Πως η Ρωσία στρατολογεί άτομα για την Ουκρανία;

 
ρωσια

Πηγή Φωτογραφίας: Peter Kovalev / TASS

Ενημερώθηκε: 21/05/24 - 17:44

Η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει να στηρίζεται σε διάφορες τακτικές εξαναγκασμού για να ενισχύσει το στρατιωτικό δυναμικό της στην Ουκρανία, λένε οι ειδικοί, μια στρατηγική που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην εξασφάλιση συνεχούς τροφοδοσίας με νεοσύλλεκτους στις γραμμές του μετώπου τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ρωσικός στρατός πιέζει να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη αυτόν τον μήνα, καθώς το Κίεβο περιμένει να έρθει το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, αλλά και επιπλέον δυτική βοήθεια.

Όταν η Ρωσία ανακοίνωσε "μερική" κινητοποίηση εφέδρων το φθινόπωρο του 2022, αυτό προκάλεσε διαμαρτυρίες και μαζική έξοδο ανδρών που είχαν δικαίωμα στράτευσης.

Στην πραγματικότητα, αν και το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι είχε καλύψει τη δηλωθείσα ποσόστωσή του στην κινητοποίηση του φθινοπώρου 2022, η ίδια η διαδικασία κινητοποίησης "δεν έχει τελειώσει ποτέ"

"Αν ορίσουμε την κινητοποίηση αυστηρά σύμφωνα με τον νόμο, τότε σημαίνει επιστράτευση των πολιτών που είναι καταγεγραμμένοι σε εφεδρεία για στρατιωτική θητεία. Αλλά με μια ευρύτερη έννοια, η κινητοποίηση είναι… απλά η στρατολόγηση [στρατιωτών] για την πρώτη γραμμή", υπογραμμίζουν οι Moscow Times

Όταν το Κρεμλίνο ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη "μερική" κινητοποίηση του Σεπτεμβρίου 2022, "[οι αξιωματούχοι] δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες και πήγαν με το κεφάλι μπροστά", σύμφωνα με τους Moscow Times.

"Τώρα, αφού αντιμετώπισαν τις δημόσιες αντιδράσεις, την αντίσταση και τη δυσαρέσκεια, [οι αρχές] ενεργούν με πιο επιδέξιο και υπολογισμένο τρόπο, στέλνοντας στην πρώτη γραμμή εκείνους που το θέλουν και εκείνους που δεν μπορούν να αρνηθούν".

Κατά τους πρώτους μήνες της "μερικής" κινητοποίησης, το Υπουργείο Άμυνας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη στρατολόγηση καταδίκων - στους οποίους υποσχέθηκε χάρη και υψηλούς μισθούς σε αντάλλαγμα για την υπηρεσία τους - και στην εξαπάτηση πρώην μεταναστών εργατών που απέκτησαν πρόσφατα τη ρωσική υπηκοότητα για να υπογράψουν στρατιωτικά συμβόλαια.

Έκτοτε, το υπουργείο Άμυνας έχει βάλει στο στόχαστρό του άνδρες που υποβάλλονται στην υποχρεωτική στρατιωτική τους εκπαίδευση, παρόλο που η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει την αποστολή αυτών των κληρωτών σε εμπόλεμες ζώνες.

Στρατολογούνται μετά από μισό χρόνο υπηρεσίας, όταν έχουν ήδη κάποιες βασικές δεξιότητες.

Πολλοί από αυτούς τους στρατεύσιμους δελεάζονται να καταταγούν με υψηλούς μισθούς και κοινωνικές παροχές. Άλλοι υφίστανται σωματική βία και εκφοβισμό. Οι τακτικές δελεασμού των ανδρών για να υπογράψουν συμβόλαιο αλλάζουν συνεχώς.

Οι Ρώσοι εθελοντές στρατιωτικοί υπόσχονται μηνιαίο μισθό άνω των 200.000 ρουβλίων (2.100 δολάρια) κατά την κατάταξή τους, τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Για πολλούς άνδρες -ιδιαίτερα για εκείνους που προέρχονται από οικονομικά μειονεκτικές περιοχές- αυτά τα χρηματικά ποσά και τα πακέτα κοινωνικών παροχών είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να πάνε στον πόλεμο.

"Προς το παρόν, υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία που είναι έτοιμοι να πάνε [στον πόλεμο] για τα χρήματα. Ο αριθμός τους μειώνεται, αλλά υπάρχουν", δηλώνουν στους Moscow Times. "Όσο υπάρχουν, δεν υπάρχει ανάγκη για ευρεία κινητοποίηση".

Όμως οι εθελοντές στρατιωτικοί που σταθμεύουν στην πρώτη γραμμή και όσοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους λόγω τραυματισμού λόγω μάχης συχνά παραπονιούνται ότι δεν έχουν λάβει τις χρηματικές ανταμοιβές που τους είχαν υποσχεθεί.

Ορισμένοι στρατιωτικοί εθελοντές και κινητοποιημένοι άνδρες από τη ρωσική Άπω Ανατολή δήλωσαν ότι έλαβαν μόνο περίπου το 5% των πληρωμών που είχαν υποσχεθεί αυτόν τον μήνα.

Οι άνδρες που διστάζουν να καταταγούν από φόβο μήπως πεθάνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου εξαπατώνται με υποσχέσεις ότι θα διατηρήσουν τα πολιτικά τους επαγγέλματα ενώ εργάζονται για το υπουργείο Άμυνας.

"Η τυπική ιστορία πηγαίνει: Υπάρχει ένας άνδρας που εργάζεται ως μάγειρας σε εστιατόριο… και ένας γνωστός του λέει ότι μπορεί να πάει και να υπηρετήσει ως μάγειρας στον στρατό αντ' αυτού, όπου θα λάβει έναν καλό μισθό… και όλα τα προνόμια που λαμβάνουν οι στρατιώτες στη μάχη", αναφέρεται στους Moscow Times.

"Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι δελεάστηκαν μόνο άνθρωποι με δουλειές της εργατικής τάξης, όπως ένας μάγειρας ή ένας οδηγός τρακτέρ. Είχαμε επίσης την περίπτωση ενός δημοσιογράφου στον οποίο υποσχέθηκαν εργασία στην υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας [αλλά αναπτύχθηκε για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία]", προσθέτουν

Στις περιφέρειες της χώρας πέραν της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, οι περιφερειακοί αξιωματούχοι στοχεύουν σε άνδρες από μειονεκτούντα περιβάλλοντα, σε οφειλέτες και σε όσους έχουν ιστορικό πλημμεληματικών αδικημάτων, απειλώντας τους με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης με κατασκευασμένες κατηγορίες - και όλα αυτά σε μια προσπάθεια να εκπληρώσουν τις περιφερειακές ποσοστώσεις που επιβάλλει το Κρεμλίνο για τη στρατολόγηση στρατιωτικών εθελοντών.

Ενώ ο πόλεμος έχει ξεθωριάσει στο παρασκήνιο της ζωής πολλών Ρώσων, οι άνδρες συχνά κατατάσσονται στο στρατό από παρόρμηση που τροφοδοτείται από την έκθεση στην προπαγάνδα - η οποία χαρακτηρίζει τη στρατιωτική θητεία ως "πραγματική ανδρική δουλειά" - ή απλώς από την επιθυμία να ξεφύγουν από τα προσωπικά τους προβλήματα.

"Υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που αποφασίζουν να υπογράψουν το συμβόλαιο από μια στιγμιαία παρόρμηση και στη συνέχεια αλλάζουν γνώμη. Ένας άντρας μπορεί να τσακωθεί με τη γυναίκα του και να πάει [να υπογράψει συμβόλαιο] για να την εκνευρίσει ή να μεθύσει και να υπογράψει το συμβόλαιο υπό την επήρεια αλκοόλ", συμπληρώνουν στους Moscow Times

Πληροφορίες από: Moscow Times

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Tags