Έξι επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται μεταξύ πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην π.Γ.Δ.Μ., σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου 2019, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σκοπίων.
Οι επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πενήντα πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην πΓΔΜ (εξαιρουμένων των τραπεζών), το 2017, που δημοσίευσε προσφάτως το εδώ οικονομικό περιοδικό ‘Κapital', βασιζόμενο σε στοιχεία του κεντρικού μητρώου εταιρειών της χώρας.
Στην υψηλότερη θέση μεταξύ των επιχειρήσεων ελληνικών και μεικτών συμφερόντων κατατάσσεται η τσιμεντοβιομηχανία ‘USJE' του ομίλου ‘TITAN' (9η θέση στη γενική κατάταξη με καθαρά κέρδη 17,8 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι εταιρείες ‘Pivara Skopje' (αναψυκτικά - ποτά), ‘AKTOR' (κατασκευαστική), ‘Mermeren Kombinat' (εξόρυξη μαρμάρου), ‘Veropoulos' (αλυσίδα υπεραγορών) και ‘ΟΚΤΑ' (πετρελαιοειδή).
Αξιοσημείωτη αύξηση κερδών (205,9%) κατέγραψε η ‘Mermeren Kombinat' (της ‘Παυλίδης Μάρμαρα - Γρανίτες'). Αντιθέτως, η ‘ΟΚΤΑ' (του ομίλου ΕΛ.ΠΕ.), μετά την εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας της το 2016 (408%), σημείωσε πτώση της τάξης του 38,6%.
Στις επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων αντιστοιχεί το 10,7% των συνολικών κερδών των πενήντα πιο κερδοφόρων εταιρειών (64,9 από 608,8 εκατ. ευρώ).
Πέραν των ελληνικών επιχειρήσεων, στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται και φέτος η βρετανικών συμφερόντων ‘Johnson Matthey', εταιρεία κατασκευής καταλυτών (96,8 εκατ. ευρώ κέρδη).
Ακολουθούν η δημόσια εταιρεία αυτοκινητοδρόμων (84,2 εκατ. ευρώ κερδοφορία) και η εγχώρια εταιρεία ‘Sasa' (δραστηριότητες εξόρυξης με 42,3 εκατ. κέρδη).
Στις τριάντα πρώτες εταιρείες περιλαμβάνονται πέντε επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, μεταξύ των οποίων η αυστριακών συμφερόντων ‘EVN', διαχειριστής του μεγαλύτερου μέρους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτής της πλειονότητας των μικρών και μεσαίων καταναλωτών και η ‘ΤΕ-ΤΟ', συμφερόντων L. Lebedev, με κύρια δραστηριότητα τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, συνδυασμένου κύκλου (CCPP), η οποία τροφοδοτεί το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πόλης των Σκοπίων.