Ο εισαγγελέας Michal Šúrek και ο πρώην επικεφαλής της επίλεκτης αστυνομικής μονάδας NAKA της Σλοβακίας, Ľubomír Daňko, κατηγορήθηκαν μαζί με δύο πρώην αστυνομικούς ανακριτές για κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομική επιθεώρηση της χώρας την Τρίτη.
Όλοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν σε μια υπόθεση διαφθοράς με την κωδική ονομασία «Purgatory», στην οποία ο πρωθυπουργός Robert Fico, ο υπουργός Άμυνας Robert Kaliňák, ο πρώην αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Tibor Gašpar και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ήταν ύποπτοι για διαφθορά και χειραγώγηση των αστυνομικών ερευνών.
Ο Daňko, ο οποίος αρνείται τους ισχυρισμούς, είπε στην σλοβακική εφημερίδα Denník N ότι κατηγορήθηκε ψευδώς.
Οι Ján Čurilla και Pavol Ďurko, οι ντετέκτιβ που κατηγορούνται, έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις από πολιτικούς από τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού Smer και Hlas. Και οι δύο ανεστάλησαν δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εσωτερικών Matúš Šutaj Eštok πέρυσι μετά τη νίκη του Fico στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου.
Σε αυτή που είναι τώρα η τέταρτη θητεία του Φίτσο στην εξουσία, η κυβέρνησή του κατήργησε το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα που ήταν επιφορτισμένο με τη διερεύνηση της απάτης στον προϋπολογισμό της ΕΕ και των υποθέσεων διαφθοράς υψηλού προφίλ — συμπεριλαμβανομένου του Καθαρτηρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχαν καλέσει στο παρελθόν τη Σλοβακία να μην κλείσει το γραφείο.
Η πρόσφατη έκθεση του κράτους δικαίου της ΕΕ για τη Σλοβακία , που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ανέφερε ότι η κίνηση «εγείρει ανησυχίες όσον αφορά την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ» στη Σλοβακία. Η Επιτροπή προειδοποίησε επίσης τη Μπρατισλάβα ότι η χώρα κινδύνευε να χάσει τη χρηματοδότηση της ΕΕ.
Μεταξύ των αξιωματούχων που κατηγορούνται, ο εισαγγελέας Šúrek είναι ο μόνος που συνεχίζει να εργάζεται για την έρευνα του Καθαρτηρίου. Οι επικριτές φοβούνται ότι οι κατηγορίες μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια προσπάθεια να τον απομακρύνουν από την υπόθεση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ντετέκτιβ έκαναν διαδικαστικά λάθη κατά την έρευνά τους, όπως η καταγραφή των ανακρίσεων της αστυνομίας σε λάθος φάκελο. Αντιμετωπίζουν 7-12 χρόνια φυλάκιση εάν κριθούν ένοχοι από το δικαστήριο.
Πηγή: politico