Δέκα ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έφθασαν σήμερα στο Ελιζέ στο Παρίσι, για την κρίσιμη έκτακτη σύνοδο κορυφής με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό του, ακριβώς πριν από την έναρξη αυτής της συνάντησης, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Το σύνολο των προσκεκλημένων του Γάλλου προέδρου βρίσκεται ήδη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Φτάνοντας στο Παρίσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και ότι θα πρέπει τάχιστα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα.
Εκτός από τη Γαλλία, το παρών δίνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Δανία, η οποία θα εκπροσωπεί της χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καθώς επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, αναμένεται να εκκινήσουν την Τρίτη οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντώνται στο Παρίσι αναμένεται να συζητήσουν συγκεκριμένα σχέδια για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, της στήριξης του Κιέβου και της διαπραγματευτικής του θέσης. Επί της ουσίας, προτάσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης, χωρίς τις ΗΠΑ.
Στόχος, εξάλλου, των συνομιλιών θα είναι και η πιθανή ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά την επίτευξη εκεχειρίας, κάτι για το οποίο εκφράζουν ανοιχτά επιφυλάξεις η Πολωνία και η Γερμανία.
Στην “πρώτη γραμμή” η Βρετανία
«Πιέσεις» προς αυτή την κατεύθυνση ασκεί πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που σε σημερινό άρθρο στην Telegraph τονίζει ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να στείλει ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, εάν καταστεί αναγκαίο.
Μετά την κίνηση-σοκ της περασμένης εβδομάδας από τις ΗΠΑ να παραγκωνίσουν το Κίεβο και τους Ευρωπαίους υποστηρικτές του από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το θέμα «αφορά την Ουκρανία – αλλά και εμάς. Χρειαζόμαστε επείγουσα νοοτροπία. Χρειαζόμαστε ενίσχυση στην άμυνα. Και τα χρειαζόμαστε και τα δύο τώρα».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ επέμεινε στην ίδια γραμμή με την πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντας στους δημοσιογράφους πριν κατευθυνθεί στη γαλλική πρωτεύουσα: «Δεν πρόκειται μόνο για την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη γραμμή της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για την εθνική μας ασφάλεια».
Ο Στάρμερ πρόσθεσε: «Πρέπει να επιταχύνουμε όσον αφορά τη συλλογική μας απάντηση στην Ευρώπη . Και με αυτό, εννοώ την ικανότητα, με αυτό εννοώ να παίξουμε πλήρως τον ρόλο μας όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, εάν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία».
Ο Στάρμερ την Κυριακή επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας.
Η Σουηδία ακολούθησε το παράδειγμά της τη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός, Ulf Kristersson, είπε ότι υπάρχει «απόλυτη πιθανότητα» να συνεισφέρει στις μεταπολεμικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αν και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προχωρήσουν προτού γίνει αυτό.
Η Γερμανία, ωστόσο, είπε ότι είναι ακόμη «πρόωρο» να συζητήσει τη δέσμευση στρατευμάτων και η Πολωνία επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει να στείλει καμία από τις δυνάμεις της στην Ουκρανία για να βοηθήσει στη διασφάλιση της μεταπολεμικής ασφάλειας, αλλά θα παράσχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν και πώς ελπίζουμε να επικρατήσει ειρήνη για την Ουκρανία», είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Χόφμαν, στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Τότε θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για τις συνθήκες και πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί».
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι το θέμα έχει διευθετηθεί και η χώρα του «δεν σχεδιάζει να στείλει πολωνικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος».
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: Hellasjournal.com