Ουκρανία: Οι πύραυλοι Storm Shadow που θέλει να χρησιμοποιήσει και γιατί τους φοβάται η Δύση

 
φφφ

Ενημερώθηκε: 12/09/24 - 16:45

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τις τελευταίες εβδομάδες ασκεί συνεχή πίεση στις ΗΠΑ και τους Δυτικούς συμμάχους, για να επιτραπεί στην Ουκρανία η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Storm Shadow.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι έτοιμες να άρουν τους περιορισμούς που βάραιναν μέχρι τώρα το Κίεβο για τη χρήση τέτοιων όπλων.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους πυραύλους Storm Shadow τόσο περιζήτητους και γιατί δημιουργούσαν ενδοιασμούς στο νατοϊκό μπλοκ για τόσον καιρό;

Τι είναι οι Storm Shadow;

Οι Storm Shadow, ή Scalp όπως τους αποκαλούν οι Γάλλοι, είναι πύραυλοι κρουζ αγγλο-γαλλικής κατασκευής, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 χλμ. (155 μίλια).

Εκτοξεύονται από αεροσκάφη και στη συνέχεια πετούν προσεγγίζοντας στην ταχύτητα του ήχου, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, πριν πέσουν και πυροδοτήσουν την ισχυρή εκρηκτική τους κεφαλή.

Το Storm Shadow θεωρείται ιδανικό όπλο για πλήγματα σε τεθωρακισμένες αποθήκες πυρομαχικών και καταφύγια, όπως αυτά που χρησιμοποίησε η Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Αλλά κάθε πύραυλος κοστίζει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια, επομένως τείνουν να χρησιμοποιούνται σε προσεκτικά στοχευμένα χτυπήματα, συντονισμένα με ιπτάμενα drones που εκτελούν αντιπερισπασμούς στην αεράμυνα του εχθρού.

Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη στείλει αυτούς τους πυραύλους στην Ουκρανία - αλλά με τον όρο ότι το Κίεβο μπορεί να τους εκτοξεύσει μόνο σε στόχους εντός των συνόρων του.

Ο λόγος που τους φοβάται η Δύση

Ο λόγος που οι Δυτικοί σύμμαχοι φοβούνται να επιτρέψουν τη χρήση των Storm Shadow και ανάλογων όπλων εκτός των συνόρων από την Ουκρανία, είναι η απειλή της κλιμάκωσης του πολέμου.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι αν και μέχρι στιγμής όλες οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδείχθηκαν «μπλόφες», το να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, θα μπορούσε να τον ωθήσει σε αντίποινα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησαν σχετικά σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Απ' αρχής της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στόχος του Λευκού Οίκου ήταν να παράσχει στο Κίεβο όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη χωρίς να εμπλακεί σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα, κάτι που θα διακινδύνευε το ύστατο απευχόμενο, έναν πυρηνικό όλεθρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ