Στο νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας που άνοιξε ο Βενέδικτος το 2013, όταν έγινε ο πρώτος Πάπας εδώ και 600 χρόνια που παραιτήθηκε, προστίθεται τώρα και η συζήτηση για το πώς μελλοντικά οι πάπες θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν.
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα εκδώσει νέα πρωτόκολλα; Θα αισθάνεται πιο ελεύθερος να σκεφτεί τη δική του συνταξιοδότηση; είναι τα ερώτήματα του Διεθνούς Τύπου που συμφωνεί ότι για τον πάπα Φραγκίσκο θα είναι πιο εύκολο να παραιτηθεί και να ρυθμίσει τη διαδικασία συνταξιοδότησης για τους μελλοντικούς πάπες από τότε που ο Βενέδικτος έκανε το πρώτο βήμα.
Εκκλησιαστικό νόμο για συνταξιούχους Πάπες φέρεται να αναζητά ήδη ο επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος, με αφορμή τον θάνατο του προκατόχου του Βενέδικτου XVI, για τον οποίο το Βατικανό ξεκαθάρισε με ανακοίνωση δύο φράσεων ότι έπαψε να είναι Πάπας πριν από μια δεκαετία.
Οι αποφάσεις του Βενέδικτου για συνταξιοδότηση επηρέασαν τον Φραγκίσκο
Από τον τίτλο που επέλεξε (επίτιμος πάπας), μέχρι το ράσο που φορούσε (λευκό), μέχρι τα περιστασιακά δημόσια σχόλια που έκανε (για τη σεξουαλική κακοποίηση και την ιερατική αγαμία), ο Βενέδικτος υπέσκαψε τον δογματικό παπισμό του και καθ’ όλη τη διάρκεια της 10ετούς συνταξιοδότησης του Βενέδικτου, πολλοί παραδοσιακοί συνέχισαν να τον θεωρούν σημείο αναφοράς. Ορισμένοι μάλιστα αρνήθηκαν ακόμη και τη νομιμότητα του Φραγκίσκου ως Πάπα.
Χάρη στην «πραότητα και διακριτικότητα» του Βενέδικτου και το «ισχυρό και ευγενικό ταμπεραμέντο» του Φραγκίσκου, αποφεύχθηκε κάθε πιθανός ανταγωνισμός,, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει στο μέλλον, είπαν αναλυτές.
Το θέμα της συνταξιοδότησης αποτέλεσε θέμα ακαδημαϊκού συνεδρίου τον Οκτώβριο, και σύμφωνα με προσχέδιο, ένας μελλοντικός συνταξιούχος Πάπας θα πρέπει να αναφέρεται ως «επίσκοπος της Ρώμης» και όχι ως «επίτιμος πάπας». Θα επιτρέπεται να φορά το λευκό ράσο του παπισμού, όχι όμως το «δαχτυλίδι του ψαρά» του πρέπει να καταστραφεί, όπως του Βενέδικτου το 2013».
Η κηδεία του Βενέδικτου, την ερχόμενη Πέμπτη
Ακόμα κι αν αποφασίστηκε να ταφεί με τα κόκκινα άμφια ενός πάπα, ο θάνατος του Επίτιμου Πάπα Βενέδικτου XVI πέρασε με εντελώς αντιπαπικό τρόπο, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.
Στην μνήμη του εκλιπόντος δεν χτύπησαν οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε προς τους πιστούς στην πλατεία, ενώ το διπλωματικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε για να στείλει επίσημες αντιπροσωπείες στη Ρώμη.
Η κηδεία του Βενέδικτου την Πέμπτη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα είναι χαμηλών τόνων, σύμφωνα με τις επιθυμίες του για «απλότητα», αλλά και καθιστώντας σαφές ότι η ιδιότητά του ως επίτιμου δεν αξίζει παπική μεγαλοπρέπεια, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.
Η σορός του Βενέδικτου θα βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου από τη Δευτέρα και ήδη γίνονται συγκρίσεις με τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, όταν 2 εκατομμύρια άνθρωποι παρατάχθηκαν στα λιθόστρωτα για τέσσερις μέρες και νύχτες για το τελευταίο αντίο.
Όταν ο Ιωάννης Παύλος Β’ πέθανε το 2005, πρόεδροι, πρωθυπουργοί και βασιλιάδες από περισσότερες από 100 χώρες παρευρέθηκαν στην κηδεία, υπό την προεδρία του
Καρδινάλιου Joseph Ratzinger , ο οποίος θα γινόταν ο Βενέδικτος XVI μετά την εκλογή του ως Πάπας 10 ημέρες αργότερα.
Για την κηδεία του Βενέδικτου, το Βατικανό κάλεσε μόνο την Ιταλία και τη Γερμανία να στείλουν επίσημες αντιπροσωπείες και ενημέρωσε τις ξένες πρεσβείες ότι όποιοι άλλοι ηγέτες επιθυμούσαν να παρευρεθούν μπορούσαν να το κάνουν, αλλά μόνο υπό την «ιδιωτική τους ιδιότητα».
Ιταλοί αξιωματούχοι ασφαλείας υπολογίζουν ότι περίπου 60.000 άτομα θα μπορούσαν να παραστούν στην κηδεία.
«Νομίζω ότι ο θάνατός του θα ανοίξει προβλήματα, όχι θα κλείσει προβλήματα», είπε ο Μάσιμο Φράνκο, ο συγγραφέας του «The Monastery», ενός βιβλίου για την επαναστατική συνταξιοδότηση του Βενέδικτου.
Πηγή: Associated Press