Η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο με πρωτοφανή ρυθμό το 2025, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια που το Κρεμλίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία, επισημαίνει το Politico σε ανάλυσή του.
Όπως σημειώνεται, αυτό έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η λήξη μιας σημαντικής συμφωνίας διαμετακόμισης δημιούργησε ελπίδες ότι η ήπειρος μπορεί να «σπάσει» την εξάρτησή της από τη Μόσχα.
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την εταιρεία πληροφοριών εμπορευμάτων Kpler και αναλύθηκαν από το POLITICO αποκαλύπτουν, μάλιστα, ότι μόνο τις πρώτες 15 ημέρες του 2025, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήγαγαν 837.300 μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Πρόκειται για ένα υψηλό ρεκόρ, σε σχέση με τους 760.100 τόνους που εισήχθησαν κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι τα δυτικά έθνη δεν κάνουν αρκετά για να συμπιέσουν τα ρωσικά κεφάλαια, ενώ ο πόλεμος της Μόσχας εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο του.
Τι ακριβώς συμβαίνει
Οι συγκεκριμένοι αριθμοί έρχονται, σύμφωνα πάντα με το Politico, μετά τη συμφωνία – ορόσημο που επιτρέπει στη Ρωσία να διοχετεύει φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία και έληξε την 1η Ιανουαρίου, με το Κίεβο να δηλώνει ότι δεν θα διαπραγματευτεί παράταση.
Αυτό άσκησε μεγαλύτερη πίεση στις χώρες να αγοράζουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο παραδίδεται με δεξαμενόπλοια από ρωσικά λιμάνια.
Μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων η Σλοβακία και η Ουγγαρία, εξαρτώνται από τη διαδρομή της Ουκρανίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό και πίεζαν για την ανανέωση της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι θα έπρεπε να πληρώσουν ακριβότερο LNG, εφόσον αυτή έληγε.
Ο φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο υποσχέθηκε μάλιστα να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία και να παύσει τη στήριξη προς τους πρόσφυγες, εάν το Κίεβο δεν υποχωρήσει και δεν επιτρέψει την επανάληψη της διαμετακόμισης.
Αλλά η παύση αυτή δεν έχει περιορίσει το ευρύτερο ενδιαφέρον της Ευρώπης για ρωσικό αέριο.
«Υπήρξε μια ψυχρή περίοδος από το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, οπότε και η παραγωγή αιολικής ενέργειας δεν ήταν στο υψηλότερο επίπεδό της. Επομένως, υπάρχει διάθεση να συνεχίσουν να εισρέουν αυτές οι ποσότητες» αναφερει σχετικά η Charles Costerousse, ανώτερη αναλύτρια για το LNG στην Kpler.
Η ίδια προσθέτει ότι το 95 – 96% του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου που φτάνει στην Ευρώπη προέρχεται από το εργοστάσιο Yamal, μια τεράστια εγκατάσταση στην βόρεια Σιβηρία.
«Η πλειονότητα αυτών των ποσοτήτων αφορά σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια (…)» είπε ακόμα.
Πηγή: Politico.eu