Το μερίδιο των χωρών BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ ξεπερνά ήδη αυτό της G7 και συνεχίζει να αυξάνεται, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ BRICS.
"Για παράδειγμα, ας πάρουμε το 1992 - [το μερίδιο] της Ομάδας των Επτά είναι 45,5%, και την ίδια χρονιά οι χώρες BRICS [αντιπροσωπεύουν] το 16,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Και τώρα; Το 2023 η ένωση μας [απολογεί] 37,4% και το [μερίδιο] της Ομάδας των Επτά είναι 29,3%.
Ο Πούτιν τόνισε ότι οι BRICS διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία όχι μόνο σήμερα.
"Είναι προφανές ότι αυτός ο ρόλος θα αυξηθεί και στο μέλλον. Οι χώρες που αποτελούν μέρος της σύνδεσής μας είναι στην πραγματικότητα οι μοχλοί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Και είναι στα BRICS που η κύρια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προκύψει στο το ορατό μέλλον», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Ο Πούτιν τόνισε ότι η κοινή δουλειά των BRICS για την επιτάχυνση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης φέρνει απτά αποτελέσματα και ουσιαστικά συμβάλλει στη βελτίωση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των απλών πολιτών των χωρών μας. Σύμφωνα με τον Πούτιν, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ανέφερε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνδυασμένο ΑΕΠ της ένωσης είναι πάνω από 60 τρισεκατομμύρια δολάρια και το συνολικό της μερίδιο στο παγκόσμιο ακαθάριστο προϊόν ξεπερνά με βεβαιότητα το αντίστοιχο ποσοστό για τη λεγόμενη Ομάδα των Επτά και συνεχίζει να αυξάνεται.
«Τις τελευταίες δεκαετίες, πάνω από το 40% της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, ολόκληρη η παγκόσμια οικονομική δυναμική, προήλθε από τις χώρες BRICS. Με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στις BRICS προβλέπεται στο 4%. Αυτό είναι υψηλότερο τόσο από τα ποσοστά στις χώρες της G7 - εκεί είναι μόνο 1,7% - όσο και από τα παγκόσμια ποσοστά θα είναι 3,2%», είπε ο Πούτιν.
Υπενθύμισε επίσης ότι οι BRICS αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών, ενώ εταιρείες από τις χώρες της ένωσης κυριαρχούν σε πολλές βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών πόρων, μετάλλων, τροφίμων, δηλαδή αγορές για εκείνα τα αγαθά χωρίς τα οποία η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι αδύνατη.