού, της δεύτερης σε πληθυσμό μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι το βίντεο της επίθεση μεταδόθηκε «ετεροχρονισμένα» και χρονολογείται στις αρχές Δεκεμβρίου και είναι από την «απελευθέρωση του Χαλεπιού» από ένοπλες ισλαμιστικές φατρίες.

«Στόχος της εκ νέου κυκλοφορίας τέτοιων εικόνων είναι η διασπορά διχόνοιας του συριακού λαού (...) σε μια ευαίσθητη περίοδο που περνά η Συρία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, καταγγέλλοντας υποκίνηση σεχταριστικών συγκρούσεων.

«Το βίντεο είναι παρελθούσης ημερομηνίας, χρονολογείται από την περίοδο της απελευθέρωσης της πόλης του Χαλεπιού», η οποία έπεσε στα χέρια των ανταρτών την 1η Δεκεμβρίου. Το υπουργείο κατηγορεί «άγνωστες ομάδες» ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση σε αυτόν τον χώρο λατρείας των Αλαουιτών.

Στη Τζαμπλέ, διαδηλωτές φώναζαν «Αλαουίτες, Σουνίτες, θέλουμε ειρήνη», είπε ένας διαδηλωτής ο Αλί Νταούντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη Λαττάκεια, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν «παραβιάσεις κατά της κοινότητας των Αλαουιτών», σύμφωνα με τον Γκιντάκ Μάγια, έναν 30χρονο διαδηλωτή. «Μέχρι στιγμής ακούμε εκκλήσεις για ηρεμία (...) Αλλά η κατάσταση μπορεί να εκραγεί».

Οι νέοι ηγέτες της χώρας έχουν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουν τις μειονοτικές θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες φοβούνται ότι οι πρώην αντάρτες που έχουν τώρα τον έλεγχο θα μπορούσαν να επιδιώξουν να επιβάλουν μια συντηρητική μορφή ισλαμιστικής κυβέρνησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ