Ο Ζοζέπ Μπορέλ στην άτυπη συνάντηση με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στις Βρυξέλλες, προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αφήσουν την Ουκρανία, να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να χτυπήσει τη ρωσική ενδοχώρα.
«Τα όπλα που παρέχουμε στην Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλο τους το βεληνεκές. Οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν προκειμένου οι Ουκρανοί να μπορέσουν να στοχεύσουν τα σημεία από τα σημεία απ’ όπου οι Ρώσοι τους βομβαρδίζουν. Ειδάλλως τα όπλα είναι άχρηστα», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε.
Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας μία τέτοια εξέλιξη προκειμένου να πλήξουν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.
«Ένα από τα εξέχοντα θέματα της ατζέντας μας είναι η άδεια στην Ουκρανία να πλήττει νόμιμους και τονίζω το νόμιμους, στρατιωτικούς στόχους σε βάθος στην Ρωσίας. Μιλάμε κυρίως για αεροδρόμια, απ’ όπου απογειώνονται τα ρωσικά βομβαρδιστικά, στρατηγικά βομβαρδιστικά και τακτικά για να επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις, στις ουκρανικές πόλεις και υποδομές», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ωστόσο τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αίρουν τους περιορισμούς.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν επίσης ότι μία άρση θα οδηγούσε σε κλιμάκωση με την Ρωσία.
Τί αλλαγή θα έκανε για την Ουκρανία να μπορεί να πλήξει στόχους βαθύτερα στην ρωσική επικράτεια;
Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό την μορφή ανωνυμίας φέρονται να δηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεταφέρει το 90% των αεροσκαφών τους που ρίχνουν τις κατευθυνόμενες βόμβες από τον ρωσικό εναέριο χώροι μακριά από αεροδρόμια που βρίσκονται εντός των βεληνεκούς των συστημάτων Storm Shadow και ATACMS.
Αν δούμε στον χάρτη παρατηρούμε ότι σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου υπάρχουν 16 βάσεις στο βεληνεκές των ουκρανικών ATACMS στην Ρωσία. Η δεξαμενή σκέψης επιβεβαιώνει την αναδιάταξη των ρωσικών αεροσκαφών, ωστόσο επιμένει ότι αυτό δεν μειώνει την σημασία του να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους ATACMS εναντίον των εκατοντάδων στρατιωτικών στόχων, ούτε ότι είναι μικρός ο αριθμός των που οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν δικά τους συστήματα για μεγάλου βεληνεκούς κτυπήματα για να πλήξουν κάποιους από τους στόχους εκτός της εμβέλειας των HIMARS.
Αν και είναι αποτελεσματικά οι αναλυτές λένε ότι έχουν τρωτά σημεία.
«Αυτά τα οπλικά συστήματα όπως έχουμε δει έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές, μέχρι και 2.000 χλμ. Άρα η Ουκρανία μπορεί να πετύχει στόχους πολύ - πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή. Υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα με αυτούς τους τύπους των οπλικών συστημάτων. Αφενός είναι αργά κάτι που τα κάνει ευάλωτα, όταν εντοπίζονται και είναι πολύ εύκολο να καταστρέφονται. Επίσης έχουν μικρής δυνατότητα φόρτωσης που σημαίνει ότι η καταστροφική τους ισχύς, αν τα συγκρίνουμε μα τα συστήματα πυραύλων Storm Shadow ή SCALP-EG είναι πολύ περιορισμένη. Δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο τα οπλικά συστήματ απου μπορεί η δύση να παράσχει και δίνει στην Ουκρανία, αλλά της επιτρέπει να τα χρησιμοποιήσει μόνον εντός Ουκρανίας», αναφέρει ο Φαμπιάν Ρενέ Χόφμαν, αναλυτής του Πανεπιστημίου του Όσλο.
Οποιαδήποτε εκτίμηση που δεν περιλαμβάνει το να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στην Ρωσία στην αποκλειστική βάση της αναδιάταξης των μαχητικών αεροσκαφών είναι ημιτελής καθώς αποτυγχάνει να λάβει υπ όψιν εκατοντάδες άλλα στοιχεία που στηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κι έτσι θα είναι λάθος.