Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εξετάσει τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «για τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα» της Ρωσίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε χθες.
«Αυτό το κακό (...) πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.
«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (...). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.
«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».
Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους» προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.
Οι ΗΠΑ αποκλείουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων
Στο μεταξύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τις εκκλήσεις να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
«Ο πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.
«Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή» του μέτρου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.
«Θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της», πράγμα που θα σήμαινε «απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση, και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ