Το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί από 35 έως 50 επιπλέον ταξιαρχίες για να υλοποιήσει πλήρως τα νέα του σχέδια για άμυνα έναντι επίθεσης από τη Ρωσία.
Η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια, τα οποία είναι μυστικά. Μια ταξιαρχία αποτελείται από 3.000 έως 7.000 στρατιώτες, επομένως η δημιουργία 35 έως 50 επιπλέον τέτοιων μονάδων θα αποτελούσε σημαντική πρόκληση.
Σε μια άλλη ένδειξη της κλίμακας της πρόκλησης του ΝΑΤΟ καθώς ανανεώνει τη στάση του για να λάβει πιο σοβαρά την απειλή μιας ρωσικής επίθεσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, μια πηγή ασφαλείας είπε ότι η Γερμανία από μόνη της θα πρέπει να τετραπλασιάσει τις ικανότητες αεράμυνας της.
Σε μια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους πέρυσι, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στα πρώτα μεγάλα αμυντικά σχέδια της συμμαχίας σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες και οι αξιωματούχοι εργάζονται για τη μετάφραση των εγγράφων σε συγκεκριμένες στρατιωτικές απαιτήσεις από τότε.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να λάβουν ενημέρωση για τα σχέδια στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, σε μια σύνοδο κορυφής για τον εορτασμό της 75ης επετείου της διατλαντικής συμμαχίας για την ασφάλεια.
Ερωτηθείς για σχόλιο, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι οι στρατιωτικοί σχεδιαστές της συμμαχίας είχαν εντοπίσει "λεπτομερείς απαιτήσεις για στρατεύματα και όπλα που απαιτούνται για την υπεράσπιση της συμμαχίας".
«Η αεροπορική και πυραυλική άμυνα, τα όπλα μεγάλης εμβέλειας, η επιμελητεία καθώς και οι μεγάλοι σχηματισμοί ελιγμών στην ξηρά είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
"Το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα θέσει πιο απαιτητικούς στόχους ικανότητας για τους συμμάχους, καθώς αναπτύσσουμε δυνάμεις που μπορούν να εφαρμόσουν τα σχέδιά μας και να αντιμετωπίσουν τις απειλές που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι η αποτροπή μας είναι και θα παραμείνει ισχυρή."
Το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα μελλοντικά σχέδια του ΝΑΤΟ όπως είναι διαβαθμισμένα. Ανέφερε ότι όλοι οι σύμμαχοι κλήθηκαν να συντονιστούν με το ΝΑΤΟ σχετικά με τις απαιτήσεις ικανοτήτων και ότι αυτές οι προσπάθειες θα επεκταθούν τον επόμενο χρόνο.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Δεν είναι σαφές από πού θα μπορούσαν να αντλήσουν πρόσθετο προσωπικό για 35 έως 50 ταξιαρχίες οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Τα στρατεύματα θα μπορούσαν να μετακινηθούν από άλλα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, θα μπορούσαν να στρατολογηθούν επιπλέον στρατιώτες ή τα μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να επιλέξουν έναν συνδυασμό και των δύο προσεγγίσεων.
Η αεράμυνα είναι ένα άλλο σημαντικό έλλειμμα που εντόπισαν οι στρατιωτικοί σχεδιαστές του ΝΑΤΟ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε τη σημασία αυτών των συστημάτων για την προστασία κρίσιμων στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών.
Τέτοια συστήματα θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τη Γερμανία ως σημαντικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης και περιοχή σταδίου σε οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η Γερμανία είχε 36 μονάδες αεράμυνας Patriot όταν ήταν η πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ακόμη και τότε βασιζόταν στην πρόσθετη υποστήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Σήμερα, οι γερμανικές δυνάμεις έχουν μειωθεί σε εννέα μονάδες Patriot, αφού δώρησαν τρεις στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή το 2022, και η κυβέρνηση έχει αρχίσει να δίνει παραγγελίες για Patriot και άλλα συστήματα αεράμυνας για την ενίσχυση των αποθεμάτων.
Τα επίγεια συστήματα αεράμυνας όπως το Raytheon's Patriot είναι κατασκευασμένα για να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους.
Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μείωσαν τον αριθμό των μονάδων αεράμυνας για να αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση ότι στο μέλλον θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν μόνο μια περιορισμένη πυραυλική απειλή, προερχόμενη από χώρες όπως το Ιράν.
Αυτή η αντίληψη άλλαξε άρδην με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ανακατεύονται, για την αύξηση των αποθεμάτων πυρομαχικών και την αντιμετώπιση των ελλείψεων στο σύστημα αεράμυνας.
Η συμφωνία για τα πρώτα μεγάλα αμυντικά σχέδια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, που ονομάστηκαν «περιφερειακά σχέδια» από το ΝΑΤΟ, σηματοδότησε μια θεμελιώδη αλλαγή για τη δυτική στρατιωτική συμμαχία, η οποία δεν είχε δει την ανάγκη να καταρτίσει νέα μεγάλης κλίμακας αμυντικά σχέδια για δεκαετίες, όπως πίστευε. Η μετασοβιετική Ρωσία δεν αποτελούσε πλέον υπαρξιακή απειλή.
Πηγή: reuters.com