Πέθανε σε ηλικία 40 ετών ο πρώτος από την ομάδα του Charlie Hebdo που πυροβολήθηκε από τους τρομοκράτες - Eρευνάτε αν αυτοκτόνησε

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 19/10/24 - 17:47

Έζησε τον εφιάλτη των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015 στο Παρίσι και βγήκε ζωντανός. Ήταν από τους πρώτους που τραυματίστηκε από τα πυρά των τρομοκρατών αδερφών Κουασί που εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo. 

Κατάφερε να επιζήσει από την αιματηρή επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών, τα τραύματά του επουλώθηκαν όχι όμως και οι πληγές στην ψυχή του.

Ο Σιμόν Φιεσί άφησε την Πέμπτη την τελευταία του πνοή του σε ηλικία 40 ετών, σύμφωνα με τους οικείους του, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Παντρεμένος με Αυστραλέζα και πατέρας ενός παιδιού, o πρώην Webmaster του σατιρικού περιοδικού, ήταν το πρώτο μέλος της συντακτικής ομάδας του Charlie Hebdo που δέχθηκε πυρά από τους αδερφούς Κουασί στις 7 Ιανουαρίου του 2015.

Επέζησε αλλά έμεινε για όλη του ζωή ανάπηρος , όπως έλεγε με σεμνότητα και χιούμορ. Μια σφαίρα από Καλάσνικοφ τον χτύπησε στη σπονδυλική στήλη αλλάζοντας για πάντα τη ζωή του.

Ύστερα από εννέα χρόνια, όπως λένε οι συγγενείς του, η σορός του Φιεσύ εντοπίστηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπως ανέφεραν τα συγγενικά του πρόσωπα.

Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαιώνει στην εφημερίδα «Le Figaro» ότι ξεκίνησε έρευνα για να εντοπιστούν τα αίτια του θανάτου του, μετά τον εντοπισμό της σορού του.

Αν και έχει γίνει νεκροψία, τα ευρήματά της δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία του θανάτου του Σιμόν Φιεσύ. Οι έρευνες συνεχίζονται», προσθέτει η εισαγγελία.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, η σορός του βρέθηκε την Πέμπτη σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παρίσι.

«Σε αντίθεση με ότι ανακοινώθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο υπέρ μιας αυτοκτονίας σε αυτό το στάδιο των ερευνών για το λόγο αυτό τα αίτια του θανάτου του παραμένουν ακόμη άγνωστα », υπογράμμισε από την πλευρά της η Εισαγγελέας Νταταλί Σενίκ, καλώντας «όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν από το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας».

Ο Σιμόν Φιεσύ εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo το 2012.

Κατέθεσε σε πολλές περιπτώσεις τα όσα βίωσε στις 7 Ιανουαρίου του 2015, κυρίως κατά τη διάρκεια της δίκης το 2020, κατά την οποία μάγεψε τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες με τη σεμνότητα και την αίσθηση του χιούμορ του αναφερόμενος στον προσωπικό του γολγοθά.

Όταν οι αδελφοί Κουασί εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, ο Φιεσύ δήλωσε ότι έκλεισε τα μάτια του πέφτοντας στο έδαφος, πιστεύοντας ότι αυτή η αντανακλαστική κίνηση «ίσως του έσωζε τη ζωή».

«Θυμάμαι την πόρτα να ανοίγει βίαια, μια έκρηξη. Θυμάμαι ότι ....άκουσα «Αλαχού Ακμπάρ (Ο Θεός είναι μεγάλος), στα αραβικά και είδα τους δύο κουκουλοφόρους να περνούν δίπλα μου, κατέθεσε στη δίκη, αφηγούμενος αυτά τα λεπτά φρίκης χαραγμένα για πάντα στη μνήμη του.

Το μόνο που είδε στη συνέχεια είναι το αίμα του να κυλά στο σώμα του, το νόημα αυτής της κίνησης δεν το έχει «καταλάβει στην πραγματικότητα».

«Αυτοί οι πόνοι, όπως λέει, δεν φεύγουν ποτέ».

Μετά τον τραυματισμό του στις 7 Ιανουαρίου, ο Φιεσύ νοσηλεύτηκε και τέθηκε σε τεχνητό κώμα ξυπνώντας στις 11 Ιανουαρίου.

Η πλήρης νοσηλεία του διήρκεσε συνολικά οκτώ μήνες, στη συνέχεια για αρκετά χρόνια συνέχισε να πηγαίνει καθημερινά στο νοσοκομείο.

Είχε χάσει τις κινητικές του δεξιότητες επισημαίνοντας ότι βιώνει έναν «πόνο που δεν φεύγει ποτέ».

Σε ένα συγκινητικό κείμενο που είχε γράψει στο περιοδικό, υπό τον τίτλο: «Ξυπνώντας σε σαρκοφάγο τον Ιανουάριο του 2015», εξιστορούσε την αργή του ανάρρωση με συγκινητικούς όρους.

«Επειδή δεν μπορούσα ή δεν ήθελα να πεθάνω, έπρεπε να αρχίσω να ζω ξανά», έγραφε χαρακτηριστικά.

«Έμαθα να ζω με αυτά που έχασα και με αυτά που μου έχουν απομείνει. Είναι η πιο δύσκολη χρονιά της ζωής μου, κι όμως έχω μια περίεργη νοσταλγία για το 2015 γιατί εκεί ήμουν πιο ζωντανός, ένιωσα την ευφορία ότι είμαι ζωντανός».

Πέρασε δύσκολες στιγμές από ψυχολογικής πλευράς και υπέστη επαγγελματική εξουθένωση το 2023.

«Υπάρχουν ουλές που πολλοί δεν βλέπουν πλέον αλλά που δεν επουλώνονται ποτέ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Σιμόν . Στέλνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», έγραψε σήμερα στο Twitter ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μόλις ενημερώθηκε για τον θάνατό του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ