Η ξηρασία στο ιταλικό νησί της Σικελίας έχει γίνει τόσο σοβαρή, ώστε πολλοί κάτοικοι της πόλης Caltanissetta δεν έχουν τρεχούμενο νερό εδώ και δύο μήνες, με αποτέλεσμα οι μη εξουσιοδοτημένοι ιδιώτες πωλητές να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη.
Σε μια κατάσταση που θα ταίριαζε περισσότερο με μια αναπτυσσόμενη χώρα παρά με μια προηγμένη ευρωπαϊκή οικονομία, χιλιάδες κάτοικοι προμηθεύονται το νερό τους από ιδιώτες και ομάδες που το διανέμουν από αυτοδιαχειριζόμενα βυτιοφόρα σε υπερβολικές τιμές.
Μετά από τέσσερα χρόνια βροχοπτώσεων πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο, η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο για να προσπαθήσει να διαχειριστεί καλύτερα τους πόρους, μέχρι την περίοδο των βροχών του φθινοπώρου, αλλά από τότε τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, σύμφωνα με το Reuters.
Νερό με «δελτίο»
Το νερό είναι με δελτίο σε δεκάδες πόλεις της κεντρικής Σικελίας, αφήνοντας τους πολίτες να βασίζονται σε προμήθειες από βυτιοφόρα που μπορεί να κοστίζουν στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις κατά μέσο όρο 300 ευρώ το μήνα.
«Κάθε 15 ή 20 ημέρες πρέπει να καλώ φορτηγά με νερό για να γεμίσω τις δεξαμενές που έχω στο σπίτι», δήλωσε ο Alberto Micciche, ο οποίος ζει στην περιοχή Poggio Fiorito στα περίχωρα της Caltanissetta.
Το κόστος ενός φορτίου 8.000 λίτρων έχει διπλασιαστεί από ένα χρόνο πριν σε περίπου 100 ευρώ, δήλωσε ο Micciche. Στη συνέχεια, έχει το πρόσθετο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για να αντλήσει το νερό από τις δεξαμενές στην κουζίνα ή το μπάνιο του.
«Και μόνο το άνοιγμα μιας βρύσης είναι ακριβό», είπε.
Στην υπόλοιπη Caltanissetta οι αρχές εξασφαλίζουν τακτική παροχή νερού για λίγες ώρες την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τη γειτονιά.
Οι χρόνιες ελλείψεις νερού δεν είναι κάτι καινούργιο για τους Σικελούς, πολλοί από τους οποίους έχουν δεξαμενές αποθήκευσης στις στέγες τους ή στο υπέδαφος για να αντιμετωπίσουν τις περιόδους έλλειψης, αλλά αυτές αποδεικνύονται ανεπαρκείς καθώς οι ξηρασίες γίνονται πιο μακροχρόνιες και πιο σοβαρές.
«Είναι σαν να μας εκβιάζουν»
Οι επιχειρήσεις που απαιτούν συνεχή παροχή πόσιμου νερού, όπως τα εστιατόρια, είναι εξοργισμένες, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά και οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη.
«Πολλοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων γνωρίζουν ότι έχουμε πρόβλημα και εκμεταλλεύονται την κατάσταση, είναι σαν να μας εκβιάζουν», δήλωσε ο Michele Tornatore, ιδιοκτήτης εστιατορίου.
«Αν τα βυτιοφόρα μπορούν να φέρουν νερό, τότε γιατί δεν υπάρχει νερό;» είπε.
Επισήμως, το νερό θεωρείται δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να πωλείται από ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να έχουν ιδιωτικές γεωτρήσεις αυστηρά για προσωπική χρήση.
Μόνο εξουσιοδοτημένα ιδιωτικά βυτιοφόρα μπορούν να διανέμουν νερό που έχουν αντλήσει από δημόσιες πηγές, χρεώνοντας ένα τέλος μεταφοράς. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι ένα τιμολόγιο στην τοπική επίσημη εταιρεία ύδρευσης.
Ωστόσο, οι κανόνες παραβιάζονται συστηματικά, με πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Πολλά βυτιοφόρα δεν είναι εγγεγραμμένα και λειτουργούν χωρίς εποπτεία ή ρύθμιση, παραδίδοντας νερό από ανεξέλεγκτες πηγές και αβέβαιης ποιότητας.
Πηγή: cnn.gr