‘Όχι ότι ανέμενα κάτι καλύτερο από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν βεβαίως η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποτυπώνει με ακρίβεια τα θέματα, τα οποία συζήτησε με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ενοχλεί πολύ όλους μας, ότι ακόμα και μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα προσωπικά και επιχειρηματικά του συμφέροντα στην Τουρκία, συνεχίζει να συνεργάζεται με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, ως να μην συνέβη τίποτα. Και να του κάνει όλα τα χατήρια. Ότι ζητήσει ο Σουλτάνος… Το παίρνει από τον κ. Τραμπ.
Είναι ανεπίτρεπτο, αλλά και μειωτικό για την Αμερικανική Προεδρία, να επιτρέπει ο Πλανητάρχης (τρομάρα του) να ορίζει την αμερικανική πολιτική ένας σχιζοφρενής ηγέτης, όπως ο Ερντογάν.
Διάβασα και ξαναδιάβασα τη λιτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία τους, αλλά δεν είδα πουθενά τις λέξεις Αγία Σοφία. Άρα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δεν έγινε συζήτηση για ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί όλο τον χριστιανικό κόσμο, και ειδικά μερικά εκατομμύρια πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μερικοί υποβάλλουν αυτή την ερώτηση: εάν διεξαγόταν συζήτηση για την Αγία Σοφία, θα το ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου;
Κατά τη γνώμη ναι, θα το συμπεριλάμβανε στην ανακοίνωση, διότι είναι και ζήτημα που αφορά τους ψηφοφόρους του κ. Τραμπ. Γιατί να το κρύψει; Εάν δε ασκούσε, ως όφειλε, και κριτική στον κ. Ερντογάν, θα κέρδιζε και πόντους στο εκλογικό παιγνίδι. Θέματα όπως αυτό της Αγίας Σοφίας, τα ψάχνει με το …φανάρι του Διογένη η προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου. Διότι ακούγονται πολύ όμορφα στα αυτιά των Χριστιανών.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, θα πιστέψω την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ότι ο κ. Τραμπ δεν μίλησε για το θέμα στο «φίλο» του, Ερντογάν. Αλλά έχω πάντα την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μας πει ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι το έθεσε στον Τούρκο Σουλτάνο, αλλά ξέχασαν να το συμπεριλάβουν στην ανακοίνωση. Ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα, θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο!
Και εδώ τίθεται ένα σοβαρό θέμα για τους ομογενείς φίλους του Αμερικανού προέδρου, ανάμεσα στους οποίους και μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, αλλά και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Ο τελευταίος είχε πρόσφατα δηλώσει ότι οι πόρτες του Λευκού Οίκου είναι ανοικτές για τον ίδιο, αλλά -μέχρι τις στιγμής- κλειστές τις βλέπω.
Και οι πλούσιοι Ελληνοαμερικανοί και ο κ. Ελπιδόφόρος, πρέπει να προσπαθήσουν να συναντήσουν τον κ. Τραμπ. Αν δεν μπορούν, αν δεν είναι ικανοί, ας σταματήσουν τις δηλώσεις διότι οι ομογενείς και οι πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν τρώνε άλλο κουτόχορτο.
Γνώριζαν τις προθέσεις του Ερντογάν. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι κάνει πράξεις ότι λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Έπρεπε να δραστηριοποιηθούν αμέσως και να έχουν ήδη επισκεφθεί το Λευκό Οίκο. Δύο-τρεις ομογενείς επιχειρηματίες είναι και στενοί φίλοι του κ. Τραμπ. Τους καλεί στο ξενοδοχείο του στο Νιου Τζέρσεϊ. Δεν έχουν καμία δικαιολογία.
Αναφορικά με την Αγία Σοφία, η αμερικανική θέση -μετά την απαράδεκτη μετατροπή της σε τζαμί- είναι τουλάχιστον υποτονική σε σχέση με την αρχική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Ο κ. Πομπέο είχε καλέσει με έντονο τρόπο την τουρκική κυβέρνηση, να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Φυσικά ο Ερντογάν δεν τον άκουσε, τον αγνόησε και του ζήτησε να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.
Αλλά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την τουρκική απόφαση, και η απουσία αντίδρασης από τον πρόεδρο Τραμπ, προκαλούν μεγάλη απογοήτευση.
Πιστεύω έφτασε η στιγμή κατά την οποία οι Ελληνοαμερικανοί οπαδοί του κ. Τραμπ πρέπει να προβληματιστούν και να αφήσουν τα μασκαραλίκια. Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό. Το θέμα είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ο κ. Τραμπ, δυστυχώς, προωθεί με αδιάντροπο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα. Και τα δικά του βέβαια…
Στη διάρκεια ενημέρωσης την Τετάρτη, από τον κ. Πομπέο, υποβλήθηκε ερώτηση, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Είναι κατώτερη των περιστάσεων η απάντησή του και υποτίθεται ότι είναι μία κυβέρνηση αυτή του κ. Τραμπ, που παλεύει για τις θρησκευτικές ελευθερίες και μάλιστα εκδίδει και ανακοινώσεις και κομπάζει για την αποτελεσματικότητά της.
Είπε μόνο: «Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο πάνω σε αυτό».
Και μία τελευταία παρατήρηση: Έγινε συζήτηση για τη Λιβύη μεταξύ του κ. Τραμπ και του Ερντογάν, και για άλλα περιφερειακά θέματα. Εικάζω ότι έκαναν μία συνολική κουβέντα για την ανατολική Μεσόγειο, η οποία κυριαρχείται από πολιτική τρικυμία λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη θέση για επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων, άρα όχι με πόλεμο.
Όμως, διπλωμάτες με τους οποίους μίλησα εκφράζουν φόβους ότι ο κ. Τραμπ μπορεί να συναίνεσε σε όσα του ανέφερε ο Ερντογάν για τη Λιβύη, ειδικά για το θέμα της Σύρτης. Όπως ακριβώς έπραξε τον περασμένο Οκτώβρη για το θέμα της Συρίας και των Κούρδων.
Θα φανεί τις επόμενες ημέρες…