Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα τιμωρήσουν την Τουρκία για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Στόχος των κυρώσεων είναι η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανία της Τουρκίας (SSB) και ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ.
Το Reuters ανέφερε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στον Ντεμίρ για την αγορά των S-400, και επιβεβαιώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση τους.
Τι γνωρίζουμε για τον Ντεμίρ και τον ρόλο του στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας;
Η SSB είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη έργων άμυνας και συμμετείχε σε περισσότερα από 600 έργα μέχρι το τέλος του 2018. Ο Ντεμίρ είναι πρόεδρος της από το 2014.
Ο Ντεμίρ είναι καθηγητής, κάτοχος πτυχίου από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, έχει Μάστερ στην Εφαρμοσμένη Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν καθώς και στην Αεροναυτική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Purdue και διδακτορικό στη Μηχανολογία από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Από το 1992-2003 εργάστηκε σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα στη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά προτού διοριστεί Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Turkish Airlines. Εκεί ανέβηκε γρήγορα τις βαθμίδες και έγινε αντιπρόεδρος το 2005 και ένα χρόνο μετά ανέλαβε την θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Turkish Technic (μονάδα συντήρησης και επισκευών της TA).
Η SSB αναδιοργανωθηκε το 2018 και έκτοτε ελέγχεται άμεσα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας δια της Προεδρίας (Υφυπουργείου) Αμυντικής Βιομηχανίας. Ο στόχος της αναδιοργάνωσης ήταν η ανάπτυξη μιας σύγχρονης αμυντικής βιομηχανίας και δημιουργία νέων όπλων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο Ντεμίρ εμφανίζεται περισσότερο ως ακαδημαϊκός και επιχειρηματίας παρά πολιτική προσωπικότητα. Η στόχευσή του μοιάζει πιο πολύ ως μια συμβολική προειδοποίηση από τις ΗΠΑ, παρά ως μια ουσιαστική τιμωρία προς την Τουρκία.
Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία αγόρασε ρωσικούς πυραύλους S-400 μόνο αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να πουλήσουν στην Τουρκία το σύστημα πυραύλων Patriot. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε πέρσι ο Ντόναλντ όταν δεχόταν πιέσεις για να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «ασεβείς για έναν πολύ σημαντικό εταίρο του ΝΑΤΟ».
Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Ντεμίρ έγραψε στο Twitter ότι οι κυρώσεις δεν θα αλλάξουν τα σχέδια για μια ανεξάρτητη βιομηχανία όπλων, ανεξάρτητα από το πόσο επηρεάζουν τον ίδιο.
«Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο εξωτερικό για μένα ή το ίδρυμά μας δεν θα αλλάξει τη στάση μου ή της ομάδας μου», έγραψε ο Ντεμίρ μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, προσθέτοντας ότι:«Οι κυρώσεις δεν θα είναι με κανένα τρόπο ικανές να εμποδίσουν την τουρκική βιομηχανία».