Τον τελευταίο καιρό ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, ο 72χρονος Χάσαναλ Μπόλκια, έχει στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. ‘Όχι όμως για τα αμύθητα πλούτη του (μία προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 27,7 δισεκ. δολάρια), ούτε για τον πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής του και τα καπρίτσια του. Ο λόγος που απασχόλησε τον διεθνή Τύπο ο Σουλτάνος κι έκανε έως και διάσημους κινηματογραφικούς αστέρες, όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ, και μουσικούς, όπως ο Έλτον Τζον, να καλέσουν σε μποϊκοτάζ των πολυτελών ξενοδοχείων ιδιοκτησίας του, ήταν οι αποτρόπαιοι και σκοταδιστικοί νόμοι της σαρίας που επέβαλε και περιλαμβάνουν από τον λιθοβολισμό για ομοφυλοφιλία και μοιχεία, έως την φυλάκιση πέντε ετών για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.
Η δέσμη των νομοθετικών μέτρων, που θα ισχύει εφεξής στο μικρό μεν, πλούσιο δε σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σουλτανάτο, περιλαμβάνει ακόμη και τον ακρωτηριασμό χεριού για τους ενόχους κλοπής. Το Μπρουνέι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να εισαγάγει τη νομοθεσία της σαρία από το 2013, όμως ανέστειλε την κύρωσή της έως τις 3 Απριλίου φέτος, οπότε και ο Σουλτάνος ανακοίνωσε την τελεσίδικη ισχύ της.
Η απόφαση του Σουλτάνου, που είναι μετά την βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ ο μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο με 52 χρόνια στον θρόνο του, προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναλυτές το συνδέουν με την οικονομική συγκυρία που έχει δημιουργήσει η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αν και η προσωπική περιουσία του Σουλτάνου εκτιμάται από το news.com.au πως αυξάνεται κατά 147 δολάρια το λεπτό, δεν είναι όλοι οι κάτοικοι από τους 435.000 που αριθμεί ο πληθυσμός του, που ζούνε υπό συνθήκες ευμάρειας. Ο Χάσαναλ Μπόλκια ενδέχεται να κατέφυγε στην θέσπιση της σαρία προκειμένου να κατευνάσει μία πιθανή λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά και για να ενισχύσει την εικόνα του στις πιο συντηρητικές και ισλαμιστικές ομάδες του πληθυσμού του. Πράγματι, το 70% του πληθυσμού δηλώνει απερίφραστα ότι στηρίζει τα μέτρα του Σουλτάνου.
Όταν ο Χάσαναλ Μπόλκια ανήλθε στον θρόνο του Μπρουνέι, η χώρα ήταν ακόμη βρετανική αποικία. Ο ίδιος σπούδασε σε βρετανική στρατιωτική ακαδημία προτού γίνει σουλτάνος και, όταν το 1984 η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της, ήδη θεωρείτο μία από τις πλουσιότερες περιοχές στον κόσμο, χάρη στο πετρέλαιο. Τότε το κατά κεφαλήν εισόδημά της, 48.650 δολάρια, ήταν από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Ο Χάσαναλ Μπόλκια για πολλά χρόνια θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που ξοδεύει τεράστια ποσά για την προσωπική του καλοπέραση. Ο σουλτάνος διαμένει στη μεγαλύτερη βασιλική έπαυλη στον κόσμο, το Παλάτι Ινστάνα Νουρούλ Ιμάν, ένα οικοδόμημα στις όχθες του ποταμού Μπρουνέι με 1.800 δωμάτια και αξία 1,8 δισεκ. δολάρια. Διαθέτει πέντε πισίνες, ένα τεράστιο τέμενος, στάβλο για πόνι με εξαερισμό και μία τραπεζαρία για 5.000 καλεσμένους. Επιπλέον, τα διακοσμητικά στοιχεία στους τοίχους του παλατιού είναι από χρυσό και διαμάντια.
Ο Χάσαναλ Μπόλκια είναι γνωστός για το πάθος του για τ’ αυτοκίνητα. Έχει μία συλλογή από Ρολς Ρόις, Φεράρι, Μπέντλεϊ, Λαμποργκίνι, Άστον Μάρτιν και Τζαγκουαρ, αξίας 9 δισεκ. δολαρίων. Όμως η ‘ναυαρχίδα’ του στόλου αυτοκινήτων του είναι μια επενδεδυμένη με χρυσό Ρολς Ρόις.
Αλλά και στα προσωπικά του αεροσκάφη, ο σουλτάνος δεν κάνει εκπτώσεις. Έχει έναν ολόκληρο στόλο, που περιλαμβάνει ένα Αίρμπας αξίας 138 εκατ. δολαρίων, ένα Μπόινγκ 767 251 εκατ. δολαρίων και ένα προσωπικής παραγγελίας Μπόινγκ 747 με επένδυση χρυσού, αξίας 431 εκατ. δολαρίων.
Ο προπονητής του στο μπάντμιντον αμοίβεται με 2 εκατ. δολάρια, ενώ το ίδιο ποσόν δαπανά ο σουλτάνος για βελονισμό και μασάζ. Όταν θέλει να κόψει τα μαλλιά του μεταβαίνει στον αγαπημένο του στυλίστα με το προσωπικό του αεροσκάφος και όποτε θέλει να ντυθεί, τα παπούτσια, που πρέπει να ταιριάζουν με το όλο σύνολο, του αποστέλλονται με ελικόπτερο.
Όμως για να αντιληφθεί κανείς την έκταση της μεγαλομανίας και του πλούτου του σύγχρονου αυτού Κροίσου, αρκεί να κοιτάξει το πώς γιόρτασε τα 50ά του γενέθλια το 1996. Οι διάρκειας δύο εβδομάδων εκδηλώσεις, που περιλάμβαναν έναν αγωνα πόλο και ένα δείπνο με άφθονο χαβιάρι μπελούγκα στο μενού, επιστέφθηκαν από μία προσωπική συναυλία του Μάικλ Τζάκσον για τον σουλτάνο, ο οποίος τον πλήρωσε 25,8 εκατ. δολάρια για την μοναδική του εμφάνιση.
Ο Χασανάλ το 1965 νυμφεύθηκε την εξαδέλφη του Ράτζα Ιστέρι Πενγκιράν Ανάκ Χάτζαχ Σαλέχα και δεδομένου ότι η πολυγαμία είναι νόμιμη στο Μπρουνέι, αυτή παραμένει ως πρώτη κυρία του σουλτανάτου, παρά το γεγονός ότι μετέπειτα εκείνος συνήψε γάμο και πήρε διαζύγιο από δύο άλλες.
Ο σουλτάνος έχει 12 παιδιά και πλήρωσε τα έξοδα για τους γάμους των πέντε από αυτά. Μάλιστα στον γάμο του πρωτότοκου και διαδόχου του πρίγκιπα Αλ Μουχτάντι Μπίλαχ το 2004, πλήρωσε 10,1 εκατ. δολάρια στη Γουΐτνεϊ Χιούστον για να τραγουδήσει στην γαμήλια τελετή.
Βέβαια, ο πολυτελής τρόπος ζωής είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλης της οικογένειας του σουλτάνου. Ο αδελφός του, ο Τζέφρι Μπόλκια, είναι γνωστός πλεϊμπόι και η κατοικία του στο Λονδίνο, στο Πάρκο Ρίτζεντ, είναι η ακριβότερη ιδιωτική ιδιοκτησία, αξίας 203 εκατ. δολαρίων.
Ο ίδιος έκτισε ένα θεματικό πάρκο διασκέδασης με ελεύθερη πρόσβαση στους επισκέπτες του, αγόρασε πολυτελή ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο και βρίσκεται συχνά στα εξώφυλλα περιοδικών για τα σπίτια και τις ερωμένες του. Όμως οι συνήθειες του Τζέφρι τον έχουν φέρει σε αντιπαράθεση με τον σουλτάνο αδελφό του, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει το 2000 για κακοδιαχείριση χιλιάδων δολαρίων και επισφαλείς επενδύσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ασία στη δεκαετία του ’90, αλλά και για την αγορά, έναντι πολλων δισεκ. δολαρίων, περίπου 2.000 αυτοκινήτων, 17 αεροσκαφών και αρκετών θαλαμηγών.
Η κρατική εταιρεία επενδύσεων του Μπρουνέι (BIA), έχει στην ιδιοκτησία της εννέα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία του κόσμου, μεταξύ αυτών τα Beverly Hills Hotel και Hotel Bel-Air στο Λος Άντζελες, το Dorchester Hotel στο Λονδίνο και το H?tel Plaza Ath?n?e στο Παρίσι.