Σαλί Μπερίσα: Ο Ράμα διευθύνει το μοναδικό ναρκοκράτος στην Ευρώπη

 
Σαλί Μπερίσα: Ο Ράμα διευθύνει το μοναδικό ναρκοκράτος στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: tomanifesto.gr

Ενημερώθηκε: 25/02/25 - 09:46

Όταν κάποιος συναντά εκ του σύνεγγυς τον Σαλί Μπερίσα αντιλαμβάνεται γιατί έχει τόσο γεμάτο πολιτικό –και όχι μόνο– βιογραφικό. Ο άνθρωπος που ήταν γιατρός του Χότζα (καίτοι το αρνείται), που διατέλεσε πρόεδρος και πρωθυπουργός στη χώρα του, εκδιώχθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα που ίδρυσε, κηρύχθηκε persona non grata στις ΗΠΑ, κατηγορήθηκε για διαφθορά και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ανέκτησε ξανά τα ηνία της παράταξής του και, πλέον, βαδίζοντας στο 81ο έτος της ηλικίας του, διεκδικεί τη νίκη στις προσεχείς αλβανικές εκλογές και την επιστροφή του στην πρωθυπουργία μετά από 12 έτη. Γιατί;

«Η μάχη συνεχίζεται. Έχω το μεγάλο προνόμιο να έχω πολεμήσει δύο δικτατορίες στη ζωή μου. Νιώθω γεμάτος ενέργεια και κίνητρα. Και συνεχίζω», δήλωσε στο «Μανιφέστο» με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση ο κ. Μπερίσα. Την περασμένη Κυριακή, ο αρχηγός της αλβανικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία σε συμπατριώτες του.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Αλβανός πολιτικός μίλησε στην εφημερίδα μας εφ’ όλης της ύλης: για τις σημαντικότερες πτυχές των σχέσεων Αθήνας-Τιράνων, για τις προσεχείς εκλογές αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Και αν για τα ελληνοαλβανικά επέδειξε μια μάλλον συγκαταβατική στάση, για τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αποκαλώντας τον «δικτάτορα», ιδρυτή και διευθυντή του μοναδικού «ναρκοκράτους» της Ευρώπης, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα του.

Η υπόθεση Μπελέρη

Η παράνομη σύλληψη και καθαίρεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και νυν ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρη, αποτέλεσε την κορωνίδα των παραβιάσεων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και υπενθύμισε την ανάγκη προστασίας και σεβασμού (περιουσιακό, αυτοπροσδιορισμός, χρήση γλώσσας κ.λπ.) των Βορειοηπειρωτών. Θα είναι καλύτερος του Ράμα ο Μπερίσα στο εν λόγω θέμα εάν εκλεγεί;

«Είναι γνωστό (σ.σ.: στην περιοχή), εδώ και χρόνια πότε δεν υπήρξαν προβλήματα. Ο δήμαρχος της Χειμάρρας, Βασίλης Μπολάνος, ήταν ένας πολύ έντιμος άνθρωπος και προστάτευε αυστηρά το συμφέρον της κοινότητας. Και δεν υπήρχε κανένα παράπονο. Η ανάπτυξη ή όχι των περιουσιών είναι στη βούληση των ιδιοκτητών. Αλλά κανείς δεν τους απειλούσε, ούτε προσπαθούσε να τους πάρει τη γη. Τώρα, είναι ο ίδιος ο Εντι Ράμα με τη μαφία του και κάνει τα πάντα εκεί», σημείωσε.

Και συνέχισε με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη: «Εάν είδατε, ο Μπελέρης συνελήφθη με απολύτως ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία, διότι δεν επέτρεψε στον Ράμα να έχει το Φαράγγι της Γιπέας (ή Γκιπίστας)». Το εν λόγω φαράγγι, που ξεκινά από τις Δρυμάδες και καταλήγει σε έναν υπέροχο κόλπο στο Ιόνιο πέλαγος, είναι ένα από τα διασημότερα στον κόσμο. «Ο Έντι Ράμα έβαλε τη μητέρα του να "τακτοποιήσει" το φαράγγι για τον εαυτό της και τα ξαδέρφια της χωρίς ούτε ένα κτηματολογικό έγγραφο, χωρίς ούτε ένα χαρτί ότι της ανήκει. Πέρασαν από το δικαστήριο και το πήραν χωρίς έγγραφα», τόνισε ο κ. Μπερίσα.

Και πρόσθεσε: «Όταν είναι για τα προσωπικά συμφέροντά του, ο Εντι Ράμα είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα. Και τον έβαλε στη φυλακή (σ.σ.: τον Μπελέρη), κατά παράβαση του κράτους δικαίου και δεν τον άφησε να ορκιστεί, ενώ κάθε Αλβανός φυλακισμένος τα τελευταία 34 χρόνια, που δεν είχε καταδικαστεί, είχε ορκιστεί για δήμαρχος, βουλευτής διότι το Σύνταγμα δεν το απαγορεύει, και τον καθαίρεσε».

Οι θαλάσσιες ζώνες

Όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πολλαπλού ορίου που συνομολόγησαν το 2009 οι κυβερνήσεις Καραμανλή – Μπερίσα, ο Αλβανός πολιτικός επέρριψε ευθύνες στον κ. Ράμα, ο οποίος «για χάρη τρίτων αλλά και του εαυτού του άσκησε πίεση και κατέρριψε τη συμφωνία», την οποία χαρακτήρισε ως «την καλύτερη συμφωνία». «Ηταν μια συμφωνία win-win. Φυσικά δεν υπήρχε λόγος να χάσει ούτε η Ελλάδα ούτε η Αλβανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την απόρριψη της συμφωνίας από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, η κυβέρνησή του συμφώνησε με δύο διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις την παραπομπή και την επανεξέτασή της στη Χάγη.

«Ο Ράμα είπε στην κυβέρνηση Τσίπρα "έχουμε μια καλύτερη συμφωνία" και ξεκίνησε πολύ ανόητες επαναδιαπραγματεύσεις. Διότι μετά από δύο ή περισσότερα χρόνια, μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων, όταν ήταν έτοιμοι να υπογράψουν, ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι “η απόφαση του δικαστηρίου δεν μας το επιτρέπει”. Φυσικά ο Κοτζιάς θύμωσε πολύ, ενώ κι εγώ το κατήγγειλα. Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι. Γνωρίζεις την απόφαση του δικαστηρίου. Πρέπει να είσαι σοβαρός», συμπλήρωσε.

«Σίγουρα αυτό το ζήτημα θα λυθεί μέσω διαλόγου με καλό πνεύμα, όπως το κάναμε (σ.σ.: το 2009) με τη θέληση να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτό σκοπεύουμε», τόνισε, ενώ στην ομιλία του στο ΣΕΦ υπογράμμισε ότι, εφόσον το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίσει τις εκλογές, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας θα είναι εξαιρετικές.

Αλβανοί της Ελλάδας

Στη χώρα μας ζουν και εργάζονται περί το μισό εκατομμύριο Αλβανών. Τι θα κάνει γι’ αυτούς ο κ. Μπερίσα εάν εκλεγεί; Αρχικά, ανέφερε, ότι θα επιχειρήσει να βρει λύση για τα ζητήματα των συντάξεων.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, ο βασικός πυλώνας της πολιτικής του θα είναι να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των Αλβανών στην πατρίδα τους. «Θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να τους φέρουμε πίσω και αυτούς και τις επενδύσεις τους αλλά και τους Ελληνες φίλους τους, να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Το 2009-2010 πολλοί ήρθαν και επένδυσαν στην Αλβανία. Οι ελληνοαλβανικές οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονταν ταχύτατα και υπήρχαν πολύ σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν πλέον φύγει».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της αλβανικής γλώσσας προκειμένου «να βρούμε δυνατότητες που θα πληρώσουμε ως κράτος για τους δασκάλους ή ό,τι είναι απαραίτητο για να τους βοηθήσουμε (σ.σ.: τους συμπατριώτες του) να σώσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους σε ορισμένες πτυχές».

Οι σχέσεις με τη Νέα Δημκορατία

Ερωτώμενος για τις εν Ελλάδι επαφές του, ο Σαλί Μπερίσα απάντησε ότι τα τελευταία χρόνια αυτές ήταν συμβολικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι ήταν (σχεδόν) εκτός πολιτικής. «Εχουμε επαφές με τη Νέα Δημοκρατία, που είναι ο παλιός μας σύμμαχος. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ξένος πρωθυπουργός που γνώρισα στη ζωή μου. Ήρθε στην Αλβανία τρεις εβδομάδες αφότου ιδρύθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα και ήρθε και με γνώρισε ως αρχηγό της αντιπολίτευσης. Εκτοτε, λοιπόν, οι σχέσεις μας με τη ΝΔ δεν σταμάτησαν ποτέ, έχουμε πολύ καλές σχέσεις και θα γίνουν εξαιρετικές», επισήμανε.
Ναρκοδικτατορία και μαφία Ράμα

Σχετικά με το πώς προτίθεται να αξιοποιήσει τη συμμετοχή του κόμματός του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) –τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πολιτικό οργανισμό– για ν’ αλλάξει την εικόνα της χώρας του ήταν ξεκάθαρος:

«Η Αλβανία πρέπει πρώτα να διαλύσει τη ναρκοδικτατορία της. Η Αλβανία δεν πρέπει να εξάγει εγκληματικότητα στους γείτονες και στην Ευρώπη. Αν δεν το κάνει αυτό, η Αλβανία δεν έχει πιθανότητες να βελτιώσει την εικόνα της. Μηδενική ανοχή λοιπόν στο οργανωμένο έγκλημα! Το κράτος δικαίου, η επιβολή του νόμου θα είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας και σίγουρα, μόλις η Αλβανία καταφέρει να απαλλαγεί από τη δικτατορία των ναρκωτικών και γίνει ένα κράτος δικαίου, η φήμη της θα αλλάξει γρήγορα και θα είμαστε μια πραγματικά σεβαστή χώρα. Η Αλβανία δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει κόμβος διακινητών και ναρκωτικών. Το κράτος δεν θα έπρεπε να είναι συνεργάτης με εγκληματικές οργανώσεις, όπως συμβαίνει στην Αλβανία σήμερα», ξεκαθάρισε.

Και, εν συνεχεία, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Έντι Ράμα. «Οι τρεις ηγέτες των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σύλληψη ή σε ποινική διαδικασία. Αν έχετε χρόνο, ελάτε στην Αλβανία, θα βρείτε τόσο απίστευτες, αδιανόητες εξελίξεις με τον Εντι Ράμα και την κυβέρνησή του, που είναι μια πραγματική εγκληματική οργάνωση. Απολύτως! Ο Έντι Ράμα διευθύνει το πρώτο και μοναδικό ναρκοκράτος στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μπερίσα.

Και περιέγραψε ένα περιστατικό: «Ρωτήστε κάποιους από τους υπουργούς του Ράμα το 2015, όταν ο Ράμα φύτεψε την Αλβανία από τον νότο έως τον βορρά με κάνναβη. Οι υπουργοί τού είπαν "κύριε πρωθυπουργέ, αυτό είναι κακό για τη χώρα". Τους απάντησε "Όχι! Τα ναρκωτικά είναι χρήμα". Μάλιστα, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του είπε ότι αν ήταν έτσι, η Κολομβία θα ήταν η πιο αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο. Αλλά δεν είναι. Φύτεψε εκατομμύρια κάνναβης χρησιμοποιώντας την Αστυνομία. Και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Αστυνομίας παραβλέπουν την κανναβοποίηση της χώρας».

Επιπλέον, κατηγόρησε τον Έντι Ράμα για πλήρη εμπλοκή σε κάθε πτυχή της διαφθοράς στη χώρα του, ενώ υποστήριξε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός διαθέτει έναν συντονιστή στο γραφείο του για «κάθε μαφιόζικη δραστηριότητα». «Το αλβανικό κράτος και το οργανωμένο έγκλημα ήταν εξ ολοκλήρου μια κοινή επιχείρηση. Μια κοινή εγκληματική επιχείρηση», πρόσθεσε.

Make Albania Great Again

Τέλος, σχολίασε την ανάληψη της προεκλογικής καμπάνιας του από τον Κρις Λατσίβιτα, συμπρόεδρο της εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Στα Τίρανα», λέει ο Μπερίσα για τον Λατσίβιτα, «ανέφερε δύο κορυφαίους λόγους: "Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι η μαριονέτα του Τζορτζ Σόρος. Δεύτερον, μεταξύ Τραμπ και Μπερίσα, στην έκθεση των διώξεων, υπάρχουν πολλές ομοιότητες στο πώς διώχθηκαν. Εργάζομαι για να κάνω την Αλβανία Μεγάλη Ξανά". Και είμαι πολύ χαρούμενος».

Πηγή: Π. Μίχος - tomanifesto.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ