Στο προσκήνιο το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με ελπίδες για λύση

 
Στο προσκήνιο το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με ελπίδες για λύση

Ενημερώθηκε: 18/07/17 - 14:58

Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε: «Επισκέφθηκα την Ελλάδα τον περασμένο μήνα και κάναμε μερικά πρώτα (modest) βήματα προς τα εμπρός, για την ενισχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το δεύτερο βήμα θα γίνει με την επισκεψη του υπουργού Κοτζιά τον Αύγουστο».

Και συνέχισε:

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα μηνύματα που εκπέμπουμε. Το θέμα (του ονόματος) που παραμένει ανοιχτό ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι ανοιχτό για πολύ καιρό και δεν μπορούμε να το λύσουμε μέσα σε μια μέρα. Δύο πράγματα έχουν σημασία. Η νέα κυβέρνηση δεν θα φοβηθεί να διαπραγματευτεί, αλλά δεν θα διαπραγματευτούμε με φόβο. Θα διαπραγματευτούμε για να βρούμε μια λύση. Δευτερον πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο των Βαλκανίων να μην ξεχνάμε ότι είτε θα επιτύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί. Προσπαθούμε να δούμε αυτό το πρόβλημα όχι ως ένα ανάμεσα σε νικητές και ηττημένους, αλλά υπό το πρίσμα ότι αναζητούμε μια λύση που θα αποτελεί βήμα για ένα ευρωπαϊκό μέλλον όλων των χωρών στην περιοχή. Θα ήθελα εδώ να επικαλεστώ τη δήλωση του Νίκου, του έλληνα υπουργού, ότι η ιστορία δεν θα πρέπει να είναι φυλακή αλλά δάσκαλος. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει λάθη στο παρελθόν, αλλά έχουμε πλέον την ευκαιρία να μην τα επαναλάβουμε.

Όταν αναφέρεστε στη χώρα μου ως FYROM, αυτό έχει συνειρμούς όσο και ο πλανήτης στο Star trek. Μοιάζει σαν ένα παιγνίδι σκάκι και δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι κινήσεις μας. Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα, αποτελεί ένα μακροχρόνιο εμπόδιο, πιστεύουμε ότι η εμπόδιση και το να αφήνουμε την «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην αίθουσα αναμονής ακόμα πιο πολύ, δεν δημιουργεί απαραίτητα ενα περισσότερο θετικό κλίμα που να επιτρέπει την εύρεση μιας λύσης. Αντίθετα, μας κάνει πιο επιθετικούς, η κοινή μας γνώμη γίνεται πιο φοβισμένη. Δεν είχαμε κάποια προσέγγιση για τα τρία τελευταία χρόνια, ο κύριος Νιμιτς επισκέφθηκε τα Σκόπια πριν από μερικές εβδομάδες, χθες έγινε η συνάντηση εδώ. Προσπαθούμε πώς θα ανανεώσουμε, επανεκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου μαθαίνουμε ο ένας τον άλλο, οικοδομούμε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Και πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αν ένα από τα δύο μέρη αποδειχτεί, εντός εισαγωγικών, ηττημένο. Θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο με τον οποίο και οι δύο χώρες θα προχωρήσουν μπροστά ανοιχτόκαρδα (straight hearts). Και νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό. Όμως άλλο πράγμα είναι η ελπίδα, άλλο πράγμα οι προσδοκίες. Πρέπει να κάνουμε με προσοχή τα σωστά βήματα και στο σωστό χρόνο».

Από τη μεριά της η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντ. Μογκερίνι: «Ηδη έχουμε αναλάβει δράση και ελπίζουμε να δούμε μια λύση στο θέμα της ονομασίας, το γρηγορότερο δυνατό. Καλωσορίζουμε κάθε θετικό βήμα. Σε ένα άλλο ζήτημα, που δεν έχει να κάνει με το όνομα, θέλω να υπογραμμίσω πόσο θετικά εκτιμούμε τη σχέση ΦΥΡΟΜ και Βουλγαρίας».

 Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με στόχο να προβεί σε ανασκόπηση της εφαρμογής της Συμφωνίας και την πλήρωση των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων και τη συνεργασία στον χρηματοοικονομικό τομέα στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση.

Σχετικά με τα πολιτικά κριτήρια οι συζητήσεις εστίασαν στις κύριες πολιτικές εξελίξεις το περασμένο έτος. Το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης επανέλαβε τη σημασία της συνεργασίας της νέας κυβέρνησης με την αντιπολίτευση προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της σύμφωνα με τη συμφωνία του Pržino και τις «Επείγουσες Μεταρρυθμιστικές Προτεραιότητες». Το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης συζήτησε θέματα που αφορούν: Το κράτος δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ρόλο των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων, τη μετανάστευση, την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σχετικά με τα οικονομικά κριτήρια, το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης συζήτησαν επίσης τις οικονομικές εξελίξεις, ειδικότερα υπό το πρίσμα των στοχευμένων πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών που συμφωνήθηκαν τον Μάιο 2017 στο «Πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Ειδικότερα, εξέτασαν το ρόλο και την επίδραση του κράτους στην οικονομία, τη σταθερότητα του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, το μέγεθος της ανεπίσημης οικονομίας, και χρηματοοικονομική συνεργασία
Το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης θα εξετάσει τέλος τη χρήση των πόρων προενταξιακής βοήθειας.