Ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα, πρόκειται να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας την Παρασκευή, στο πλαίσιο της υψηλότερου επιπέδου επίσκεψης από μεγάλες δυτικές δυνάμεις υπό τις νέες αρχές στη Δαμασκό.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, έφτασε στη συριακή πρωτεύουσα την Παρασκευή, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του AFP. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, τον συνάντησε αργότερα, σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου, για συνομιλίες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αχμέντ αλ Σαράα, επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), ηγήθηκε της εξέγερσης που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο κυβερνήτη της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι προσωρινές αρχές, που κυριαρχούνται από το HTS, αντιμετωπίζουν πλέον τη μεγάλη πρόκληση της ανοικοδόμησης των κρατικών θεσμών, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για μία μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς που θα εγγυάται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Μπαρό δήλωσε: «Η Γαλλία και η Γερμανία στέκονται στο πλευρό του συριακού λαού, σε όλη του την ποικιλομορφία». Πρόσθεσε ότι οι δύο ευρωπαϊκές δυνάμεις επιδιώκουν να προωθήσουν μια «ειρηνική μετάβαση» και εξέφρασε την ελπίδα για μια «κυρίαρχη, σταθερή και ειρηνική» Συρία.
Η Αναλένα Μπέρμποκ, σε σχετική δήλωσή της, ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί να βοηθήσει τη Συρία να γίνει «ένα ασφαλές σπίτι» για όλους τους πολίτες της και ένα «λειτουργικό κράτος, με πλήρη έλεγχο του εδάφους του». Τόνισε, επίσης, ότι η επίσκεψη αποτελεί «σαφές μήνυμα» προς τη Δαμασκό για τη δυνατότητα μιας νέας σχέσης μεταξύ Συρίας, Γερμανίας και Ευρώπης ευρύτερα.
Παρά τον «σκεπτικισμό» για το HTS – το οποίο έχει ρίζες στη συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από πολλές κυβερνήσεις – η Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε τον συριακό λαό σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι». Ζήτησε, επίσης, από το νέο καθεστώς να αποφύγει «πράξεις εκδίκησης κατά πληθυσμιακών ομάδων», να επισπεύσει τη διεξαγωγή εκλογών και να αποτρέψει την προσπάθεια εξισλαμισμού του δικαστικού και εκπαιδευτικού συστήματος.
Επίσκεψη στη Φυλακή Saydnaya
Οι δύο υπουργοί σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη διαβόητη φυλακή Saydnaya, κοντά στη Δαμασκό. Η Saydnaya υπήρξε τόπος εξωδικαστικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων και εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, αποτελώντας σύμβολο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά των αντιπάλων του Άσαντ.
Μετά την ανατροπή του Άσαντ, πλήθος ξένων απεσταλμένων έχει επισκεφθεί τη Δαμασκό για συνομιλίες με τους νέους ηγέτες της χώρας. Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν ήδη στείλει αντιπροσωπείες χαμηλότερου επιπέδου τον περασμένο μήνα.
Κατά την έναρξη της επίσκεψής του, ο Μπαρό συναντήθηκε με εκπροσώπους των χριστιανικών κοινοτήτων της Συρίας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Μπαρό διαβεβαίωσε τους χριστιανούς ηγέτες πως η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη για μια πλουραλιστική Συρία με ίσα δικαιώματα για όλες τις μειονοτικές ομάδες.
Ιστορικό συγκρούσεων
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011 μετά τη βίαιη καταστολή φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων από το καθεστώς Άσαντ, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, εκτόπισε εκατομμύρια και κατέστησε τη χώρα κατακερματισμένη και ρημαγμένη. Οι νέες αρχές ζητούν την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί επί Άσαντ, για να διευκολυνθεί η ανοικοδόμηση.
Το Παρίσι πρόκειται να φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Συρία αργότερα αυτό τον μήνα, συνεχίζοντας τις προσπάθειες διαλόγου μετά από μια αντίστοιχη συνάντηση τον Δεκέμβριο στην Ιορδανία.
Πηγή: AFP