Ο ιταλικός νόμος που κηρύσσει την παρένθετη μητρότητα «παγκόσμιο έγκλημα», τόσο στην Ιταλία -όπου είναι ήδη παράνομη- όσο και για τους Ιταλούς που επιδίδονται στην πρακτική αυτή όπου είναι νόμιμη στο εξωτερικό, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα(18/11), με τη δημοσίευσή του στην Gazzetta Ufficiale.
Η νέα νομοθεσία, που υποστηρίζεται σθεναρά από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, προβλέπει ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως δύο χρόνια και πρόστιμα που κυμαίνονται από 600.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η Μελόνι έχει καταγγείλει στο παρελθόν την παρένθετη μητρότητα ως «μια απάνθρωπη πρακτική που τροφοδοτεί μια διεθνή αγορά μεταμφιεσμένη σε πράξη αγάπης». Στον ίδιο τόνο μιλούν κι όσοι υποστηρίζουν τον νόμο, όπως ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, προέδρου του Forza Italia των γερουσιαστών, ο οποίος δήλωσε: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε, όπως αναμενόταν, το νόμο κατά της ντροπής της παρένθετης μητρότητας».
Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία είναι αντισυνταγματική και μη πρακτική.
Είναι «άλλος ένας αντισυνταγματικός νόμος αυτής της κυβέρνησης, καταδικασμένος να απορριφθεί από τα δικαστήρια», δήλωσε ο Ρικάρντο Μάγκι, ο Γενικός Γραμματέας του +Europa, προσθέτοντας ότι η Ιταλία θα είναι «η μόνη χώρα στον κόσμο που θα ποινικοποιεί μια πρακτική που είναι νόμιμη αλλού. Ο όρος «παγκόσμιο έγκλημα» συγκρούεται με την πραγματικότητα», τόνισε.
Η Pro Vita & Famiglia, από την άλλη, ένθερμος υποστηρικτής του νόμου, επαίνεσε την ψήφισή του.
Αποτελεί «ορόσημο για την κατάργηση της διεθνούς αγοράς παιδιών», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Αντόνιο Μπράντι, προτρέποντας την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην αρχή αυτή στις διπλωματικές σχέσεις και στα διεθνή φόρουμ, όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ.
Αντιπολίτευση και νομικές προκλήσεις
Στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέπουν την παρένθετη μητρότητα, συχνά σε μη εμπορική ή αλτρουιστική βάση. Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Νορβηγία, έχουν απαγορεύσει εντελώς την πρακτική αυτή.
Η ένωση Luca Coscioni ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσβάλει τον ιταλικό νόμο στο δικαστήριο, επικαλούμενη τις επιπτώσεις του σε τουλάχιστον 50 ζευγάρια που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν διαδικασίες παρένθετης μητρότητας.
Σε δήλωση που μοιράστηκε με το Euractiv, η ένωση χαρακτήρισε την παρένθετη μητρότητα ως «επιστημονική ευκαιρία» και καταδίκασε τη νομοθεσία ως άδικη και παράλογη.
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε όλα τα ζευγάρια που πλήττονται από αυτόν τον άδικο νόμο. Ο αγώνας τους θα είναι και δικός μας αγώνας στα δικαστήρια», ανέφεραν ο ταμίας της ένωσης, Μάρκο Καπάτο, και η γενική γραμματέας, Φιλομένα Γκάλο, στην ανακοίνωσή τους.
Σύμφωνα με την ένωση, στα ζευγάρια που επηρεάζονται από το νόμο αυτό περιλαμβάνονται ετερόφυλα ζευγάρια, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που εμποδίζουν την εγκυμοσύνη, και ζευγάρια του ίδιου φύλου που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια.
Προβλέπουν επίσης μεγάλες προκλήσεις στην εφαρμογή του νόμου.
«Πώς θα ταυτοποιήσουν οι αρχές αυτά τα ζευγάρια; Θα ερευνήσουν τα αρχεία γεννήσεων; Η παρένθετη μητρότητα ρυθμίζεται σε 66 χώρες, γεγονός που καθιστά την επιβολή του νόμου εξαιρετικά περίπλοκη, ιδίως όσον αφορά την εξασφάλιση της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας για στοιχεία», υποστήριξε η ένωση.
«Αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, η πρώτη υπόθεση μπορεί ήδη να οδηγηθεί στο δικαστήριο», πρόσθεσαν.
Πηγή:euractiv.gr