Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διερευνήσει την ιδέα της δημιουργίας μιας "τράπεζας επανεξοπλισμού" για να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.
Η Πολωνία φιλοξενεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και έχει θέσει την ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας της.
Εκτιμάται ότι το μπλοκ πρέπει να επενδύσει επιπλέον 500 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία για να αυξήσει τη στρατιωτική παραγωγή και να καλύψει τις αμυντικές του ανάγκες, οι οποίες μεταβλήθηκαν δραματικά μετά την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.
"Αυτό είναι το θέμα με την άμυνα. Δημιουργείς τις αμυντικές σου ικανότητες ενάντια (σε αυτό) που δεν επιθυμείς να συμβεί ούτως ή άλλως. Είναι σαν να προετοιμάζεσαι για μια πανδημία. Είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο", δήλωσε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε ομαδική συνέντευξη που παρακολούθησε το Euronews.
"Το τεστ για το αν είμαστε σοβαροί είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό: ακολουθήστε τα χρήματα. Διότι η άμυνα είναι πραγματικά ακριβή, όπως γνωρίζετε. Και αν δεν ξοδέψετε πραγματικά χρήματα δεν θα συμβεί", συνέχισε. "Τότε πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας ένα απλό ερώτημα: από πού προέρχονται τα χρήματα;".
Σύμφωνα με τον Σικόρσκι , οι επιλογές που θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι θα πρέπει να περιλαμβάνουν: Αύξηση των συνεισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ, ανακατανομή των μη δαπανηθέντων κονδυλίων της ΕΕ και έκδοση συλλογικού χρέους, μια επιλογή που κερδίζει έδαφος, αλλά στην οποία εξακολουθούν να αντιτίθενται η Γερμανία και η Ολλανδία.
Κληθείς να αναπτύξει την ιδέα, ο Σικόρσκι δήλωσε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να ακολουθήσει το πρότυπο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η οποία ιδρύθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου για να προωθήσει την ανάπτυξη των πρώην κομμουνιστικών χωρών.
Η ΕΤΑΑ είναι μια διεθνής πρωτοβουλία και εδρεύει στο Λονδίνο. Πέρυσι, η ΕΤΑΑ επένδυσε 16,6 δισ. ευρώ και κινητοποίησε 26,7 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο.
Ούτε η ΕΤΑΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιτρέπεται να χρηματοδοτούν έργα που είναι αποκλειστικά στρατιωτικά, γεγονός που οδηγεί σε εκκλήσεις για μεταρρύθμιση.
"Τώρα που αποφασίσαμε ότι όντως πρέπει να επανεξοπλιστούμε, και ελπίζω ότι υπάρχει συναίνεση σε αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κάπως παρόμοιο ίδρυμα για να καλύψουμε αυτό το κενό. Και αυτό το επιχείρημα με πείθει", δήλωσε ο Σικόρσκι στους δημοσιογράφους.
"Το πρόσθετο πλεονέκτημα θα ήταν ότι θα μπορούσε να ανοίξει όχι μόνο για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και για άλλες ομοϊδεάτισσες χώρες, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία", πρόσθεσε.
Η συμμετοχή στην τράπεζα θα είναι "εθελοντική", διευκρίνισε ο υπουργός, καθώς ορισμένα κράτη μέλη (Ιρλανδία, Μάλτα και Αυστρία) είναι ουδέτερα.
Εκτός από τη διερεύνηση της δυνατότητας μιας τράπεζας επανεξοπλισμού, ο Σικόρσκι κάλεσε τις Βρυξέλλες να εργαστούν για την πλήρη δήμευση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τα οποία παρέλυσαν κατά την έναρξη του πολέμου και η αξία τους ανέρχεται σε 210 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.
Η πλειονότητά τους φυλάσσεται στο Euroclear, ένα κεντρικό αποθετήριο τίτλων (CSD) στο Βέλγιο.
Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισάγει μόνο σχέδια για τη μόχλευση των έκτακτων εσόδων που παράγονται από τα περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη ενός δανείου για την Ουκρανία. Η επιλογή της δήμευσης δεν έχει τεθεί στο τραπέζι, διότι παραμένει νομικά επιβαρυμένη, καθώς τα χρήματα αποτελούν κυρίαρχο περιουσιακό στοιχείο της Ρωσίας και, ως εκ τούτου, προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.
Η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας επιθυμούν να σπάσουν το ταμπού και να προωθήσουν τη συζήτηση γύρω από τη δήμευση. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΕ.
"Τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να πάνε στην Ουκρανία για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκάλεσε η Ρωσία", δήλωσε ο Σικόρσκι . "Εάν δεν ενεργοποιήσετε μία από αυτές τις πηγές κεφαλαίων, αυτό (η ενίσχυση της άμυνας) δεν θα συμβεί. Και αν δεν συμβεί, τότε θα πρέπει να ελπίζετε για το καλύτερο. Αλλά το κάνουμε αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό".
Πηγή: euronews.gr