Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη σήμερα ομόφωνα κατά του TikTok στην προσφυγή της κινεζικής μητρικής εταιρείας ByteDance κατά του ομοσπονδιακού νόμου για την υποχρεωτική πώληση της δημοφιλούς εφαρμογής σύντομων βίντεο ή την απαγόρευσή της στις ΗΠΑ, με το μέλλον της εφαρμογής στις ΗΠΑ να παραμένει θολό, δύο μέρες πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου και τρεις μέρες πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εννέα δικαστές του Δικαστηρίου έκριναν ότι η νομοθεσία δεν παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία εγγυάται την ελευθερία του λόγου, που ήταν και η υπερασπιστική γραμμή της ByteDance στην προσφυγή της κατά του νόμου.
Ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο με ευρεία δικομματική πλειοψηφία στο Κογκρέσο και υπεγράφη από τον απερχόμενο Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση, μετά την ταχύτατη δικαστική εξέταση της υπόθεσης, με τις ακροάσεις των μερών να γίνονται στις 10 Ιανουαρίου, μόλις εννέα ημέρες πριν από την προθεσμία που ορίζει ο νόμος. Η υπόθεση δικαστικά ενέπλεκε ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε Αμερικανούς, ορισμένοι από τους οποίους βιοπορίζονται μέσω της εφαρμογής. Η κατηγορία της αμερικανικής πλευράς κατά του TikTok και της μητρικής ByteDance είναι ότι επιτρέπουν στο Πεκίνο να συγκεντρώνει τα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής και να τους κατασκοπεύει, κάτι που διαψεύδει η Κίνα.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης της απερχόμενης κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας θα γίνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. «Αυτή η νομοθεσία έχει στόχο τη διακοπή των δεσμών του TikTok με την κινέζικη κυβέρνηση, κατά τρόπο συνάδοντα προς το Σύνταγμα. Η επόμενη φάση επίτευξης αυτού του στόχου – η εφαρμογή και η διασφάλιση της τήρησης του νόμου μετά την έναρξη ισχύος του στις 19 Ιανουαρίου – είναι μια διαδικασία που θα γίνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου», τόνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
«Το TikTok πρέπει να παραμείνει διαθέσιμο στους Αμερικανούς, αλλά απλά υπό αμερικανική ιδιοκτησία ή άλλη ιδιοκτησία που απαντά στις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια που εντόπισε το Κογκρέσο κατά την κατάρτιση αυτού του νόμου», τόνισε η απερχόμενη αμερικανική προεδρία. «Δεδομένης της χρονικής στιγμής, αυτή η κυβέρνηση (σ.σ. του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν) αναγνωρίζει ότι ενέργειες για την εφαρμογή του νόμου πρέπει απλώς να βαρύνουν την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί χρόνο για να αποφασίσει ως πρόεδρος για τις κινήσεις του στο θέμα. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη και όλοι πρέπει να την τηρήσουν. Η απόφασή μου για το TikTok θα ληφθεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αλλά χρειάζομαι χρόνο να εξετάσω την κατάσταση», δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. «Τελικά, εξαρτάται από εμένα, οπότε θα δείτε τι θα κάνω», είπε σε συνέντευξή του στο CNN, αναφερόμενος στο θέμα, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια βήματα θα ακολουθήσει.
Χθες, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα κρατήσει «ζωντανό» το TikTok στη χώρα, εφόσον υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία.
Το ζήτημα της τύχης του TikTok ήταν μεταξύ μιας ευρείας γκάμα θεμάτων που αναφέρθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο επερχόμενος πρόεδρος με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν να βρουν έναν Αμερικανό αγοραστή του TikTok.
Ανάμεσα στους πολλούς επιχειρηματίες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του TikTok στις ΗΠΑ, ο Φρανκ ΜακΚορτ δήλωσε μετά την έκδοση της σημερινής απόφασης, ότι είναι σε θέση να παρουσιάσει στον Τραμπ μια πρόταση για τη συνέχιση λειτουργίας της εφαρμογής υπό αμερικανικό έλεγχο και ιδιοκτησία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua, dpa, Anadolu