Με πυραυλικό σφυροκόπημα σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας αντέδρασε η Ρωσία, ένα 24ωρο μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της Γερμανίας να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό με τανκς και τεθωρακισμένα τελευταίας τεχνολογίας.
Από το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι, ενώ άλλοι 11 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι Ρώσοι χτύπησαν κατοικημένες περιοχές και υποδομές ενέργειας, κυρίως στην Οδησσό, ενώ το μεγαλύτερο κύμα των πυραυλικών επιθέσεων σημειώθηκε στα περίχωρα του Κιέβου.
Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η Ρωσία εκτόξευσε τουλάχιστον 55 πυραύλους από αεροσκάφη και πλοία την Πέμπτη, οι 20 εκ των οποίων είχαν στόχους στο Κίεβο.
Παράλληλα, καταγράφηκε μπαράζ επιθέσεων από τη ρωσική στρατιωτική δύναμη με ιρανικά drones, τα οποία ξεκίνησαν από την Αζοφική Θάλασσα.
Μετά τα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα, υπήρξαν διακοπές ρεύματος στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές.
Η αντίδραση του Κρεμλίνου - Δηλώσεις του Πεσκόφ
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δια στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η εμπλοκή των δυτικών χωρών και ειδικότερα των ΗΠΑ, έχει κλιμακωθεί.
«Υπήρξαν επανειλημμένες δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και από την Ουάσιγκτον ότι η αποστολή διαφόρων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, στην Ουκρανία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή αυτών των χωρών ή της [Βορειοατλαντικής] Συμμαχίας στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Διαφωνώ με αυτό. Η Μόσχα αντιλαμβάνεται όλα όσα έχουν κάνει τόσο η συμμαχία όσο και οι πρωτεύουσες που ανέφερα ως άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση. Βλέπουμε ότι αυξάνεται», είπε ο Πεσκόφ.
Την Τετάρτη, είχε γίνει γνωστό ότι η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να παράσχουν στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2 και Abrams, ενώ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν επίσης να συμμετάσχουν σε αυτές τις παραδόσεις.
Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε άμεσα τα βαρέα άρματα
Η Ουκρανία ελπίζει να παραλάβει όσο το δυνατόν νωρίτερα τα βαρέα άρματα μάχης που της υποσχέθηκαν η Γερμανία και οι ΗΠΑ, καθώς η ταχύτητα της παράδοσής τους είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, σύμφωνα με το Κίεβο.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των Δυτικών και έβαλε τον πήχυ ακόμη ψηλότερα ζητώντας τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροπλάνα.
«Το κλειδί είναι τώρα η ταχύτητα και ο όγκος» των παραδόσεων των αρμάτων μάχης, υπογράμμισε. Η παράδοση αυτών των τεθωρακισμένων συνιστά «έναν σημαντικό σταθμό για την τελική νίκη», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελοένσκι χθες, Τετάρτη, το βράδυ στην καθημερινή ομιλία του.
«Σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όπως ποτέ άλλοτε με ένα κοινό στόχο: την απελευθέρωση της Ουκρανίας», επέμεινε.
Έπειτα από εβδομάδες δισταγμών, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, αυξάνοντας περαιτέρω τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο με προοπτική μια ενδεχόμενη αντεπίθεση στη ρωσική εισβολή.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποστολή 31 Abrams ενώ ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε Leopard 2, τεθωρακισμένα τα οποία ζητούσε από καιρό το Κίεβο για να αντιμετωπίσει το ρωσικό οδοστρωτήρα.
«Δεν πρόκειται για μια επιθετική απειλή εναντίον της Ρωσίας», θέλησε να διαβεβαιώσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Το Βερολίνο πρόκειται να παράσχει στο Κίεβο 14 Leopard 2 τύπου 2A6 προερχόμενα από τα αποθέματα του στρατού του, της Bundeswehr, και αποφάσισε να επιτρέψει στους δυτικούς συμμάχους του, που διαθέτουν αυτά τα γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα, να πράξουν το ίδιο.
«Κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο και δυνατό για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όμως ταυτόχρονα εμποδίζουμε μια κλιμάκωση του πολέμου προς ένα πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Σολτς ενώπιον της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.