Mε έντονη ανησυχία παρακολουθεί και η Γερμανία την νέα ένταση στο βόρειο Κόσοβο. Σολτς και Μακρόν απευθύνουν έκκληση στους προέδρους Σερβίας και Κοσόβου για αποκλιμάκωση.Mε καζάνι που βράζει μοιάζει και πάλι το βόρειο Κόσοβο, με τις σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου να βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε τεντωμένο σχοινί, δεδομένου ότι εδώ και καιρό αμφότερες πλευρές, Σερβία και Κόσοβο παίζουν με τη φωτιά.
«Άμεση αποκλιμάκωση» στην περιοχή ζήτησαν από τους προέδρους της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για την άμεση διενέργεια «δεσμευτικών» επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο με «σαφή συμμετοχή της σερβικής κοινότητας».
Μακροπρόθεσμη λύση μεταξύ Πρίστινας-Βελιγραδίου
«Μιλήσαμε πολύ εντατικά και σοβαρά με τον πρόεδρο της Σερβίας και της πρόεδρο του Κοσόβου. Θα δούμε τι θα προκύψει στην πράξη» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «μακροπρόθεσμης επίλυσης της διένεξης Πρίστινας-Βελιγραδίου στη βάση των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων».
Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία τους για την όξυνση της έντασης στην περιοχή εξέφρασαν τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν όσο και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ από τη Μολδαβία.
Μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο, τις οποίες μποϋκόταρε η σερβική πλευρά, τοποθετήθηκαν Αλβανοί δήμαρχοι, μολονότι η συμμετοχή κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κάτω από το 3,5%. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες και βίαιες αντιδράσεις στη σερβική πλευρά, ενώ οπλισμένοι Σέρβοι επιτέθηκαν εναντίον μελών της νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκεται στην περιοχή.
Θετική η Οσμάνι για επαναληπτικές δημοτικές εκλογές
Από την πλευρά της πάντως η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι δήλωσε χθες «πρόθυμη» να εξετάσει την πρόταση Σολτς-Μακρόν για την διενέργεια επαναληπτικών εκλογών, κάτι που, όπως είπε, προβλέπεται ως δυνατότητα από το Σύνταγμα του Κοσόβου. Κάλεσε όμως ταυτόχρονα τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς να απέχει από την όποια ανάμειξη στα εσωτερικά του Κοσόβου ασκώντας πιέσεις.
Το Κοσσυφοπέδιο ή Κόσοβο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, κατοικείται σήμερα κυρίως από Αλβανούς του Κοσόβου, ενώ η Σερβία δεν το αναγνωρίζει ως κράτος. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναζωπυρώνονται κάθε τόσο, με πιο πρόσφατη την αντίδραση της σερβικής πλευράς στις τοπικές εκλογές του βορείου Κοσόβου, όπου κατοικούν ως επί το πλείστον Σέρβοι
Πηγή: Deutsche Welle