Προειδοποιήσεις Πούτιν προς πάσα κατεύθυνση για την «κλιμάκωση» στην Ουκρανία

 
putin

Ενημερώθηκε: 06/06/24 - 16:29

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη (5 Ιουνίου) ότι η Ρωσία μπορεί να προσφέρει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε τρίτες χώρες για να πλήξουν δυτικούς στόχους ως απάντηση στο γεγονός ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος.

Ο Πούτιν, στην πρώτη του προσωπική συνάντηση με ανώτερους συντάκτες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Δύσης θα υπονομεύσουν περαιτέρω τη διεθνή ασφάλεια και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πολύ σοβαρά προβλήματα».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους για πάνω από τρεις ώρες στον νεόκτιστο πύργο της Gazprom, 81 ορόφων, στο πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χρήση όπλων που προμηθεύεται η Δύση συνεπάγεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό των χωρών αυτών ελέγχει τους πυραύλους και επιλέγει τους στόχους, και συνεπώς η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει «ασύμμετρα» μέτρα σε άλλα μέρη του κόσμου.

Στόχος η Γαλλία;

Ο Πούτιν προφανώς αναφέρθηκε και στην πρόθεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, η οποία εκφράστηκε μάλιστα και δημόσια σε ομιλία του.

«Αυτό θα σηματοδοτούσε την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι θα μπορούσε να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, εάν επέτρεπαν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Ο ίδιος είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η Δύση κάνει λάθος να υποθέτει πως η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και το πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εκκλήσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει το ρωσικό έδαφος, ο Πούτιν αναφέρθηκε σε μια διάκριση μεταξύ διαφορετικών πυραύλων, αλλά προειδοποίησε ότι το να επιτραπεί στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με όλο και πιο ισχυρά όπλα ήταν μια σοβαρή κλιμάκωση που σέρνει τη Δύση σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

Η απάντηση της Ρωσίας, είπε ο 71χρονος αρχηγός του Κρεμλίνου, θα είναι η κατάρριψη των δυτικών πυραύλων και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα αμερικανικά ATACMS, στα βρετανικά αλλά και τα γαλλικά πυραυλικά συστήματα.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει παρόμοιους πυραύλους υψηλής τεχνολογίας, μεγάλου βεληνεκούς, αρκετά κοντά ώστε να πλήξει τα κράτη που επέτρεψαν στην Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με τέτοιους πυραύλους.

«Εάν δούμε ότι αυτές οι χώρες παρασύρονται σε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τότε επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Σε γενικές γραμμές, αυτός είναι ένας δρόμος προς πολύ σοβαρά προβλήματα», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πού σκέφτεται να παραδώσει τέτοιους πυραύλους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια στο Κίεβο να εκτοξεύσει ορισμένα όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας. Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να απαγορεύει στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με ATACMS, που έχουν βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα, και άλλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς επίσης που προμηθεύουν οι ΗΠΑ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο στις 3 Μαΐου, δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχει η Βρετανία για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας και ότι εναπόκειται στο Κίεβο αν θα το πράξει.

Πυρηνικός κίνδυνος

Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης σε μια γκάμα θεμάτων: από τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

«Κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρεται για την Ουκρανία, ενδιαφέρονται για το μεγαλείο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αγωνίζονται όχι για την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, αλλά για το δικό τους μεγαλείο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Χαρακτηριστικά, είπε ακόμα ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται σαφώς σε μια πολιτική μάχη εναντίον του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.

«Καίγονται εκ των έσω, το κράτος τους, το πολιτικό τους σύστημα … Είναι προφανές σε όλο τον κόσμο ότι η δίωξη του Τραμπ, ειδικά στο δικαστήριο με κατηγορίες που σχηματίστηκαν με βάση γεγονότα τα οποία συνέβησαν πριν από χρόνια, χωρίς άμεσες αποδείξεις, είναι απλώς η χρήση του δικαστικού συστήματος σε έναν εσωτερικό πολιτικό αγώνα», δήλωσε ο Πούτιν.

Ύστερα από πάνω από δύο χρόνια στον πιο θανατηφόρο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν μιλά όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης, καθώς η Δύση παλεύει με το τι πρέπει να κάνει για την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, ο Πούτιν δήλωσε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Για κάποιο λόγο, η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», δήλωσε ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση του Reuters για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης σχετικά με την Ουκρανία ύστερα από τρεις και πλέον ώρες συνέντευξης.

«Έχουμε ένα πυρηνικό δόγμα, κοιτάξτε τι λέει. Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν πρέπει να το παίρνουμε ελαφρά τη καρδία, επιφανειακά».

Το δημοσιευμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για το 2020 καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας Ρώσος πρόεδρος θα εξέταζε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικού όπλου: σε γενικές γραμμές ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή στη χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Επίθεση του ΝΑΤΟ;

Ο Πούτιν θέτει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως μέρος μιας υπαρξιακής μάχης με μια παρακμάζουσα και διεφθαρμένη Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, επεμβαίνοντας σε αυτό που θεωρεί σφαίρα επιρροής της Μόσχας, στην οποία φυσικά ανήκει η Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε χαραλτηριστικά ότι η Δύση αρνείται να μιλήσει για τα αίτια του πολέμου – ο οποίος, όπως είπε, ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου στην επανάσταση του Μαϊντάν στην Ουκρανία. Ο Πούτιν χαρακτήρισε την εν λόγω επανάσταση ως πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.

Η Δύση περιγράφει την εισβολή ως αρπαγή γης αυτοκρατορικού τύπου και έχει ορκιστεί να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία με τη σειρά της ισχυρίζεται πως δεν θα ησυχάσει μέχρι να εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από τις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν τώρα οι Ρώσοι, ενώ οι τελευταίοι θεωρούν τις περιοχές αυτές ήδη τμήματα της Ρωσίας.

Οι δυτικοί ηγέτες και η Ουκρανία έχουν υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου με τη συμμετοχή της Ρωσίας, αλλά έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν μπορεί να επιτεθεί σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Μπάιντεν έχουν πει ότι μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας, της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, και του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα ήταν ένα βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν πρέπει να παρουσιάζετε τη Ρωσία ως εχθρό. Το μόνο που κάνετε είναι να βλάπτετε τον εαυτό σας με αυτό, το ξέρετε;» δήλωσε ο Πούτιν.

«Νόμιζαν ότι η Ρωσία ήθελε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Έχετε τρελαθεί τελείως; Αυτό είναι τόσο χοντρό όσο αυτό το τραπέζι. Ποιος το σκέφτηκε αυτό; Είναι απλά μια πλήρης ανοησία, καταλαβαίνετε; Απόλυτες ανοησίες», είπε στο τέλος ο Ρώσος πρόεδρος.

Πηγή:euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ