Ουκρανικό: Διπλωματικός «πυρετός» στην Ευρώπη για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας - Αύριο η συνάντηση Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Λιβάνου

 
Ουκρανικό: Διπλωματικός «πυρετός» στην Ευρώπη για την εξεύρεση ειρηνευτικής συμφωνίας - Αύριο η συνάντηση Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Λιβάνου

Πηγή Φωτογραφίας: POOL PHOTO/ΕΕ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 27/03/25 - 15:31

Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται η Ευρώπη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία. Στο Παρίσι ο Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε την πλειονότητα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ευρωπαϊκών θεσμών, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και τους επικεφαλής χωρών εκτός της Ένωσης, για να συζητήσουν τις εγγυήσεις ασφάλειας μετά τις συζητήσεις Ουάσιγκτον, Μόσχας και Κιέβου.

Όπως έγινε γνωστό από την γαλλική προεδρία πριν την σύνοδο ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στην σύνοδο πήρε μέρος και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Παρίσι όπου είχε συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Στο περιθώριο της συνόδου είχαν συναντήσεις ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ αλλά και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Γάλλο Πρόεδρο. Τα συμπεράσματα της συνόδου θα ανακοινωθούν από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η Σύνοδος του Παρισιού πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, λίγες μέρες μετά την συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μόλις μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τις διαβουλεύσεις των ΗΠΑ τόσο με τη Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία και αφορούν στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές η Σύνοδος επικεντρώνεται σε τέσσερα σημεία επιχειρησιακού χαρακτήρα:

Το πρώτο σημείο θα αφορά τη συνέχιση της άμεσης βοήθειας προς την Ουκρανία επί τη βάσει των αναγκών που η ίδια έχει προσδιορίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των χωρών που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το είδος της βοήθειας που επιθυμούν και είναι σε θέση να παράσχουν, καθώς και τις διαδικασίες με τις οποίες η βοήθεια αυτή θα υλοποιηθεί.

Το δεύτερο σημείο θα αφορά την πιθανολογούμενη κατάπαυση πυρός, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά θα πρέπει να είναι «πλήρης και επαληθεύσιμη». Καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι εν προκειμένω η αποσαφήνιση των διαθέσεων της Μόσχας και ειδικότερα εάν και κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν θα είναι μόνο «επί της αρχής», σημειώνουν εκπρόσωποι της γαλλικής διπλωματίας.

Το τρίτο σημείο θα αφορά τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, κατά τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια εκδήλωσης νέων ρωσικών επιθετικών ενεργειών. Πρόκεται για τη λεγόμενη «στρατηγική του σκαντζόχοιρου» με στόχο τη θωράκιση της Ουκρανίας. Η Βρετανία υπόσχεται επίσης συνεχή στρατιωτική βοήθεια, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να συνεχίσει να πολεμά εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν ή παραβιαστεί η εκεχειρία, ενώ ο Μακρόν ανακοίνωσε χθες ότι το Παρίσι θα προσφέρει στο Κίεβο επιπλέον στρατιωτική βοήθεια, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το τέταρτο σημείο και το πιο καίριο θα αφορά τη μελλοντική δημιουργία μίας «δύναμης εξασφάλισης» της ειρήνης η οποία θα αφορά όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Η γαλλική πλευρά θεωρεί πως η Ουάσινγκτον δεν είναι αντίθετη έναντι αυτής της προοπτικής και πως μπορεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις της με τη Μόσχα.

Μεγάλη απούσα από το τραπέζι των συνομιλιών η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δεν έχει δείξει κανένα ενθουσιασμό για τις συζητήσεις του συνασπισμού. Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, έχει απορρίψει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής δύναμης.

Η Ελλάδα παρούσα στις συνομιλίες

Η Ελλάδα είναι παρούσα στις συνομιλίες, καθώς στη σύνοδο συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε και θα έχει σημαντικές συναντήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά από το Παρίσι έναν κύκλο διεθνών επαφών, εν μέσω έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων. Για την Ουκρανία η Ελλάδα στηρίζει μια ουσιαστική συμφωνία ειρήνευσης και όχι απλώς εκεχειρίας.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη άτυπη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται και την Παρασκευή στη Γαλλική πρωτεύουσα καθώς θα συναντήσει και πάλι στο Ελιζέ τον Γάλλο Πρόεδρο, τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν. Η τετραμερής αυτή συνάντηση είναι η πρώτη αντίστοιχη των τεσσάρων χωρών και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο και θα διεξαχθεί σε μια συγκυρία στην οποία το τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται και οι περιφερειακές εξελίξεις τρέχουν.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί καθώς την Κυριακή, 30 Μαρτίου, θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ και τον Πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

Η επίσκεψη αναμένεται να επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.

Mε πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ