Δράση αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να αποκλείσει το «lobbying» στις Βρυξέλλες, έπειτα από το Qatargate και τις αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή. Οι προτάσεις που εξετάζει η Ε.Ε. μπορούν να αποκλείσουν από το lobbying τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακόμα και δύο χρόνια μετά από την αποχώρηση από τα καθήκοντά τους.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, θα παρουσιάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Politico, η Μέτσολα θα παρουσιάσει συνολικά 14 προτάσεις.
Εκτός από την προσωρινή απαγόρευση του λόμπινγκ, οι προτάσεις θα υποχρεώσουν επίσης όποιον εισέλθει στο Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, να δηλώσει ποιον συναντά, θα απαγορεύσει τις ανεπίσημες ομάδες φιλίας των ευρωβουλευτών με χώρες εκτός ΕΕ και θα απαιτήσει από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν στοιχεία για τις πηγές εισοδήματός τους.
Η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου χτυπήθηκε βαρύτατα τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα εναντίον νυν και πρώην ευρωβουλευτών που κατηγορούνταν για δωροδοκίες με αντάλλαγμα χάρες από το Κατάρ και το Μαρόκο.
Η πρωταρχική ιδέα της Μετσόλα είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα απαιτήσεων που ακόμα και αν δεν θα είναι ποτέ 100% αλάνθαστο, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να συμβεί ξανά ένα παρόμοιο σκάνδαλο.
«Σίγουρα θα το κάνουμε πιο δύσκολο», σχολίασε στο Politico πηγή από το ευρωκοινοβούλιο, περιγράφοντας τις μεταρρυθμίσεις ως τη μεγαλύτερη ανατροπή του Κοινοβουλίου τα τελευταία χρόνια.
Κεντρικό στοιχείο των προτάσεων εξαναγκάζει τα μέλη του Κοινοβουλίου, τους βοηθούς ή άλλους υπαλλήλους να αποκαλύψουν ποιον συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, είτε αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιούνται είτε όχι σε κοινοβουλευτικούς χώρους.
Θα είναι μια σημαντική αλλαγή, καθώς σήμερα μόνο οι εισηγητές ή οι πρόεδροι επιτροπών καλούνται να προβούν σε τέτοιες αποκαλύψεις.