Η Τουρκία εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του ταραχοποιού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να ασκεί μια άκρως επιθετική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος
Το τουρκικό σκάφος Oruc Reis, πάντως, το οποίο κάνει συνεχώς ελιγμούς και αλλάζει διαρκώς πορεία, φαίνεται ότι έχει αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το marinetraffic, το τουρκικό πλοίο, λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Κυριακής, έπλεε στα ανοιχτά της Πάφου, με ταχύτητα λίγο πάνω από τους τέσσερις κόμβους.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σε ύψιστο συναγερμό, με τον ελληνικό στόλο να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα . Χθές έβγαλε νέα με την οποία παρατείνει στην ουσία τις γεωτρήσεις που επιχειρεί εδώ και καιρό το πλωτό γεωτρύπανό της, το «Γιαβούζ» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στην οποία και βρίσκεται από τα τέλη Ιουλίου και ενώ παρουσία στα κυπριακά νερά έχει και ένα δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το «Μπαρμπαρός».
Η παράνομη γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου παρατείνεται για περίπου ένα ακόμη μήνα, καθώς η Navtex έχει διάρκεια από τις 18 Αυγούστου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου.
Διπλωματικές διεργασίες
Σήμερα, Κυριακή 16 Αυγούστου, όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάικ Πομπεό και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο μετά τις συζητήσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της Ουάσινγκτον με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου η Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι ημέρες εκείνες είναι κρίσιμες και λόγω του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 27 – 28 Αυγούστου.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Και όλα αυτά στον απόηχο των νέων τηλεφωνικών επικοινωνιών της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν και τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Διπλωματικές πληροφορίες, κανουν λόγο για γέφυρες επικοινωνίας που αναμένεται να υπάρξουν, σε πρώτη φάση, σε επίπεδο συμβούλων, όπως συνέβη και κατά την τριμερή του Βερολίνου.
Καθοριστικό ρόλο σ' αυτές θα παίξουν η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσά τους μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται απ΄ευθείας συνάντηση.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για διάλογο:
- Να μην εξαντλήσει η Τουρκία τον χρόνο της NAVTEX και
- Να αποσυρθεί το Oruc Reis και ο στρατιωτικός στολίσκος που το συνοδεύει.
Τέλος, τις 24 Αυγούστου, ανοίγει ξανά η Βουλή, επομένως θα υπάρχει δυνατότητα κύρωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με την οποία επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.