Ρωσία: 'Όχι" στην πρόταση του ΟΗΕ για αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια - Τη θεωρεί «απαράδεκτη»

 
Ρωσία: 'Όχι" στην πρόταση του ΟΗΕ για αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια -  Τη θεωρεί «απαράδεκτη»

Ενημερώθηκε: 18/08/22 - 18:07

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε σήμερα την πρόταση που έκανε ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έκανε τον σταθμό «πιο ευάλωτο».


Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί.


Οι φόβοι για την ασφάλεια του σταθμού και τους κινδύνους ενός πιθανού ατυχήματος παρόμοιου με της Φουκουσίμα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία, κατηγορεί η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.


Ο Γκουτέρες ο οποίος πραγματοποιεί επί του παρόντος επίσκεψη στην Ουκρανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε ζητήσει την αποχώρηση του στρατιωτικού προσωπικού και του οπλισμού από τον πυρηνικό σταθμό για να υπάρξει «μια ασφαλής περίμετρος αποστρατικοποίησης».


Ο Ιβάν Νετσάγιεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι η πρόταση είναι «απαράδεκτη» για την Μόσχα.
Παράλληλα κατηγόρησε το Κίεβο ότι οργανώνει προκλήσεις όπως τις χαρακτήρισε και ότι είναι ανίκανο να ελέγξει τις εθνικιστικές ένοπλες ομάδες.
«Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι προτάσεις (για αποστρατικοποίηση) είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Νετσάγιεφ, προσθέτοντας ότι «η υιοθέτησή τους μπορεί να κάνει τον πυρηνικό σταθμό ακόμη πιο ευάλωτο».
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι διατηρεί κάποια στρατεύματα στον πυρηνικό σταθμό για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και την ασφάλειά του.
Το Κίεβο κατηγορεί την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον πυρηνικό σταθμός ως ασπίδα, από τον οποίο βάλλει κατά ουκρανικών στόχων. Επίσης ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει βάλλει με πυρά κατά του σταθμού. Η Μόσχα ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι η Ουκρανία βάλλει με πυρά κατά του σταθμού.
Ο Νετσάγιεφ δήλωσε ότι μια επίσκεψη στον πυρηνικό σταθμό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μπορεί να γίνει στο πολύ εγγύς μέλλον και ότι οι εμπειρογνώμονες θα μπορούν να προσδιορίσουν οι ίδιοι, ποιος έχει βάλει με πυρά κατά του σταθμού.
Η Ρωσία, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έχει βαρέα όπλα στον πυρηνικό σταθμό, νωρίτερα σήμερα κατηγόρησε το Κίεβο και την Δύση ότι σχεδιάζουν για αύριο Παρασκευή μια «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό. Το Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς χαρακτηρίζοντάς τους κυνικούς και αναληθείς.
Οι εγκαταστάσεις του σταθμού βρίσκονται κοντά στην γραμμή του μετώπου, και επανειλημμένα έχουν δεχθεί πυρά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, γεγονός που εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ