Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης: Όλα τα καυτά διεθνή θέματα στην ατζέντα

 
ss

Ενημερώθηκε: 03/07/24 - 16:12

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε στο Καζακστάν την Τετάρτη (3 Ιουλίου) για συνομιλίες σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια και την άμυνα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, καθώς και για μια σειρά διμερών συναντήσεων με τον Κινέζο και τον Τούρκο ηγέτη.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), το φόρουμ που ιδρύθηκε από την Κίνα και τη Ρωσία το 2001 ως θεματοφύλακας της ασφάλειας στην περιοχή της Ευρασίας, θα συγκληθεί σε σύνοδο κορυφής στις 3-4 Ιουλίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα.

«Οι ηγέτες των χωρών μελών του SCO θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές για την περαιτέρω εμβάθυνση της πολύπλευρης συνεργασίας στο πλαίσιο του οργανισμού και τη βελτίωση των δραστηριοτήτων του», ανέφερε το Κρεμλίνο σε διαδικτυακή ανακοίνωσή του.

Παρά το γεγονός ότι στη συνάντηση οι πρωταγωνιστές αναμένεται να είναι η Ρωσία και η Κίνα, είναι πιθανό να συμμετάσχουν επίσης και οι ηγέτες ή εκπρόσωποι του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Ινδίας, του Ιράν, του Καζακστάν, του Κατάρ, του Κιργιστάν, της Κίνας, της Μογγολίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Πακιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται επίσης να παραστεί, σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχαν τα ρωσικά πρακτορεία την Τρίτη.

Την Τρίτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θα έχει σειρά διμερών συνομιλιών, μεταξύ άλλων με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στον μήνα, δεν θα παραστεί στη σύνοδο του φόρουμ και η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, σύμφωνα μα την ανακοίνωση του υπουργείου την Τρίτη.

Κατά την περσινή εικονική σύνοδο κορυφής, η ομάδα εξέδωσε δήλωση με την οποία επέκρινε τις αρνητικές επιπτώσεις, όπως είπε, της «μονομερούς και απεριόριστης επέκτασης των παγκόσμιων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας από ορισμένες χώρες ή ομάδες χωρών», χωρίς να αναφέρεται άμεσα στην επέκταση του ΝΑΤΟ και στη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης στις 17 Μαρτίου 2023 κατά του Πούτιν, με κατηγορίες σε βάρος του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Από τότε ο Πούτιν δεν έχει φύγει από τη Ρωσία παρά μόνο για επίσημες επισκέψεις σε άλλα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν, καθώς και τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ