Σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης ταλανίζουν την Εκκλησία της Αγγλίας

 
χχχ

Ενημερώθηκε: 10/02/25 - 18:32

Η εκλεγμένη διοικούσα αρχή της Εκκλησίας της Αγγλίας θα ξεκινήσει έρευνα, μετά από μια «πρωτοφανή κρίση» που προκλήθηκε από μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης.

Η συνάντηση στο Λονδίνο γίνεται έναν μήνα μετά την παραίτηση του Τζάστιν Γουέλμπι από τη θέση του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, επικεφαλής των Αγγλικανών παγκοσμίως, λόγω του σκανδάλου.

Κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον ενός ιερέα και ενός επισκόπου έχουν επίσης έρθει στο φως τους τελευταίους μήνες, εμπλέκοντας τον προσωρινό αντικαταστάτη του Γουέλμπι. Η πρώτη ημέρα της συνόδου της Γενικής Σύναξης, η οποία συγκαλείται αρκετές φορές τον χρόνο, θα περιλαμβάνει συζήτηση για μια καταδικαστική έκθεση που δημοσιεύτηκε πέρυσι σχετικά με αποτυχίες στη διαχείριση μιας υπόθεσης περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης.

Την Τρίτη, οι επίσκοποι και μέλη του κλήρου θα μελετήσουν νέα μέτρα προστασίας μετά την Έκθεση Makin, η οποία ανέδειξε διάφορα λάθη στην υπόθεση του ηγέτη χριστιανικών κατασκηνώσεων και κατά συρροή κακοποιητή Τζον Σμιθ.

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μας, επειδή η Εκκλησία βρίσκεται σε μια πρωτοφανή κρίση», δήλωσε το μέλος της Σύναξης Ίαν Πολ στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association πριν από τη σύγκληση.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι αποτέλεσμα της σταδιακής διάβρωσης της εμπιστοσύνης και της έλλειψης διαφάνειας εδώ και χρόνια».

Ο Πολ ήταν ένας από αυτούς που είχαν υπογράψει πέρυσι ένα αίτημα ζητώντας την παραίτηση του Γουέλμπι.

Κατά συρροή κακοποιητής

Ο Γουέλμπι ανακοίνωσε την παραίτησή του τον Νοέμβριο, μετά την ανεξάρτητη έρευνα Makin, η οποία διαπίστωσε ότι «μπορούσε και όφειλε» να έχει αναφέρει επίσημα στις αρχές τη δεκαετή κακοποίηση από τον νομικό Τζον Σμιθ, ο οποίος συνδεόταν με την Εκκλησία, ήδη από το 2013.

Ο Σμιθ, που οργάνωνε ευαγγελικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις τη δεκαετία του 1970 και του 1980, ήταν υπεύθυνος για «κατά συρροή, βίαιη και φρικτή» κακοποίηση έως και 130 αγοριών και νεαρών ανδρών, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έκθεση κατέληξε ότι η Εκκλησία της Αγγλίας — η μητέρα-εκκλησία του παγκόσμιου Αγγλικανισμού — συγκάλυψε τις «τραυματικές σωματικές, σεξουαλικές, ψυχολογικές και πνευματικές επιθέσεις», οι οποίες συνέβησαν στη Βρετανία, στη Ζιμπάμπουε και στη Νότια Αφρική για αρκετές δεκαετίες.

Ο Στίβεν Κότρελ, που έγινε Αρχιεπίσκοπος του Γιορκ το 2020, αντικατέστησε προσωρινά τον Γουέλμπι, αλλά έχει επίσης εμπλακεί στο σκάνδαλο.

Τον Δεκέμβριο, ο 66χρονος δέχθηκε εκκλήσεις να παραιτηθεί, λόγω ισχυρισμών ότι διαχειρίστηκε εσφαλμένα μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη θητεία του ως Επίσκοπος του Τσέλμσφορντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Ο ιερέας Ντέιβιντ Τιούντορ παρέμεινε στη θέση του, παρά το γεγονός ότι ο Κότρελ γνώριζε ότι η Εκκλησία του είχε απαγορεύσει να βρίσκεται μόνος με παιδιά και είχε καταβάλει αποζημίωση σε ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ανέφερε το BBC.

Ο Κότρελ δήλωσε ότι είναι «βαθιά λυπημένος που δεν μπορέσαμε να δράσουμε νωρίτερα», αλλά υπερασπίστηκε τις ενέργειές του.

«Λάθος άτομο»

Πριν από την έναρξη της Συνόδου, ένα από τα ανώτερα μέλη της, η Επίσκοπος του Νιούκασλ, Έλεν-Αν Χάρτλεϊ, επανέλαβε την κριτική της προς τον Κότρελ και την απόφαση να επιλεγεί ως προσωρινός διάδοχος του Γουέλμπι.

«Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να παραμένει στη θέση του ο Αρχιεπίσκοπος του Γιορκ, και σίγουρα να ηγείται της αλλαγής που χρειάζεται η Εκκλησία», δήλωσε στο BBC Radio.

«Πιστεύω ότι (ο Κότρελ) είναι το λάθος άτομο», πρόσθεσε η Χάρτλεϊ, λέγοντας ότι ο νέος ηγέτης της Εκκλησίας πρέπει να «λέει αυτά που πρεσβεύει και να τα εφαρμόζει στην πράξη — και δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο».

Σε ένα νέο πλήγμα για την Εκκλησία τον περασμένο μήνα, ο Επίσκοπος του Λίβερπουλ, Τζον Περούμπαλαθ, ανακοίνωσε την παραίτησή του, μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση εναντίον του από έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Ο Περούμπαλαθ αρνήθηκε οποιαδήποτε αδίκημα, αλλά δήλωσε ότι «η βιασύνη στην κρίση και η δημόσια διαπόμπευσή μου από τα μέσα ενημέρωσης… έχουν καταστήσει αδύναμη τη θέση μου».

Ανέφερε ότι μια ομάδα προστασίας της Εκκλησίας ερεύνησε τις καταγγελίες και τις βρήκε «αβάσιμες» και ότι η πρώτη κατηγορία είχε ερευνηθεί από την αστυνομία, η οποία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Η Αγγλικανική Εκκλησία είναι η επίσημη κρατική εκκλησία στην Αγγλία και χρονολογείται από τη ρήξη του βασιλιά Ερρίκου Η’ με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τη δεκαετία του 1530.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ως ανώτατος κυβερνήτης της, διορίζει τους αρχιεπισκόπους με βάση τις συμβουλές του πρωθυπουργού.

Πηγή: AFP

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ