Η Πολωνία είναι κάτι «περισσότερο από αποφασισμένη» να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία ανεξάρτητα από το εάν άλλες χώρες συμμετάσχουν ή όχι στο σχέδιο, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας.
«Σίγουρα, θα στείλουμε αυτά τα τανκς», είπε ο Ζμπίγκνιου Ράου στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απάντηση αυτή από τον Πολωνό υπουργός Εξωτερικών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση νωρίτερα σήμερα του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος είπε ότι «προϋπόθεση» για την Πολωνία είναι η συμφωνία με ένα «μικρό συνασπισμό» κρατών που είναι πρόθυμα να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία.
Ο Ράου δήλωσε τη Δευτέρα ότι «μένει να καθοριστεί» εάν άλλες χώρες θα συμμετάσχουν με την Πολωνία για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και ότι «υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη».
Ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών αν η Πολωνία θα ζητούσε άδεια, ο Ράου είπε «θα το κάνουμε, σίγουρα».
Όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη του για την προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Οι γερμανικές αντιδράσεις θα μπορούσαν να είναι πιο αποφασιστικές και πιο δυναμικές».
«Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο»
Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία στείλει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση LCI.
Τη Δευτέρα, πριν από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Μπάερμποκ έκανε περαιτέρω σχόλια, λέγοντας: «Είναι σημαντικό να κάνουμε ως διεθνής κοινότητα ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία, ώστε η Ουκρανία να κερδίσει και να κερδίσει το δικαίωμα να ζήσει ξανά σε ειρήνη και ελευθερία».
Αυξάνονται οι πιέσεις στη Γερμανία
Έντονες διπλωματικές πιέσεις ασκούνται στο Βερολίνο για να στείλει τα άρματα μάχης του ή τουλάχιστον να επιτρέψει στις χώρες που τα αγόρασαν από τη Γερμανία να τα επανεξάγουν. Ως παραγωγός των αρμάτων Leopard, το Βερολίνο έχει δικαίωμα βέτο στη μεταφορά τους.
Σε μια ειδική διεθνή σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, το Βερολίνο αρνήθηκε πεισματικά να λάβει απόφαση για το αν θα δώσει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη απογοήτευση του Κιέβου και των συμμάχων του.
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, επέκρινε την αποτυχία της Γερμανίας να προμηθεύσει το υλικό στην Ουκρανία.
«Η στάση της Γερμανίας είναι απαράδεκτη. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου. Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Οι ρωσικές βόμβες προκαλούν χάος στις ουκρανικές πόλεις. Επιτίθενται σε πολιτικούς στόχους, γυναίκες και παιδιά δολοφονούνται».
Συνέχισε: «Προσπαθώ να σταθμίζω τα λόγια μου, αλλά θα το πω ευθέως: Η Ουκρανία και η Ευρώπη θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο - με ή χωρίς τη Γερμανία».
Στο Κίεβο και στις ΗΠΑ ήλπιζαν ότι η Γερμανία θα επέτρεπε την επανεξαγωγή Leopard που ανήκουν σε χώρες όπως η Πολωνία και η Φινλανδία. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι παρά τις αυξημένες προσδοκίες, «δεν μπορούμε ακόμη να πούμε πότε θα ληφθεί απόφαση και ποια θα είναι η απόφαση, όσον αφορά τα Leopard».
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι αναμένει σύντομα μια απόφαση σχετικά με την παράδοση των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Μιλώντας σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ARD την Κυριακή, ο Πιστόριους δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει μια βιαστική απόφαση επειδή η κυβέρνηση έχει πολλούς παράγοντες να εξετάσει, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών στο εσωτερικό της χώρας για την ασφάλεια του γερμανικού πληθυσμού.
Σε κοινή δήλωσή τους το Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας είχαν επίσης καλέσει τη Γερμανία «να παράσχει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία τώρα».