Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδεχόμενη ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα κυριαρχίας για την πρώην σοβιετική δημοκρατία, αλλά ανέφερε ότι πολλοί Μολδαβοί επίσης επιθυμούν δεσμούς με τη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προέβη σε δηλώσεις, αφότου η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου -η οποία επιδιώκει να βγάλει τη χώρα της από την τροχιά της Μόσχας- υπέγραψε ένα διάταγμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ , οι οποίες επίσημα θα ξεκινήσουν στις 25 Ιουνίου.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Μολδαβία και την Ουκρανία. Συνήθως οι διαπραγματεύσεις αυτές διαρκούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν.
«…Αυτή δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία, είναι θέμα κυριαρχίας για κάθε κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας» δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τυς δημοσιογράφους για το ζήτημα αυτό.
Ωστόσο είπε ότι η Μολδαβία έχει τις ευκαιρίες να αναπτυχθεί προς άλλες κατευθύνσεις την ίδια στιγμή και κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι λαθεμένα αποκλείει παρόμοιες προοπτικές
«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, και ότι τα μελλοντικά συμφέροντα της χώρας δεν μπορούν να συνδεόνται μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με παρόμοιου είδους υποσχόμενες αγορές όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως επίσης και με τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στην επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», είπε ο Πεσκόφ.
Η Μολδαβία είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, στην οποία η πλειοψηφία του πληθυσμού ομιλεί την ρουμανική γλώσσα και μια σημαντική μειοψηφία ομιλεί την ρωσική γλώσσα, ενώ η πολιτική της ταλαντεύεται μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορωσικών κομμάτων εδώ και δεκαετίες.
Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στην Υπερδνειστερία, μια φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή που αποσχίστηκε από την Μολδαβία σε έναν σύντομο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.