ΤΟΥΡΚΙΑ: Σε μια προσπάθεια να τονώσουν τον κλάδο που έχει πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις, το περυσινό αποτυχημένο πραξικόπημα και τις τεταμένες σχέσεις τις ξένες χώρες, οι παράγοντες του τουρισμού της Τουρκίας, επεξεργάζονται μια νέα δέσμη μέτρων τόνωσης.
Διευθυντές ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα σύστησαν πρόσφατα την ένωση ξενοδοχείων και τουρισμού TUROYD σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν νέα εναλλακτικά έργα.
Στις νέες αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται, εκτός από τη φιλοξενία γάμων και την ανάδειξη νέων προορισμών, η δημιουργία κέντρων αποκατάστασης καθώς και έργα που σχετίζονται με την οικολογία, την υγεία, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό.
Οι αφίξεις από το εξωτερικό και οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 30% το 2016 ως αποτέλεσμα μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων, της απόπειρας πραξικοπήματος πέρυσι τον Ιούλιο και της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η μείωση των εσόδων συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 με ρυθμό 17% ενώ ο αριθμός των ξένων τουριστών μειώθηκε κατά 6,43%.
Σε πρόσφατη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, η TUROYD δεσμεύθηκε να αφιερώσει τις προσπάθειές της στο να δημιουργήσει νέα έργα αντί να εμμένει στο τρίπτυχο «ήλιος, άμμος και θάλασσα».
«Ο τουρισμός του τύπου ‘ήλιος, άμμος και θάλασσα’ αποτελούσε το 90% της συνολικής τουριστικής πολιτικής της Τουρκίας από το 1984», δήλωσε στο πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua) ο Αλί Τσαν Ακσού, επικεφαλής της TUROYD. «Είναι μια εντελώς λανθασμένη κίνηση και η κατάρρευση αυτή της πολιτικής είναι αναπόφευκτη», δήλωσε, τονίζοντας τη σημασία της ποικιλομορφίας στον τουρισμό. Πρόσφατα η ένωση είχε την ιδέα της δημιουργίας κέντρων για συνταξιούχους από το εξωτερικό σε εύφορες περιοχές σε όλη την Τουρκία. Ο Ακσού δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό στοχεύει σε Ευρωπαίους, καθώς τα χρήματα που διαθέτουν εκείνοι για την περίοδο της συνταξιοδότησής τους είναι σημαντικά περισσότερα σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου.
Η ένωση του Ακσού παρουσίασε το σχέδιο αυτό στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την περασμένη εβδομάδα και κάλεσε τις αρχές να μην χάνουν χρόνο καθώς «στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν 10 χρόνια για να ανακτήσει η βιομηχανία τους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης».
Το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη είναι σήμερα γύρω στο 50%, ενώ στην Αττάλεια στις ακτές της Μεσογείου, που έχασε και τους περισσότερους από τους Ρώσους επισκέπτες της μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία τον Νοέμβριο το 2015, βρίσκεται στο 55%.
Σημειώνοντας ότι οι διευθυντές ξενοδοχείων έχουν στη διάθεσή τους τουριστικές εγκαταστάσεις αξίας 81 δισεκ. δολαρίων σε όλη την Τουρκία, ο Ακσού δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να ανοικοδομήσουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας. «Έχουμε την ευκαιρία να επηρεάσουμε τις επιλογές και τις απόψεις των ξένων τουριστών για τη χώρα μας όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους», πρόσθεσε.